Vieraskynä: Köyhät ja hyvätuloiset lapsiperheet elävät rinnakkaistodellisuuksissa 0

Näin voit osallistua keräykseen:

  • Keräystili: FI17 1596 3000 2020 20
  • Keräyspuhelin: 0600-16555 (10,01€+pvm/mpm/puhelu)
  • Tekstiviestilahjoitus: Tekstiviesti HJM numeroon 16499 (10 €)

Suomessa hyvin toimeentulevista ihmisistä ei monikaan tunne yhtään köyhää tai pienituloista, eikä tiedä heidän päivittäisestä elämästään juuri mitään. Köyhät ja hyvätuloiset lapsiperheet elävät rinnakkaistodellisuuksissa, ja kuilu heidän välillään tuntuu syvenevän.

Elämä tarjoaa hyvin erilaiset eväät köyhien ja hyvätuloisten perheiden lapsille jo alkumetreillä. Vaurailla perheillä on esimerkiksi mahdollisuus vakuuttaa vauvansa jo ennen tämän syntymää. Vakuutuksen ansiosta hyvätuloisten perheiden lapset pääsevät jonottamatta ja nopeasti yksityisille lääkäriasemille hoitoon. Köyhillä lapsiperheillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin käyttää terveysaseman palveluja ja jonottaa.

Eriarvoistuminen alkaa varhain

Pienituloisten ja hyvin toimeen tulevien perheiden elämät leikkaavat hetkellisesti päiväkodissa ja koulussa. Lapset ehkä jopa leikkivät yhdessä, kunnes heidän tiensä erkanevat. Hyvätuloisten perheiden lapset alkavat harrastaa muodostelmaluistelua ja jääkiekkoa tai jotain muuta, mikä on milloinkin muodissa. Köyhien perheiden lapsilla ja nuorilla ei ole samanlaista mahdollisuuksien kirjoa harrastusten suhteen. Vanhemmat yrittävät löytää heille huokeita harrastuksia ja etsivät heille kirpputoreilta harrastusvälineitä.

Köyhien ja hyvätuloisten perheiden lapset ja nuoret kulkevat eri suuntiin myös koulutuspolulla. Lähikoulun huono maine karkottaa hyvätuloisia ja korkeasti koulutettuja perheitä ja saa heidät muuttamaan niin sanotuille hyville asuinalueille kaltaistensa joukkoon. Hyvätuloisilla on mahdollisuus tehdä valintoja asuinpaikasta ja lasten koulutuksesta. Köyhän perheen lapsi ei välttämättä voi lähteä lukioon, koska hänellä ei ole varaa oppikirjoihin.

Lapsen hyvinvointi kärsii köyhyydestä

Huoli toimeentulosta ja jokapäiväisestä selviytymisestä kuormittaa köyhien perheiden vanhempia ja vaikuttaa heidän jaksamiseensa. Toimeentulovaikeuksissa kamppailevat perheet tarvitsisivat taloudellisen tuen lisäksi tukea vanhemmuuteen ja arjen pyörittämiseen. Lapset aistivat vanhempien huolen ja ahdistuksen, ja se tarttuu myös heihin. He kokevat pelkoa, ahdistusta, huolta ja syyllisyyttä perheen huonosta taloustilanteesta. Köyhyyden on todettu vaikuttavan kielteisesti lapsen hyvinvointiin, kehitykseen ja oppimiskykyyn.

Elämme kulutusyhteiskunnassa, ja kuluttamisesta on tullut melkeinpä yksi kunnon kansalaisuuden mittareista. Lapset ja nuoret vaikuttavat yhä enemmän vanhempiensa ostopäätöksiin ja koko perheen kulutukseen. Myös köyhien ja pienituloisten perheiden vanhemmat haluavat lastensa parasta. He ovat valmiita tinkimään omista välttämättömistä menoistaan, kuten esimerkiksi lääkärikäynneistä ja lääkkeistä, jotta lapsi saisi tarvitsemansa.

 Hyvä Joulumieli -keräys pähkinänkuoressa:

  • Suomen Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton yhteinen Hyvä Joulumieli -keräys järjestetään tänä vuonna jo 18. kerran.
  • Keräys toteutetaan yhteistyössä Ylen aamu-tv:n, Yle Radio Suomen ja Yle Radio Vegan kanssa. Keräykseen lahjoitetuilla rahoilla hankitaan 18 000 ruokalahjakorttia, jotka ovat arvoltaan 70 euroa.
  • Lahjakortit käyvät kampanjaan osallistuvien kumppaneiden eli K-ruokakauppojen, Lidlin ja S-ryhmän toimipisteissä.
  • Keräys alkaa perjantaina 21.11.2014 ja jatkuu 24.12.2014 saakka.

Seuraa keräyksen etenemistä:

Twitterissä

Facebookissa

 

Artikkelikuva: SPR/Hanna Linnakko

infokuva

Teksti: Seija Salminen, sosiaalipalvelusuunnittelija, Suomen Punainen Risti

Mitä mieltä sinä olet?