S-ryhmän ihmiset veisaavat viis ja enemmänkin 5

YLE:n MOT kuohautti suomalaisia maanantaina yhdistämällä jutussaan sairaalabakteeri MRSA:n ja joulukinkut.

Tarina alkoi jo aamupäivällä, kun YLE julkaisi näyttävästi nettiuutisen otsikolla:S-ryhmä viisveisaa superbakteereista.

Saimme isolla kädellä satikutia siitä, että emme lähteneet vetämään pois myynnistä joulukinkkua, josta löytyi testissä MRSA-bakteeria. Olimme kansan silmissä saman tien kylmä ja välinpitämätön kaupparyhmä.

Ylen otsikko teki minut suunnattoman surulliseksi. Olen ympäröinyt itseni ammattilaisilla, joille tuotelaadun varmistaminen on sydämen asia. Nyt tältä työltä vietiin muutamalla sananparrella pohja pois.

Milloin tuote vedetään markkinoilta?

Se, milloin teemme (tai emme tee) takaisinvetoa, on osa huippuasiantuntijoidemme perusosaamista. Teemme näissä asioissa erittäin läheistä yhteistyötä valvovien viranomaisten kanssa.

Viranomaisen velvollisuutena on ohjeistaa ja tarvittaessa määrätä meidät poistamaan tuote myynnistä.  Sama pätee myös Ylen MOT:n meille ilmoittamaan MRSA-löydökseen: mikäli jostain meidän myymästämme tuotteesta olisi löytynyt kuluttajan turvallisuutta uhkaava bakteeri, Eviran labrasta olisi tullut meille ilmoitus saman tien. Silloin olisimme tehneet takaisinvedon välittömästi. Näissä asioissa emme kompromissaa: koskaan!

Koska MRSA:ta on 88 prosentissa tanskalaisia sikatiloja ja vuoden 2010 tilastoinnin mukaan 15 prosentilla suomalaisiakin tiloja, ei bakteerilöydös joulukinkun pinnalla ollut Eviralle eikä meille yllätys. Vaikka MRSA:n leviäminen on erittäin huolestuttava asia, ei se vaikuta lihan käytettävyyteen ruokana. Tästä syystä takaisinvetoa ei tarvittu. Tämän varmistin vielä itse eilen Eviran elintarviketurvallisuusjohtaja Leena Räsäseltä puhelimitse, kun olin lukenut Ylen uutisoinnin yllättävän syyllistävän sävyn.

Epätietoisuutta kinkun äärellä

Arvaakohan Yle tai muu media sitä, minkä epätietoisuuden se uutisoinnillaan loi moneen suomalaiseen perheeseen, jolla se perinteinen joulukinkku on pakkasessa jo odottamassa?  Vastuulliselta journalismilta olisin odottanut enemmän.

Me S-ryhmässä koemme nyt huolta siitä, että tietävätkö kaikki uutisointia seuranneet riittävät faktat asiasta. Jo ennen MOT:n yhteydenottoa Sari kirjoitti blogin superbakteereista, koska vastustuskykyiset superbakteerit ovat vakava ja huolestuttava asia, jota olemme seuranneet  jo useita vuosia.

On hyvä miettiä, kuinka suurta huolta meidän tavallisten suomalaisten on juuri nyt syytä tuntea normaalissa arjessa ja joulunvietossamme. Keski-Euroopassa MRSA kun on ollut jo pitkään arkipäivää, samoin Tanskassa ja Ruotsissa. Joka paikassa viesti viranomaisten ja tutkijoiden suusta on sama: tällä ei ole vaikutusta siihen, voiko sianlihaa tai kinkkua vielä syödä.

Toivoakseni jokaiselle on perusjuttu, että sianliha syödään kypsänä. Hyvästä keittiöhygieniasta ruoanlaitossa sen sijaan voi aina muistuttaa uudelleen. Sitä olemme tehneet jo aiemmin omilla välineillämme ja sen olennaisuuden on myös Evira halunnut tässä yhteydessä nostaa esille merkityksellisenä asiana.

250.000 kiloa kinkkua kaatopaikalle?

