Jo vuosi edullista Kotimaista – osallistu visaan ja testaa tietosi 21

Kotimaista-tuoteperhe on kasvanut vuoden aikana. Sarjasta löytyy nyt jo lähes 250 tuotetta.

Kasvu ei jää tähän, sillä uusia tuotteita suunnitellaan jatkuvasti.

Tuotteista suomalaisten suursuosikeiksi ovat kohonneet eritoten maidot, kananmunat, vedet sekä jauhelihat ja broilertuotteet.

S-ryhmän Kotimaista-sarja juhlii nyt yksivuotispäiviään! Tuotesarja lanseerattiin vuosi sitten, jotta suomalaista ruokaa suosivat löytäisivät sopivaa syötävää ilman suurennuslasia – edulliseen hintaan.

Kokosimme synttärin kunniaksi pienen visailun. Päivitä Kotimaista-tietosi hauskalla tavalla.

Kotimaista-sarjan 1-vuotisvisa

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
1

Minkä merkin vaatimukset Kotimaista-tuotteet täyttävät aina?

 • Joutsenmerkin
 • Hyvää naapurista -merkin
 • Hyvää Suomesta -merkin

Vastasit oikein!

Vastasit väärin.

Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisten pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki. Hyvää Suomesta -merkillä varustettu elintarvike on valmistettu Suomessa suomalaisista raaka-aineista. Kaikki liha, kala, muna ja maito ovat kaikissa tuotteissa 100 % suomalaisia, samoin ns. yhden ainesosan tuotteet ovat kokonaan suomalaisia. Kun lopputuotteeseen käytetyt eri raaka-aineet lasketaan yhteen, on suomalaisuusasteen oltava vähintään 75 %.
Hyvää Suomesta -merkin omistaa ja sitä hallinnoi Ruokatieto Yhdistys ry.
2

Mikä oli Kotimaista-sarjan ensimmäinen luomutuote?

 • Luomubanaani
 • Luomukananmunat
 • Luomukaurahiutale

Vastasit oikein!

Vastasit väärin.

Koko Rainbow kananmunien tuoteperhe muuttui Kotimaista–tuotemerkin alle ensimmäisten tuotteiden joukossa; täysin suomalaisista tuotteista kun on kyse. Luomukananmunat olivat tässä joukossa mukana Kotimaista luomutuotteiden lippulaivana.
3

Mikä merkki löytyy kaikkien Kotimaista-tuoteperheen vihannesten pakkauksesta?

 • Pirkkolehtimerkki
 • Sirkkalehtimerkki
 • Mirkkulehtimerkki

Vastasit oikein!

Vastasit väärin.

Kotimaiset Kasvikset ry:n hallinnoima Sirkkalehtimerkki kertoo tuotteen sataprosenttisesta kotimaisuudesta.
4

Montako tuotetta Kotimaista-sarjasta löytyy tällä hetkellä?

 • 150
 • 250
 • 450

Vastasit oikein!

Vastasit väärin.

Kotimaista-tuotesarja kasvaa koko ajan. Tällä hetkellä sarjasta löytyy jo lähes 250 tuotetta.
5

Mikä seuraavista ei ole Kotimaista-sarjan tuote?

 • Kanelikorppu
 • Hunajakorppu
 • Sokerikorppu

Vastasit oikein!

Vastasit väärin.

Kotimaista-sarjasta löytyy korppuja moneen makuun. Hunajakorppua saamme kuitenkin vielä hetken odotella.
6

Mikä on Kotimaista-pakastetaikinoiden valmistuspaikkakunta?

 • Makaa
 • Akaa
 • Vakaa

Vastasit oikein!

Vastasit väärin.

Kotimaista pakastetaikinat valmistetaan Pirkanmaalla Akaassa, jota kutsutaan myös Suomen hunajakaupungiksi.
7

Mistä lähteestä Kotimaista 1,5l lähdeveden vesi tulee?

 • Lapista Rovaniemen Niskavuoren lähteestä
 • Keski-Pohjanmaalta Syrinharjun Multilan lähteestä.
 • Pirkanmaalta Ruoveden Runebergin lähteestä

Vastasit oikein!

Vastasit väärin.

Kotimaista-vedet tulevat Syrinharjun Multilan lähteestä. Harju on muodostunut jääkauden aikana, ja sen läpi vesi suodattuu alla oleviin lähteisiin. Multilan lähteen vesi on tunnettu kirkkaudestaan ja pehmeästä maustaan.
8

Mikä on myydyin Kotimaista-tuote?

