Vieraskynä: FSC-merkki tuo yhteen ihmiset, ympäristön ja kaupan 0

FSC eli Forest Stewardship Council on maailmanlaajuinen, voittoa tavoittelematon ja avoin jäsenjärjestö, jonka tehtävänä on edistää vastuullista metsänhoitoa. Lue lisää FSC:stä ja hae vinkkejä vastuullisiin ostopäätöksiin täältä.

 

Käytämme päivittäin paljon erilaisia metsästä peräisin olevia tuotteita – lautasliinoja, kirjoja, paperia ja kyniä, puisia huonekaluja, pakkausmateriaaleja, kumisilla pohjilla varustettuja tennistossuja tai jopa ihonhoitotuotteita. Metsästä peräisin olevien raaka-aineiden, kuten puun, käyttötarkoituksia on loputtomasti.

Mutta tiedätkö, millaisista metsistä hankkimasi tuotteet ovat kotoisin?

Yhä useampi haluaa valita vastuullisista lähteistä peräisin olevan tuotteen, mutta usein kuluttaja on kuitenkin valtavan tuotevalikoiman edessä hämillään. Vastuullisen valinnan tekeminen ei aina ole helppoa.  Onneksi kuluttajan valintoja helpottamaan ja vastuullisuutta todentamaan on kehitetty erilaisia järjestelmiä, joista useat perustuvat sertifiointiin.

20-vuotias järjestelmä

FSC-metsäsertifiointijärjestelmä perustettiin 20 vuotta sitten. Alkuperäisenä tarkoituksena sillä oli maailman metsäkadon pysäyttäminen. Metsäkato on yksi maailman suurimmista ongelmista maapallon ilmastonmuutoksen edistäjänä, sillä metsien kestämätön käyttö vastaa viidenneksestä maapallon kasvihuonekaasupäästöistä.

Tavoite on edelleen sama, mutta sen lisäksi FSC haluaa tarjota kuluttajalle helpon mahdollisuuden valita vastuullisesti hoidetuista metsistä peräisin oleva tuote.

Mukana 50 000 yritystä

FSC-merkki myönnetään sellaisille metsille, jossa huomioidaan muun muassa metsien suojeluarvot, työntekijöiden hyvät työolosuhteet, metsien lähellä asuvat yhteisöt ja alkuperäiskansat. FSC-sertifioituja metsiä on maailmanlaajuisesti 80 eri maassa yhteensä yli 184 miljoonaa hehtaaria – myös Suomessa FSC on kasvanut viime vuosien ajan ja yhteensä suomalaisista talousmetsistä yli miljoona hehtaaria on FSC-sertifioitu.

Kaikessa FSC:n mukaisessa metsänhoidossa on samat periaatteet, mutta myös paikalliset olosuhteet huomioidaan. Jotta FSC-metsistä peräisin oleva raaka-aine voidaan tuotteiden muodossa todistetusti saattaa kuluttajien saataville, on kaikkien tuotantoketjussa olevien yritysten haettava alkuperäketjun sertifikaattia. Maailmalla FSC-alkuperäketjun sertifikaatteja on jo yli 30 000 kappaletta ja ne käsittävät kaikkiaan jo noin 50 000 yritystä.

Etsi merkkiä etenkin ulkomailla valmistetusta

Suomessa FSC-sertifioituja tuotteita on lähestyvän terassikauden häämöttäessä luontevaa lähteä etsimään puutarhahuonekalujen ääreltä. Puutarhahuonekalut vaativat usein erinomaista säänkestävyyttä ja niissä käytetään paljon ulkomaista kovapuuta juurikin materiaalin kestävyyden takia.

Ulkomailla valmistettujen puuhuonekalujen kohdalla onkin erityisen tärkeää etsiä puun alkuperästä kertovaa luotettavaa tavaramerkkiä, FSC:tä. Tällöin kuluttaja voi varmistua siitä, että tuotteeseen käytetty puu on vastuullisesti hoidetuista metsistä, joiden luontoarvot, paikallisten ihmisten metsien käyttö ja talous on otettu kaikki tasapainoisesti huomioon puunhankinnassa.

Ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti vastuullisen metsänhoidon kautta, FSC auttaa sekä paikallisyhteisöjä että laajasti koko yhteiskuntaa nauttimaan pitkän aikavälin hyödyistä vastuullisten tuotettujen tuotteiden muodossa säilyttäen vastaavanlaiset mahdollisuudet myös tuleville sukupolville.

 

Artikkelikuva: Suomen FSC

infokuva

Teksti: Anniina Kostilainen, Suomen FSC, pääsihteeri

Mitä mieltä sinä olet?