#halpuuttaminen: 7 kuuminta kysymystä ja vastausta 11

Halpuuttaaminen herättää tunteita: puhuttaa, ilahduttaa, harmittaa ja kyselyttää. Kokosimme 7 yleisintä kysymystä ja vastasimme niihin.

1. Halpuutitte hintoja. Mutta missä ja kuinka paljon?

Yli 400 tuotteen hinta laski Prismoissa maanantaina 19. tammikuuta. Halpuuttamista jatkettiin kevään mittaan laskemalla mm. gluteenittomien, laktoosittomien ja kesän grillattavien hintoja. Toukokuussa myös S-marketit tulivat mukaan halpuuttamiseen täydellä voimalla. Halpuutetuissa tuotteissa hintojen lasku on huomattava, ja toteutunut alennus vaihtelee tuotteittain. Kyse ei ole kampanjasta vaan pysyvästi alennetuista hinnoista. Aloitimme kaikkein tärkeimmistä tuotteista: sellaisista, joita suomalaisissa kodeissa käytetään paljon. Työ on alkanut, tehtävää on paljon ja halpuutus jatkuu. Kaikissa ketjuissa.

2. Selvä peli. Nyhdätte siis ylihintaa pienten paikkakuntien S-marketeilla ja Saleilla, jotta Prismassa voidaan myydä halvalla? Eikö muiden ketjujen hinnoitteluun puututa?

Prisman alennukset eivät ole pois muiden ketjujemme asiakkailta, vaikka se aloitettiinkin Prismoista. Toukokuussa halpuuttaminen eteni myös S-marketeihin.  Hintojen halpuuttamiselle on yhä tarvetta kaikissa ketjuissa. Teemme tätä työtä sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. Lupaamme, että S-market on parhaan ruokavalikoiman supermarket, ja takaamme, että sen hinnat kestävät vertailun muihin samankaltaisella konseptilla toimiviin myymälöihin. Sama koskee lähikauppojamme Salea ja Alepaa: ne voittavat vastaavat kilpailijansa sekä valikoimissa että hinnoissa.

3. Halpuuttaminen koski tuotteita, joita minä en ollenkaan osta. Missä ovat hedelmät, vihannekset, kala ym.?

Halpuutettujen tuotteiden listalle on koottu ostetuimpia tuotteita. Kaikkiaan Prismojen valikoimissa on jopa 25 000 päivittäistavaratuotetta. S-marketeissa valikoimissa voi olla jopa 15 000 tuotetta ja pienissä Saleissa ja Alepoissakin 5000–8000 tuotetta.

Hedelmiä ja vihanneksia listalta ei löydy, koska halpuutuksessa hinta naulataan hyvin pitkäksi aikaa paikalleen. Hedelmissä ja vihanneksissa hinta vaihtelee jopa viikoittain, satokaudesta ym. tekijöistä johtuen. Mutta tarjoamme myös nämä tuotteet halpaan hintaan.

S-ryhmän ruokakauppojen valikoimista löytyvät kaikille allergisille sopivat tuotteet, terveelliset vaihtoehdot, parhaat luomu- ja lähiruokavalikoimat sekä monipuolisia ja hyvälaatuisia raaka-aineita niin arkeen kuin juhlaan. Kaikissa näissä tuotteissa hintamme ovat laajasta valikoimasta huolimatta erittäin kilpailukykyiset. Tarkastele hintoja vaikkapa Foodiessa.

4. Olette vuosia hokeneet, että ruoan hinta on niin halpa kuin se voi olla. Nyt se yhtäkkiä tippuu. Oletteko sumuttaneet asiakkaita tähän asti?

Totta on, että monet olisivat toivoneet hinnanlaskuja jo aiemmin. Emme ole kuitenkaan tahallamme hidastelleet. Tämä muutos on vaatinut investointien vähentämistä ja lykkäämistä, markkinointikuluista säästämistä ja muuta trimmaamista kautta linjan merkittävästi. Tässä kohtaa saadut säästöt ja edelleen jatkuva fiksummin tekeminen mahdollistavat hinnanalennukset. Aikaisemmin vastaava ei olisi ollut samalla tavalla mahdollista.

5. Teettekö hinnanalennuksen ajamalla kotimaiset tuottajat entistä ahtaammalle?

Emme. Vara halpuutukseen otetaan omasta katteesta tinkimällä, toimintaa tehostamalla. Olemme jatkossakin suomalaiselle tuottajalle ja teollisuudelle hyvä ja luotettava yhteistyökumppani. Lähes 80 prosenttia myymästämme ruoasta on kotimaista. Asiakkaamme arvostavat kotimaista ruokaa ja sitä haluamme heille tarjota, myös jatkossa.

Parhaiten suomalaiset kuluttajat tukevat suomalaista maataloutta, työllisyyttä ja yhteiskuntaa ostamalla suomalaisia tuotteita suomalaisten omistamasta kaupasta.

6. Luin ostoskorivertailun, jossa Prisman ruokakori ei ollut halvin. Yritättekö huijata?

Emme. On hyvä, että ruoan hintavertailuja tehdään: niin median toimesta kuin jokainen omalla ostoskorillaan. Itse asiassa oikein kannustamme siihen. Otamme kaikki tulokset vastaan nöyrästi ja tiedämme, että meillä on vielä tekemistä. Aloitimme halpuuttamisen nyt, ja tarina saa jatkoa. Kaikkien kauppojemme hinnat ovat jo pidempään olleet kaiken kansan nähtävillä Foodie.fi-palvelussa.

7. Oltermannin hinta laski, kahvin hinta nousi. Eli vara halpuuttamiseen revitään muista tuotteista?

Nyt tehty halpuuttaminen ei vaikuta muihin hintoihin. Jos hintamuutoksia on, ne johtuvat muista syistä (esimerkiksi raaka-aineiden hinnannousu ym.).

