Kotimainen leipä maistuu suomalaisille 1

Leipää myös omalla merkillä

S-ryhmän ruokakauppojen valikoimissa on myös pakattua tuoretta Kotimaista- ja Rainbow-leipää. Omien merkkien osuus on kuitenkin vain noin 2 % leipämyynnistä.

Näistä leivistä kaikki leivotaan Suomessa.

Kaikkia leipiä ei voida valmistaa Kotimaista-merkillä, sillä suomalaista ruista ei ole saatavilla riittävästi.

S-ryhmän ruokakaupat kertovat pääraaka-aineen alkuperämaan kaikissa omalla merkillä myytävissä elintarvikkeissa.

Yli 500 suomalaista leipomoa toimittaa tuotteitaan S-ryhmän ruokakaupoille. Osuuskauppojen oman alueen erikoisuudet ja paikallisissa leipomoissa valmistetut tuoreet leivät maistuvat suomalaisille. Vaikka paistopistetuotteet kasvattavat suosiotaan, paistuvat myydyimmät leivät edelleen valtakunnallisissa leipomoyrityksissä.

Kotimaisen tuoreen ruokaleivän osuus on 94 prosenttia S-ryhmän ruokakauppojen leipämyynnistä. Tuontituotteita on lähinnä gluteenittomassa leivässä ja hampurilaissämpylöissä. Näihin lasketaan myös suomalaisleipomoiden Suomen rajojen ulkopuolella leipoma leipä.

Tuoreustoive lisää hävikkiä

Laajat leipävalikoimat ja toive aina tuoreesta leivästä lisää leivän hävikkiä. Prosentuaalisesti leivät ovatkin yksittäinen suurin hävikkiä aiheuttava tuoteryhmä. S-ryhmä vastaa kaikesta syntyneestä hävikistä itse.

Tätä nykyä suuri osa leipähävikistä lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Tämä tukee hyvin kaupan hävikinhallintaa.

Paistopisteleivän suosio on kasvanut

S-ryhmän noin 1000 ruokakaupasta 275:ssä on oma paistopiste. Osaa pisteistä hoidetaan itse, osasta vastaavat leipomot. Paistopisteiden määrä on kasvanut tasaisesti kysynnän lisääntyessä.

S-ryhmän ruokakauppoihin paistopistetuotteita tulee niin Suomesta kuin ulkomailtakin.  Puolet paistopistetuotteista valmistetaan Suomessa. Tuotteita tulee tällä hetkellä Suomen lisäksi muun muassa Ruotsista, Ranskasta ja Tanskasta.

Paistopistetuotteita S-ryhmän ruokakaupoille valmistavat niin suuret kuin pienet leipomot. Mukana on myös pieniä kotimaisia valmistajia.

Paistopistetuotteiden osuus S-ryhmän leipäryhmän myynnistä volyymissa on 8,5 prosenttia. Valtaosa suomalaisten syömästä leivästä ostetaan siis edelleen muualta kuin paistopisteestä.

Paistopisteiden lisäksi S-ryhmällä on 33 myymäläleipomoa, joissa leivotaan leipää alusta asti itse.

 

Artikkelikuva: Leipätiedotus ry

Yksi vastaus artikkeliin Kotimainen leipä maistuu suomalaisille

  1. nimeni on tyttö sanoo:

    Ainoa mikä pilaa leivän ja lihottaa on siirappi ja sokeri joita ei tarvi leivässä olla koska pulla on erikseen pullan pilaa liiat nostatusaineet . Siis leivän terveys perustuu hyvään veteen ja jauhoon sekä suolaan .Sokerin tunkeminen kastikkeisiin on sama juttu. Terveellinen kastike ei sisällä siirappia ei sokeria. Esim. Kala ei lihota jos kastike on tavallinen tai pelkkä voi ilman sokeria/juustoa. Jne. Terveruoka on selkeätä.

Mitä mieltä sinä olet?