Kestokassien käyttö on kasvussa, mutta ei ole muovikassin voittanutta 0

Kiinnostavatko kassiasiat ja eri kassien ympäristövaikutukset?

Tutustu Kassi-info-sivustoon täällä

 

Ei ole muovikassin voittanutta, kun katsotaan, mihin suomalaiset ostoksiaan eniten pakkaavat. Käytämme silti muovipusseja säästeliäästi, kun suomalaisen vuodessa keskimäärin kuluttamaa 55 muovikassia verrataan EU:n keskimääräisiin 198 kassin kulutuslukuihin.

Vuonna 2014 S-ryhmässä myytiin 145 miljoonaa kauppakassia, joista noin 97 prosenttia oli muovikasseja. Kestokassien käyttö on edelleen kasvussa. Viime vuonna niitä myytiin lähes 980 000 kappaletta, joka on noin 10 prosenttia enemmän, kuin edellisvuonna. Toisaalta biomuovikassien ja paperikassien osuudet ovat laskussa.

Maksullisuus hillitsee hamstraamista

Muovikassien käytössä on huomattavia eroja eri EU-maiden välillä. On arvioitu, että jokainen suomalainen käyttää noin 55 muovikassia vuodessa, kun keskimääräinen EU-kansalainen kuluttaa vuodessa 198 muovikassia.
Komission selvityksen mukaan bulgarialaiset ovat pahimpia muovikassien hamstraajia: he kuluttavat yli 400 pussia vuodessa.

Itse uskon, että yksi syy suomalaisten vähäiseen muovikassien käyttöön on muovikassien maksullisuus. Tästä on saatu näyttöä myös esimerkiksi Pohjois-Irlannista, jossa kassien maksulliseksi laittamisen jälkeen niiden kulutus laski yli 70 prosenttia.

Luotu kestämään

Suomalaiset muovikassit ovat hieman paksumpia kuin naapurimaassa Ruotsissa. Ne on luotu kestämään. Esimerkiksi jokainen Prisman kassituotantoerä testataan 15 kilon painolla, jota nostetaan kassilla 100 kertaa. Kassia voi siis vallan hyvin hyödyntää kauppaostosten lisäksi muutenkin kuin roskapussina. Jokainen uusi käyttökerta vähentää myös kassin ympäristövaikutuksia.

Vinkkejä muovikassien hyötykäyttöön voi käydä kurkistamassa vaikka Muovikassit kiertoon -sivustolta.

Entäs se ympäristö?

Suomen Ympäristökeskuksen Optikassi -hankkeessa tutkittiin eri kauppakassien ympäristövaikutuksia. Tutkimuksen perusteella suurimmat ympäristövaikutukset ovat kangaskassilla, jonka raaka-aineena käytetyn puuvillan valmistus vaatii runsaasti energiaa.

Kaikkein pienimmät päästövaikutukset ovat kierrätysmuovikassilla, jossa osa neitseellisestä muovista on korvattu kierrätysmuovilla. Esimerkiksi Prisman harmaassa kierrätysmuovikassissa on käytetty 90 prosenttisesti kierrätysmuovia, joka on peräisin kauppojen tavarankuljetuksista tai teollisuuden sivuvirroista.

Jokainen meistä voi omilla valinnoillaan vaikuttaa ympäristöön. Itse olen siirtynyt käyttämään muovisia kierrätyskasseja, joissa ostosten lisäksi kuljetan pyykit, palautuspullot, uintikamppeet ja muut pientavarat.

 

Kuva: SOK Media

infokuva

Teksti: Senja Forsman, vastuullisuusasiantuntija, S-ryhmän marketkauppa

Mitä mieltä sinä olet?