 

 

 

Artikkelikuva: Lauri Mannermaa

11 vastausta artikkeliin #halpuuttaminen: 7 kuuminta kysymystä ja vastausta

 1. Lea Suomi sanoo:

  Kovin olin pettynyt käydessäni tänään 22.1.2014 S-Market Majakkarannassa, Turussa. Kassahenkilön mukaan heillä on vain KOLME tuotetta alennettu ja sadan tuotteen pysyvät alennukset koskevat vain Prismoja. Kertoi kyllä Arkijuuston olevan nyt tarjouksessa, kun Oltermannin liki kuuden euron hintaa Prisman hintaan verraten ihmettelin.

  Nimim. asiakasuskollisuus lujilla?

 2. Heikki Heiskanen sanoo:

  Kysymys 5. Ette vastanneet kysymykseen suoraan – onko alennus omasta kaupan osuudesta vai oletteko ajamassa tuottajat yhä ahtaammalle. Kaukan osuus ruuan hinnasta on suhteellisestio ottaen liian suuri, josta voi alennukset antaa.
  Milloin saamme selkeän luettelon niistä tuotteista joita alennuskoskee ja kuinka paljon. Nyt se on sitä, että alennettu on mistään ei kuluttaja saa selville mitkä tuotteet on alennettu missäkin S-ryhmän kaupassa (Prismat, S-Market, Sale jne..)
  Nykypäivän tekniikalla luettelo on helppo tehdä kun se vain halutaan tehdä asiakkaita palvelemaan

 3. Outi Hohti, SOK sanoo:

  Hei Heikki,

  Alennus on kaupan omien säästötoimien ansiota. Ei keneltäkään muulta pois. Hinnat on neuvoteltu teollisuuden kanssa jo syksyllä eikä keskusteluissa ole ollut mitään tietoa nyt alkaneesta halpuutuksesta.

  Toiseen kysymykseen: valtakunnalisesti pätevän ja jatkuvasti ajantasaisen listan koostaminen kaikista S-ryhmän myymälöistä ei olisi käytännössä järkevää, vaikka olisikin mahdollista. On nimittäin niin, että hinnat vaihtelevat alueellisten kilpailutilanteiden ja muiden syiden johdossa eri puolella Suomea ja eri myymälöissä. Listasta tulisi siis melkoinen häkkyrä.

  Kaikki hinnat ja valikoimat S-ruokakaupoista löytyvät kuitenkin osoitteesta http://www.foodie.fi

 4. Merja L sanoo:

  Samaa mieltä. Jos jotain hintoja on alennettu, se koskee vain Prismaa. Harhaanjohtavaa mainontaa siis. ”Hinnat voivat vaihdella alueittain” sanovat, mutta olen käynyt S-marketeissa sekä Varsinais-Suomessa, Satakunnassa että Uudellamaalla ja Helsingissä. En ole löytänyt ensimmäistäkään ”halpuutettua” hintaa. Iltasanomissa luki lanseerauksen aikana tammikuussa mm. Skyr ennen 1,39 nyt 0,99. Se on 1,39 ihan joka S-marketissa ollut.

  Olisi ollut kuluttajaystävällisempää kertoa, että hintojen lasku koskee vain Prismoja…

 5. Silmänlume sanoo:

  Halpuutitte muutamia hintoja, mutta samalla otitte toisia Rainbow- tuotteita pois myynnistä. Näin asiakkaan on ostettava kalliimpaa vastaavaa tuohesta. Liikevaihdosta ei siis tapahdu alenemista ja ehkä kate sen sijaan nousee.

  • Outi Hohti, SOK sanoo:

   Hei, kerrotko mikä Rainbow-tuote on poistunut valikoimista? Voi nimittäin hyvin olla, että se on siirtynyt Kotimaista-merkin alle.

 6. Outi Hohti, SOK sanoo:

  Hei kaikille, ja pahoittelut jos viesti hintojen alentamisesta on ollut epäselvä. Suurin osa halpuutetuista hinnoista on tosiaan kohdistettu Prismoihin. Ja esimerkiksi tv:ssä ja lehti-ilmoittelussa olevat hinnat esimerkiksi Oltermannin ja Skyrin osalta ovat voimassa nimenomaan Prismoissa. Noin 100 tuotteen hinta laski myös S-marketeissa, mutta esimerkiksi täältä Patarummusta löytyvä 100 tuotteen esimerkkilista koskee Prismoja.

  Työ ruoan hinnan alentamiseksi on vasta alussa, ja tulemme tekemään töitä hartiavoimin jotta tuloksia näkyy myös S-marketeissa ja pienmyymälöissä.

  On hyvä muistaa, että toki hinnosisa tapahtuu aina myös ns. normaalia vaihtelua sesongeista ja raaka-aine/valmistuskustannusten muutoksista johtuen.

 7. Aikola Juha-Pekka sanoo:

  Nyt on myös niin, ETTÄ LähiTapiolan vakuutuksisa EI saa enää bonusta ja vakuutusmaksut nousevat ; ELI voiko olla niin, että ruoka halpenee ja se sama tuotto otetaan konserniin vakuutusten hinnan nostolla ????

  • Outi Hohti, SOK sanoo:

   Hei Juha-Pekka, Bonusta saa kyllä edelleen monista LähiTapiolan vahinko- ja henkivakuutuksista. Tässä asiassa ei tietojemme mukaan ole tapahtunut mitään suurempia muutoksia.LähiTapiolan vakuutusliiketoiminta ei myöskään ole osa S-ryhmän liiketoimintaa, vaan teemme monialaista yhteistyötä.

Mitä mieltä sinä olet?