Oletko jätenero? Testaa tietosi visassa 0

Lisätietoa Euroopan jätteen vähentämisen viikosta (22.-30.11.2014)

Tällä viikolla vietetään Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa. Viikon pääteemana on Stop Food Waste eli ruokahävikin vähentäminen, mutta tavoitteena on herätellä ihmisiä pohtimaan omaa kulutustaan laajemminkin.

Onko sinulla hävikkitiedot hanskassa? Tunnetko taitavasi fiksun materiaalikäytön salat?
Testaa tietosi visassamme. Samalla saat pientä knoppitietoa kaupan ja kodin jäteasioista.

Jätetietovisa

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
1

Vuonna 2013 S-ryhmän kaupoista ostettiin noin 43 miljoonaa lämpökynttilää. Mitä tämän kynttilämäärän alumiinikuorista voidaan valmistaa?

  • 600 000 uutta limsatölkkiä tai 60 pientä Buster venettä
  • 1 000 000 uutta limsatölkkiä tai 66 pientä Buster venettä
  • 2,9 miljoonaa uutta limsatölkkiä tai 286 pientä Buster venettä

Vastasit oikein!

Vastasit väärin.

Laita metalli kiertoon! Metallien kierrätys säästää sekä rahaa että ympäristöä. Kierrätysmetalli säästää energiaa 75-95 % verrattuna uuden raaka-aineen käyttöön.

Lajittele tyhjät ja pestyt metalliset ruokapakkaukset pienmetallin joukkoon. Jos mahdollista, litistä tai lado sisäkkäin tyhjät säilykepurkit, jolloin säästyy tilaa.

Olisitko arvannut, että yhden alumiinitölkin kierrättämisellä säästyy sähköä 3 tunnin TV:n katselun verran?
2

Suomalaiset heittävät vuosittain henkilöä kohden 20-30 kiloa ruokaa roskiin. Minkä suuruisen loven tämä tekee yksittäisen kuluttajan kukkaroon?

  • 70 euron
  • 125 euron
  • 150 euron

Vastasit oikein!

Vastasit väärin.

Ruokahävikki vähenee pienillä teoilla! Oikein säilytetyn ruuan laatu pysyy kauemmin hyvänä. Tähderuuista voi tuunata seuraavan päivän aterian ja monia tuotteita voi myös pakastaa.

Myös hyvin suunniteltu ruokalista auttaa hävikin vähentämisessä. Maukkaita reseptejä voi käydä etsimässä mm. Foodien (www.foodie.fi) reseptihaun avulla. Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan myös myymälöiden alennetut tuotteet.
3

Kauppa vähentää ruokahävikkiä mm. lahjoittamalla elintarvikkeita hyväntekeväisyyteen. Mikä on määrältään suurin lahjoitettava elintarvike?

  • Leipä
  • Hedelmät
  • Kala

Vastasit oikein!

Vastasit väärin.

Kaupan hävikinhallinta alkaa valikoimien suunnittelusta ja tuotetilausmäärien hyvästä ennakoinnista. Myös varastointi ja kuljetukset ovat tärkeässä roolissa. Ruokakaupoissa parasta ennen -päiväystään lähestyvät tuotteet myydään alennuksella, jotta elintarvikejätteen määrä olisi mahdollisimman pieni. Lisäksi ruokaa lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

S-ryhmän myymälöillä on yhteensä noin 200 hyväntekeväisyyskumppania ympäri maan.
4

Kassit järjestykseen! Mikä on kaikkein ekologisin kauppakassi?

  • Kierrätysmuovista valmistettu muovikassi
  • Paperikassi
  • Biohajoava kassi

Vastasit oikein!

Vastasit väärin.

Tietoisku: Vuodesta 2012 alkaen S-ryhmän ruokakaupoissa myytävien tuotteiden kuljetussuojamuoveja on alettu toimittaa muovikassien raaka-aineeksi muovikassivalmistajille. Osassa myytäviä muovikasseja jopa kolmannes raaka-aineesta on peräisin tästä talteen otetusta muovista.
5

Kuinka monta juomapakkausta S-ryhmän kauppoihin palautettiin joka sekunti vuonna 2013?

  • 2 tölkkiä, 7 muovipulloa ja 15 lasipulloa
  • 4 tölkkiä, 20 muovipulloa ja 3 lasipulloa
  • 17 tölkkiä, 10 muovipulloa ja 1 lasipullo

Vastasit oikein!

Vastasit väärin.

Suomalaiset ovat erittäin ahkeria palauttamaan pantillisia juomapakkauksia. Tölkeistä palautuu noin 96 prosenttia, kierrätysmuovipulloista noin 94 prosenttia ja kierrätyslasipulloistakin lähes 90 prosenttia. Tiesitkö muuten, että yhden laskettelutakin täytteeseen tarvitaan 5 muovipulloa?
6

Yhden naudanlihakilon ympäristövaikutukset vastaavat noin kolmen tunnin ajomatkan hiilidioksidipäästöjä. Millaisia päästöjä lihaa suojaavan muovin hiilidioksidipäästöt vastaavat?

  • Lentomatkaa Kuopiosta Helsinkiin
  • Tukholman ristelyä
  • Auton käynnistämistä

Vastasit oikein!

Vastasit väärin.

Pakkaus voi olla myös ekoteko! Hyvällä, tuotetta suojaavalla pakkauksella varmistetaan, että tuote säilyy hyvänä läpi koko ketjun. Näin myös elintarvikehävikki pienenee.
7

Minne vanhat sähkö- ja elektroniikkaromut voi viedä?

  • Naapurin pellolle ruostumaan
  • Palauttaa kauppaan kierrätettäväksi
  • Koristeeksi teiden varsien P-paikoille

Vastasit oikein!

Vastasit väärin.

Tiesitkö, että yhtä suomalaista kohden kertyy parikymmentä kiloa SER-jätettä vuosittain? Suurimmat päivittäistavarakaupat ottavat vastaan myös SER–jätettä. Lähimmän SER –vastaanottopisteen löydät osoitteesta www.kierratys.info
8

Mikä on tavallisin syy, miksi kodeissa ruoka päätyy roskiin?

  • Ruoka on pilaantunut
  • Ruoan päiväys on vanhentunut
  • Ruokaa on valmistettu liikaa

Vastasit oikein!

Vastasit väärin.

Tiedätkö, mitä ero on parasta ennen -merkinnällä ja viimeisellä käyttöpäivällä? Parasta ennen -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä sen sijaan on nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi. Tuote voi kuitenkin olla täysin käyttökelpoinen vielä päiväyksen vanhennuttua, joten siihen ei kannata uskoa sokeasti. Luota mieluummin omaan arvioosi tuotteen käyttökelpoisuudesta

Artikkelikuva: Thinkstock

Mitä mieltä sinä olet?