 • Kotimaista sika-nautajauheliha
 • Kotimaista isot kananmunat
 • Kotimaista kevytmaito

Vastasit oikein!

Vastasit väärin.

Myydyimmät Kotimaista-tuotteet löytyvät maitohyllystä. Kotimaista kevytmaitoa myytiin helmikuussa lähes kolme miljoonaa litraa.
9

Mitä makuja Kotimaista laktoosittomissa jogurttipikareissa on tarjolla?

 • Mansikka ja banaani
 • Puolukka ja mustikka
 • Mansikka ja hedelmä

Vastasit oikein!

Vastasit väärin.

Laktoosittomissa jogurteissa makuvaihtoehtoina ovat mansikka ja hedelmä. Jogurtit valmistetaan Jalasjärvellä.
10

Missä seuraavista paikkakunnista ei valmisteta Kotimaista-tuotteita?

 • Ilomantsi
 • Somero
 • Toholampi

Vastasit oikein!

Vastasit väärin.

Kotimaista tuotteita valmistetaan kymmenillä pienillä paikkakunnilla ympäri Suomen, mutta ei ainakaan vielä Ilomantsissa.

Kotimaista-visan tulos

xx/yy

...Ja se oli siinä!
Tuliko täydet pisteet vai jäikö petrattavaa?
Haasta myös kaverisi kokeilemaan!

 

Artikkelikuva: Lauri Mannermaa

21 vastausta artikkeliin Jo vuosi edullista Kotimaista – osallistu visaan ja testaa tietosi

 1. anonyymi sanoo:

  Hei, olisipa Kotimaista-sarjalla nettisivut, joista voisi katsoa tuotetietoja, kuten esimerkiksi Rainbow-tuotteilla on. Tänä päivänä luulisi tällaisen sivun olevan tuotteiden lanseeraamisessa itsestäänselvyys, mutta nyt on jo vuosi mennyt ilman. Tuotteista siis kovasti pidän, mutta olisi mukava netissä selailla tuotteita, uutuuksia ja tuoteselosteita.

 2. Outi sanoo:

  Kiitos hyvästä palautteesta. Tällä hetkellä tilanne on tosiaan juuri niinkuin sanoit. Kaikki Kotimaista-tuotteet tuotetietoineen löytyvät kuitenkin Foodie.fi -palvelusta (www.foodie.fi). Ja kehitämme systeemiä toimivammaksi. Kiva, että tykkäät tuotteista!

 3. Ville sanoo:

  Maitokolmion 16% kahvi&ruoka-kerma (0,5l) pitäisi saada teidän valikoimiin, vaikka sitten kotimaista nimen alle.

 4. Merja Virtanen sanoo:

  Toiveissa olisi Kotimaista-sarjan laktoosittomien maitotuotteiden hintojen halpuuttaminen

 5. Heli sanoo:

  Laktoosittomat halvemmaksi ja normimaitoihin 1,5l vaihtoehdot sekä omat nettisivut 🙂

 6. Jenna sanoo:

  Laktoosittomien tuotteiden halventamisen kannalla täälläkin!! Etenkin maito.

 7. osmo arffman sanoo:

  kotimaista broilerin ohutleike, 6415712939526. luulin ostaneeni ohutleikkeittä grilliin, pettymys oli suurenmoinen kun pakkauksessa oli 3 kpl kokonaisia broilerin fileitä, joista tuli halkaistaessa 7 kpl ohutleikkeitä…sisältö kaukana ohutleikkeestä. Pakkauksessa on harhaanjohtava nimi. korjatkaa joko nimi tai sisältö… pakkaajana hk scan.

 8. osmo arffman sanoo:

  gillikausi alkamassa… iltalehdessä oli erittäin hyviä ohjeita grillikastikkeista.
  siispä listan kanssa prismaan… mutta eipä löytynyt hickory Liquid Smoke aromiainetta??? eikä savupaprikaa. oletin tietysti että prismassa on hyvä valikoimat, mutta eivät näköjään seuraa trendejä. voisitte varmaan saattaa asian kuntoon.

  • Outi Hohti, SOK sanoo:

   Hei Osmo, suurimmissa Prismoissa on tarjolla Santa Marian Savupaprikamaustetta. Liquid Hickory smoke –aromia meillä ei valitettavasti ole tarjolla, siitä pahoittelut.
   Valmiita Hickory smoke –aromia sisältäviä kastikkeita sen sijaan löytyy – kastikehyllystä.

