Kokkauksen iloa Ruokavisan loppukilpailussa 0

  • Ruokatiedon, MTK:n ja Kotitalousopettajien liiton organisoiman Ruokavisan loppukilpailu järjestettiin Lähiruoka&luomu -messujen näytöskeittiössä torstaina 26. maaliskuuta.
  • Voiton vei tänä vuonna Kuulammen koulu Tyrnävältä.
  • Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus. Visaan osallistui tänä vuonna yli 1800 oppilasta.
  • Tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjuun pellolta pöytään, jotta heistä kasvaisi vastuullisesti kuluttavia ja ruuantekijöitä arvostavia aikuisia.
  • Lue Ruokavisasta lisää täältä

Poro-leipäjuustosalaattia, possunposkea mallaskastikkeella ja itsetehtyä minttujäätelöä…

Muun muassa yllä mainittuja herkkuja valmistettiin Ruokavisan loppukilpailussa Helsingin Messukeskuksessa. Kolme yläasteluokkaa eri puolilta Suomea kisasi finaalissa kokkaamalla itse suunnitelemansa kolmen ruokalajin aterian.

Ruokailoa ilmassa

”Hei, täällä ei oo tilliä!”

”Meillä hei on täällä, ottakaa te tästä.”

Näytöskeittiön nuoreissa kokeissa ei näkynyt hermostuneisuuden häivääkään, kun he valmistelivat menunsa ruokia tuomariston ja yleisön silmien alla. Loppukilpailuun oli valikoitunut kolme Ruokavisassa hyvin pärjännyttä yläkoululuokkaa: Vesalan yläasteen koulu Helsingistä, Kuulammen koulu Tyrnävältä Pohjois-Pohjanmaalta ja Lyseonmäen koulu Heinolasta Päijät-Hämeen maakunnasta.

”Menut olivat kekseliäitä ja herkullisia ja niissä näkyi selvästi myös paikallista vaihtelua. Pääkaupunkiseudun menu lähenteli streetfoodin tyyliä kun taas heinolalaisten menusta oli aistittavissa rustiikkista maalaisromantiikkaa. Olimme etukäteen ohjeistaneet, että menun valmistuksessa tulee huomioida ruuan vastuullisuus ja erityisesti Ruokavisan kevään teemat eli paikallinen hyvinvointi ja taloudellinen vastuu”, Ruokavisan projektikoordinaattori  Sallaroosa Häme kertoo.

Tiukkaa tuomarointia

Vaikka menut olivat paperilla loistavia, valittiin voittaja paikan päällä työskentelyä ja toteuneita makuja arvioiden tiukan tuomariston toimesta.

Tuomaristoon kuuluivat kokkimaajoukkueen jäsen, keittiömestari Aki Kinnunen, opetusneuvos Marjaana Manninen OpetushallituksestaAtrian ravitsemusasiantuntija Mirva Lampinen,  toiminnanjohtaja Aira Kuvaja Kotitalousopettajien liitosta, Yhteishyvän ruokaviestinnän konseptipäällikkö Sanna Autio sekä kotitalousopettaja Minttu Virkki Ruokatiedosta.

Tuomareilla oli tehtävänä arvioida suoritusta kokonaisvaltaisesti, joten lautaselle päätyvän lopputuloksen lisäksi arvioitiin menun eheyttä, keittiötyöskentelyä ja siisteyttä, yhteistyötaitoja ja ryhmähenkeä.

”Vaikka tarkkailen tietysti tiimityötä ja raaka-aineiden käsittelyä läpi menun valmistuksen, niin kyllä ratkaisevinta on maku”, tuomariston jäsen, Yhteishyvän konseptipäällikkö Sanna Autio tuumaa.

Onnea Kuulammen koulu!

Voittajaksi tiukassa kisassa selviytyi lopulta Kuulammen koulu Tyrnävältä. Tyrnävän joukkue tarjosi alkuruokana poro-leipäjuustosalaattia ja perunarieskaa, pääruokana lohimedaljongit, kermaperunoita ja höyrytettyjä kasviksia sekä jälkiruokana vaniljapannacottaa marjojen kera.

S-ryhmän marketkauppa halusi kannustaa kaikkia loppukilpailuun päässeitä luokkia ruokaharrastuksensa jatkamiseen antamalla pienen lahjakorttipalkinnon kaikille finalistiluokkien oppilaille opettajineen.

 

Rieskojen teko on tarkkaa puuhaa.

Rieskojen teko on tarkkaa puuhaa.

 

 

Tuomariston tehtävä oli tiukka.

Tuomariston tehtävä oli tiukka.

Ruokaa tehtiin tosissaan mutta ilon kautta.

Ruokaa tehtiin tosissaan mutta ilon kautta.

Paikallisuus ja taloudellisuus näkyivät raaka-ainevalinnoissa.

Paikallisuus ja taloudellisuus näkyivät raaka-ainevalinnoissa.

Kuvat: Outi Hohti / SOK

Mitä mieltä sinä olet?