Välimeren herkku 70 miljoonan vuoden takaa 0

Myydyimmät oliivit TOP3:

1. Rainbow musta kivetön oliivi

2. Rainbow vihreä kivetön oliivi

3. Rainbow vihreä paprikatäytteinen oliivi

(Lähde: S-ryhmän ruokakauppojen myyntidata)

 

Naposteltavaksi, salaattiin, keittoon, pataan tai leivän päälle laitettavan tahnan raaka-aineeksi… Oliivista on moneksi. Suomalaisten rakkaus oliiveihin on kasvanut vuosi vuodelta. Samalla myös valikoimat ovat laajentuneet.

oliivi2Ensimmäiset oliivipuut (olea europea) tai oikeammin öljypuut on jäljitetty noin 70 miljoonan vuoden päähän Lähi-idän alueelle.

Nykyisin oliivipuut kasvavat kaikkialla Välimeren ympäristössä ja myös mm. Etelä-Amerikassa vastaavassa ilmastossa.

Antiikinaikainen kasvi

Yksittäinen oliivipuu voi elää satoja vuosia, jopa 2000-vuotiaaksi. Oliivipuu alkaa tuottaa satoa 4-vuotiaana ja saavuttaa huippusadon 9-10 vuotta vanhana. Satoa saadaan kuitenkin kymmeniä vuosia. Suurimmat oliivin tuottajamaat ovat Espanja, Kreikka ja Italia. Kymmenen suurinta tuottajamaata tuottaa 95 % maailman oliiveista.

Oliivilajikkeita on olemassa tuhansia, mutta kaupallisessa viljelyssä on vain muutamia. Tärkeimpiä niistä ovat mm. Manzanilla, Kalamata, Hojiblanca, Queen ja Chalkidiki-lajikkeet.

Käsiteltävä ennen käyttöä

oliivi3Oliiveja ei voi syödä ilman käsittelyä, koska ne ovat kitkeriä ja kovia.

Sadonkorjuu tapahtuu lajikkeesta riippuen syksyllä syys-joulukuussa.

Oliivit poimitaan edelleen käsin, jotta vältytään vaurioilta. Poiminnan jälkeen ne pestään ja lajitellaan. Tämän jälkeen oliiveja ”keitetään” natriumhydroksidi-vesiliuoksessa 24 tunnin ajan. Tämä käsittely ohentaa kuoren kovaa pintaa.

Seuraavaksi oliivit siirretään isoihin suolaliuossäiliöihin fermentoitumaan. Säiliöt sijaitsevat ulkotiloissa. Tämä vaihe kestää 2-3 kuukautta lämpötilasta riippuen.

Musta väri syntyy hapetuksessa

Fermentoinnin jälkeen oliiveista poistetaan kivet ja kannat ja lisätään mahdollinen täyte. Ne voidaan myös pastöroida.
oliivi

Mustat oliivit saavat mustan värin hapetuskäsittelyssä, joka muuttaa vihreän värin mustaksi. Niitä ei fermentoida eikä täytetä, vaan ne steriloidaan lopuksi.

On olemassa myös joitain luonnostaan tummia oliivilajikkeita, jotka saavat tumman ruskean, melkein mustan värin kypsyessään.

Oliivi sisältää 40% vettä, 30% kiviainesta, 20% öljyä ja 10% muuta ainesta. Oliivi on erinomainen E-vitamiinien ja antioksidanttien lähde, samoin kuin veren kolesterolipitoisuuden alentaja.

Valikoimaa laidasta laitaan

Oliivivalikoima on nykyisin hyvin laaja: kymmenittäin erilaisia variaatioita on tarjolla vähäsuolaisista oliiveista eri tavalla täytettyihin oliiveihin.

Myös uusia pakkauksia on kehitelty lasi- ja peltitölkkien rinnalle: oliiveja saa nyt myös erilaisissa snack-tyyppisissä pussipakkauksissa.

Oliivit sopivat sellaisenaan erityisesti alkupaloiksi ja välipaloina tarjoiltavaksi, mutta ne antavat erinomaisen säväyksen myös leipomisen ja ruoanlaiton raaka-aineena.

infokuva

Teksti ja kuvat: Marja Kauko-Achy, hankintapäällikkö, S-ryhmän marketkauppa

Artikkelikuva: Thinkstock

Mitä mieltä sinä olet?