Marinoituna, pintamaustettuna vai naturell? Lihassa on mistä valita 0

Lihan pakkaus kertoo:

 • Tuotteen luonteen: naturel, suolattu, maustettu, marinoitu
 • Lihan alkuperän
 • Lihan määrän eli lihapitoisuuden
 • Suolapitoisuuden

Kauas on kuljettu siitä ajasta, kun liha oli pelkkää lihaa ilman turhia krumeluureja. Tämän päivän lihoja maustetaan, marinoidaan, suolataan ja mureutetaan.

Näitä toimenpiteitä ei tehdä kuluttajan kiusaksi. Niillä varmistetaan helpommat kokkaushetket ja mureampi, takuulla herkullinen lopputulos.

Suolattu tai miedosti suolattu liha

Valmiiksi suolattuna voi ostaa esimerkiksi porsaan- ja broilerinlihaa.

 • Suola lisätään suikaleisiin ja pieniin paloihin pyörittelemällä lihaa suolalaukassa eli suolavedessä. Paisteihin ja kokonaisiin fileisiin suola lisätään ruiskuttamalla neulapakalla. Kuivaa suolaa ei voi käyttää, siksi suola liuotetaan veteen. Muuta aineet suolalaukassa auttavat seoksen pysymistä tasalaatuisena ja sen liukoisena ja toimivana pysymistä neulauksessa. Veden lämpötila on lähellä nollaa.
 • Neulapakka on vähän niin kuin fakiirin piikkimatto, joka painetaan lihan sisään ja jokaisesta piikistä ruiskutetaan lihan sisään hiukan suolavettä.
 • Miedosti suolattu liha on yleensä mehevää ja mureaa, koska lihan rakennetta rikkovat sekä neulat että suolavesi. Suola on tasaisesti lihassa ja maku vähälläkin suolamäärällä miellyttävän suolainen.
 • Suolaus onnistuu myös kotona, mutta isojen palojen liottaminen suolavedessä kestää useamman päivän. Kokonaista kinkkua täytyy suolata pari viikkoa ennen kuin suola on tasaisesti lihassa.

Marinoitu, maustettu ja pintamaustettu?

Tuotteen nimestä pitäisi pystyä päättelemään elintarvikkeen luonne.

Maustetut ja marinoidut tuotteet menevät usein hiukan ristiin, ja jokainen valmistaja nimeää omansa oman näkemyksensä mukaan. Lisäinfoa kannattaa katsoa lihapitoisuudesta, joka löytyy joko ainesosaluettelosta tai muualta pakkauksesta. Mitä pienempi on lihapitoisuus, sitä suurempi on marinadin osuus.

Useimmiten marinoidut ja maustetut ovat lihat on ensin suolattu, ja sen jälkeen maustettu. Makuja ja marinadeja löytyy myymälän hyllystä jos jonkinlaista, jokaiselle toivottavasti mieluinen.

Pintamaustetuissa nimensä mukaan mausteet ovat pintaan hierottuja kuiviltaan tai pieneen vesi- tai öljytilkkaan sekoitettuna.

Mureutettu liha

Tällaista lihaa on ilo syödä ja sitä voi tarjota heikompihampaisillekin. Lihan mureutuksessa on tarkoitus saada lihassyyt ja sidekudos hajoamaan. Vanhaa aikaan lihaa riiputettiin, nykyään on toiset konstit.

Naudanliha raakakypsyy lähellä nollaa olevassa lämpötilassa vakuumipakkauksessa. Nautaa ja kaikkea muutakin lihaa voidaan mureuttaa mekaanisesti neulapakalla tai kotona haarukalla. Liha mureutuu myös marinoitaessa. Lisäksi teollisuudessa voidaan mureuttaa lihaa pyörittämällä suolattua lihaa astiassa, jossa on voimakas alipaine.

Mureutuksessa saadaan huokeammista ruhonosista nopeammin kypsyvää ja helpommin purtavaa ruokaa.

 Mikä myy?

 • Maustamattoman eli ns. naturel-lihan myynti on selkeässä kasvussa
 • Pintamaustetut lihat kasvattavat suosiotaan
 • Suurin myynti on kuitenkin edelleen marinoidulla lihalla. Helppoutensa takia se on todellista arjen pikaruokaa.

 

Artikkelikuva: Thinkstock

infokuva

Teksti: Riikka Nummi, tuotelaatupäällikkö, S-ryhmän marketkauppa

Mitä mieltä sinä olet?