 9. Outi Hohti sanoo:

  Kiitos palautteista Osmo! Selvittelemme tuota broilerasiaa ja viemme palautetta eteenpäin. Samoin kyselen tuon savuaromin perään maustekastikkeista vastaavalta.

 10. anni sanoo:

  Lapsille suunnatuissa tuotteissa on mielestäni suuren suuri puute. Kotimaista voisi olla edelläkävijänä siinä, että erikseen maustamattomista ja sokeroimattomista yms. terveellisistä elintarvikkeista tehtäisiin Kotimaista lapsille -tuotesarja. Enimmäkseen tarkoittaisi saman tuotteen pakkaamista eri pakettiin. Eli jotain veikeää kuosia etiketteihin, jotta houkuttelisi ipanaisia yhtä tehokkaasti kuten äklösokeriset versiot. Pienempiä lapsille sopivia annoskokoja, esimerkiksi maustamattomista rahkoista ja jogurteista, ideana tyyliin Herkkumonsteri-tuotteet, mutta Kotimaista olisi se valinta joka olisi oikeasti terveellinen. Esimerkiksi pillimehuihin jos saisi riemukkain kuvin koristellun, jonkin kotimaisen marjamehun, jossa olisi maltillisesti sokeria, niin jo olisi luksusta. Pienen lapsen kanssa toimii, että ostaa isoissa pakkauksissa terveellisempiä vaihtoehtoja, mutta kun lapselle ikää tulee lisää, niin olisi kiva, kun voisi sen iloisen hymyilevän tuotteenkin hyllystä antaa valita hyvillä mielin, muutenkin kuin karkkipäivänä.

  • Outi sanoo:

   Kiitos Anni hyvästä ideasta ja palautteestasi. Viemme sanaa ja toivetta eteenpäin. Pakkauksella on tosiaan iso merkitys myös tuotteen makuun, se on tullut itsekin todettua pienten ruokailuja seuratessa.

   • Outi sanoo:

    …Ja pahoittelut vielä, että vastaaminen kesti luvattoman kauan, oli tämä viestisi jäänyt aikanaan huomaamatta.

 11. Kokki sanoo:

  Broileri ohutleike. Tuotetiedot sisältää vain sanan aromit. Niin mitkä aromit? Mausteita? Viinietikkaa? Onko kyseessä siis maustettu broileri? Ei selviä pakkauksesta. Miltä tuote maistuu jos sitä ei mausta? Pakkauksessa ei lue että olisi maustamaton tai naturell.

  • Outi Hohti sanoo:

   Tervehdys Kokki!

   Tässäpä sinulle selvitystä.
   Kotimaista broilerin ohutleikkeet (430g, valmistaja HK Ruokatalo ja 800g valmistaja Atria) on miedosti suolattu raakalihavalmiste. Suolaamisella saadaan tälle tuotteelle haluttu maku, rakenne ja käytön helppous. Suolaaminen soveltuu hyvin tiettyihin lihatuotteisiin, ja miedosti suolatut lihatuotteet ovat olleet erittäin suosittuja. Kyse on toki myös maku- ja käyttötottumuksista.

   HK Ruokatalon broilerituotteissa on käytetty aromina sipuliaromia. Sipuliaromia käytetään, koska se korostaa tuotteen makua. Lisäksi sillä on luontaisesti mikrobiston kasvua hillitsevä ominaisuus. Sipuliaromin valmistuksessa sipuli fermentoidaan ja uutetaan, minkä vuoksi se ilmoitetaan tuotteessa aromina.

   Atrian valmistamissa miedosti suolatuissa tuotteissa käytetään tuotteen säilyvyyden varmistamiseksi luonnollisen käymisen kautta valmistettua viinietikkaa. Käymisprosessissa syntyy viinietikan lisäksi myös luontaisia aromeita, jotka lopputuotteessa ilmoitetaan aromeina.

 12. L. Eloranta sanoo:

  Miksi Prisman (ja jo aiemmin Sokoksen) valikoimista poistui kotimainen Bemina-nestesaippua. Siinä on erinomainen koostumus ja on loistava tuote hajuherkällekin. Kuitenkin hyllyssä riveittäin erilaisia tuoksusaippuoita, eikö joukkoon mahdu vielä yksi kotimainen. Näin ainakin Tampereella.

  • Tiina Leppiniemi, SOK sanoo:

   Hei L. Eloranta,

   Bemina nestesaippua poistui valikoimista, koska sen valmistus lopetettiin syyskuussa 2016. Toivottavasti valikoimista löytyy tilalle joku muu hyvä tuote!

Mitä mieltä sinä olet?