Kuinka syntyy puruluu? 0

Myydyimmät puruluut TOP3

  1. Rainbow puruluu tumma 12cm, 3 kpl
  2. Pedigree Jumbone mini
  3. Dogman herkkuluupuikko 100kpl

Lähde: S-ryhmän marketkaupan myyntidata

S-ryhmän ruokakaupoissa myydään vuosittain yli 1,5 miljoonaa puruluutuotetta karvaisten kavereiden iloksi. Puruluut on tarkoitettu lähinnä koirien ajanvietteeksi ja palkitsemiseen. Niiden kaluamisella on tosin myös hampaidenhoidollinen vaikutus.

Puruluita löytyy laaja kirjo muotojen ja kokojen suhteen. On pururullaa ja luita solmulla ja ilman, monen muotoisia puristeluita ja rouhemassasta tehtyjä herkkutikkuja.

Sopiva puruluun koko vaihtelee koiran koon mukaan ja kaluttavaa on saatavilla myös koirarodun puruvoiman perusteella tuunattuna.

Valtaosa luista tulee Aasiasta

Suurin osa puruluista valmistetaan Aasiassa, Kiinassa ja Thaimaassa. Valmistusta on myös Etelä-Amerikassa, jonkun verran  Euroopassa ja pienessä mittakaavassa jopa Suomessa.

Mitä koiran puruluut sitten pitävät sisällään ja miten ne valmistetaan?

Puruluut valmistetaan pääasiassa naudan nahasta, jonkun verran luita tehdään myös possun nahasta. Eläimen nahkasta erotetaan aina ensin päällimmäinen kerros, jota käytetään muun muassa kenkien, vaatteiden ja laukkujen tekoon. Puruluut valmistetaan alemmasta, halvemmasta nahkakerroksesta.

Nahka kuivuu auringossa

Kun alempi nahkakerros on irrotettu, nahka kuivataan – Thaimassa kuivaus tapahtuu ulkona auringonpaisteessa, Kiinassa koneellisesti tehtaassa.

Kuivauksen jälkeen nahka pestään ja  leikataan sopivan kokoisiksi paloiksi ja muotoillaan lopulliseen muotoonsa; rullaksi tai esimerkiksi solmupuruluuksi. Tämä vaihe tehdään käsityönä.

Tämän jälkeen luut kuivataan uudestaan ja pakataan kuluttajapakkauksiin ja kuljetuspakkauksiin.

Rouhemassaluut syntyvät seuraavasti: jos nahkaa jää yli, rouhitaan ylijäämänahan palat pieneksi ja tehdään massa, johon lisätään esimerkiksi tapiokatärkkelystä tai riisiä. Massa puristetaan haluttuun muotoon; esimerkiksi luun muotoiseksi, tikuksi tai patukaksi.

Tarjonta runsasta

Koirien puruluiden tarjonta on erittäin runsasta. Edellä mainittujen pururullien ja rouhemassatikkujen lisäksi kaiken muotoisia ja kokoisia purutuotteita on saatavilla.  Ostajan täällä Suomen päässä onkin ensiarvoisen tärkeää määritellä haluttu tuote ja pakkauskoko tarkasti. Myös pakkauksen suunnittelu on useimmiten ostajan vastuulla.

Koska suuri osa tuotteista tilataan kaukaa, on tilausmäärät ja –aikataulut suunniteltava huolella. Pelkästään merimatka Kiinasta ja Thaimaasta kestää 5-8 viikkoa, jonka jälkeen tuoteturvallisuustutkimuksiin voi Suomessa kulua 1-2 viikkoa. Aikatauluja suunnitellessa tulee myös huomioida esimerkiksi kansalliset juhla-/loma-ajat. Esimerkiksi kiinalaisen uuden vuoden juhlan aikana kaikki tehtaat suljetaan parin viikon ajaksi.

infokuva

Teksti: Robert Lakner, ryhmäpäällikkö, S-ryhmän marketkaupan hankinta

Mitä mieltä sinä olet?