S-ryhmä on tilannut täksi jouluksi noin 2,8 miljoonaa kiloa joulukinkkua. Löytyy luomua, pientä, suurta, monella tapaa suolattua, suomalaista ja myös tanskalaista kinkkua. Asiakkaat päättävät, mitä ostavat – valinnan varaa on. Edellä kuvasin, kuinka takaisinvetoon ei ole perusteita. Olisi suorastaan ollut erittäin vastuutonta toimintaa tehdä päätös turhasta takaisinvedosta ja satojen tuhansien kinkkukilojen hävittämisestä.

Entä mitä sitten kun Eviran nyt aloittaman ESBL- ja MRSA-kartoituksen tulokset valmistuvat ja jos suomalaista alkuperääkin olevasta sianlihasta löydetään MRSA:ta? Pitääkö silloin lihahylly tyhjentää roskiin?

Entä mitä tapahtuu niille yli miljoonalle porsaalle, jotka tuolloin vielä odottavat kohtaloaan. Entä sikatilallisille?

Ylläkirjoitettu vastaa ja kertoo henkilökohtaisista tuntemuksistani, mutta ei tietystikään kaikkien S-ryhmän 40 000 muun työntekijän yksilöllisiä tuntoja, jotka päivittäin tekevät kaikkensa asiakkaiden palvelemiseksi ja odotusten täyttämiseksi ympäri Suomen.

infokuva

Teksti: Mika Lyytikäinen, suunnittelujohtaja, S-ryhmän marketkauppa

5 vastausta artikkeliin S-ryhmän ihmiset veisaavat viis ja enemmänkin

 1. Jani sanoo:

  Kuten tekstissä kerrottiinkin, Keski-Euroopassa MRSA on ollut arkipäivää jo pitkään. Ja mistä tämä johtuu? Eläimiä lääkitään surutta ihan vain varmuudenkin vuoksi. Täytyykö meidän tukea tälläistä tuotantoa tuomalla mm. Tanskasta? Suomessa tilanne ei onneksi ole vielä tälläinen ja toivottavasti ei tule olemaankaan.

 2. Outi Hohti, SOK sanoo:

  Moi Jani, Ihan oikeassa olet siinä, että antibioottien liikakäyttö eläintuotannossa on todellinen ongelma. Välttämättömässä lääkitsemisessä niillä on paikkansa, mutta ei muuten. Bloggasimmekin tästä aiemmin, jos ei tämä tuosta jutusta silmiin aikaisemmin osunut: http://www.patarumpu.fi/2014/11/20/superbakteerit-eivat-tunne-rajoja/

  On tärkeää, että näistä asioista keskustellaan ja tieto lisääntyy.

 3. Honey sanoo:

  ”Entä mitä tapahtuu niille yli miljoonalle porsaalle, jotka tuolloin vielä odottavat kohtaloaan. Entä sikatilallisille?”

  Mitähän näille porsaille yleensä sitten tapahtuu?

 4. Heikki sanoo:

  ”On hyvä miettiä, kuinka suurta huolta meidän tavallisten suomalaisten on juuri nyt syytä tuntea normaalissa arjessa ja joulunvietossamme. Keski-Euroopassa MRSA kun on ollut jo pitkään arkipäivää, samoin Tanskassa ja Ruotsissa.”

  Samoin kuin salmonella, jonka torjunta on jo vuosia ollut keskeisessä Euroopassa loppukäyttäjän keittiössä suoritettava toimenpide. Pitäisikö näin olla myös Suomessa ???
  Olen äärettömän huolestunut noin leväperäisestä ajattelusta vakavalla asialla. MRSA:sta aiheutuu miljoonien lisäkulut sairaaloissa ja sairaanhoidossa yleensäkin.

 5. Mika Lyytikäinen, SOK sanoo:

  Hei Heikki,

  kyllä, kyse on vakavasta ongelmasta ja sikatiloilla on tehtävä nyt kaikki mahdollinen, jotta tilanne paranisi. Sen sijaan kotikeittiössä riittää normaali, hyvä keittiöhygienia. Sitä kannattaa noudattaa ihan kaiken lihan käsittelyssä.

Mitä mieltä sinä olet?