MRSA puhuttaa 0

Vinkkejä turvalliseen ruoanvalmistukseen:

  • Aloita ja lopeta ruoanvalmistus aina huolellisella käsienpesulla.
  • Älä valmista ruokaa muille sairaana.
  • Pidä keittiö, leikkuulaudat ja välineet puhtaina.
  • Vältä bakteerien levittämistä raaoista elintarvikkeista kypsiin.
  • Kuumenna ruoka kauttaaltaan kypsäksi.
  • Tarjoile ruoka heti tai jäähdytä nopeasti.Kuumenna uudelleen lämmitettävä ruoka huolellisesti.
  • Säilytä helposti pilaantuvat elintarvikkeet kylmässä (+2 – +6 asteessa).

Lähde: Evira

Yhteishyvän opas ruoanlaiton hygieniaan löytyy täältä

Eviran vinkit jouluruoan turvalliseen valmistukseen löytyvät täältä

 

Uutisointi sianlihasta löytyneestä MRSA-bakteerista herättää keskustelua näin joulukinkkusesongin aikaan. YLE:n MOT-ohjelma käsittelee aihetta maanantai-iltana 15. joulukuuta ja ensimmäisiä tuloksia on uutisoitu lehdistössä jo maanantaina aamulla.

MRSA-bakteeria esiintyy suhteellisen yleisesti erityisesti sianlihatuotannossa. Tanskassa yli puolella tiloista esiintyy MRSA:ta. Myös suomalaisessa sianlihatuotannossa esiintyy MRSA:ta (vuonna 2010 tehdyn arvion mukaan noin 15 % tiloista). Koska bakteeria esiintyy sioilla, on selvää, että sitä esiintyy jonkin verran myös sianlihassa.

MRSA:ta on tutkittu ja löydetty ainakin tanskalaisesta, saksalaisesta ja espanjalaisesta sianlihasta. Suomalaisesta lihasta sitä ei ole viranomaisten toimesta tutkittu.

Hyvä hygienia tärkeää

Viranomaiset eivät pidä lihasta löydettyä MRSA-bakteeria elintarviketurvallisuuden kannalta merkityksellisenä bakteerina. Nykytiedon mukaan MRSA-bakteeri ei tartu helposti käsittelemällä tai syömällä MRSA-bakteeria sisältävää elintarviketta. Vaara saada MRSA-tartunta lihan tai muun elintarvikkeen välityksellä on siten pieni. MRSA ei siis tartu ihmiseen lihaa normaalisti käsiteltäessä ja valmistettaessa.

Keittiöhygieniasta on kuitenkin hyvä pitää kiinni, kuten muutenkin aina raakaa lihaa käsiteltäessä.

Evira tiedotti aiheesta perjantaina, ohessa suora lainaus tiedotteesta:

”Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn, Euroopan lääkeviraston EMAn ja Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n mukaan ei ole osoitettu, että ihminen tulisi MRSA:n kantajaksi elintarvikkeiden kautta, vaan siihen tarvitaan pitkäaikainen kontakti kantajaeläimiin tai niiden kasvatusympäristöön. MRSA-bakteeri ei ole myöskään mukana EU:n seurantaohjelmassa”, toteaa elintarviketurvallisuusjohtaja Leena Räsänen Evirasta.

Me S-ryhmässä seuraamme tarkasti aiheesta käytävää keskustelua ja viranomaisohjeistuksia. Emme missään olosuhteissa riskeeraa asiakkaidemme terveyttä.

Lue lisää MRSA:sta Eviran sivuilta.

Lue aikaisempi blogimme superbakteereista ja antibioottien käytöstä eläintuotannossa täältä.

 

Artikkelikuva: Thinkstock

Mitä mieltä sinä olet?