Tänä kesänä grillataan luullista lihaa 0

Kaikkea grillikesään!

Monenlaista lihaa, kaikennäköisiä kasviksia, herkkusieniä, makkaraa…

Koostimme kesän parhaat grillituotteet hintoineen Foodieen.

Kurkkaa kooste täältä

Parhaat reseptivinkit ja ideat suolaiseen ja makeaan grillaukseen löydät Yhteishyvästä

Grillaaminen kuuluu erottamattomasti lähes kaikkien suomalaisten kesään. Vaikka Suomen alkukesä on ollut viilein 50 vuoteen, niin grillit ovat kärynneet pihoilla lähes normaalitahtiin.

Innokkaimmat grillaajat eivät säätä tai edes kalenteria katso, vaan grillaaminen on monille jopa ympärivuotinen tapa valmistaa ruokaa. Grillaamisen yleistymisen ja grillauskauden pidentymisen ohella vahvimpia grillaustrendejä näyttävät olevan hidas grillaaminen (esim. savustamalla), monipuolinen kasvisten grillaaminen sekä luullisten ja hieman rasvaisempien lihanosien suosion kasvu.

Luuta sen olla pitää

Vanha totuus on, että liha on maukkainta luun vieressä. Grillatessa luu sekä lihan luontaiset rasvat pitävät lihan mehevänä ja tuovat siihen makua. Useimmille tutuimpia luullisia grilliherkkuja ovat trendikkäät porsaan ribsit ja broilerin koivet. Naudanlihan luulliset osat ovat sen sijaan monille grillaajille vielä hieman vieraampia.

Monia tämän kesän kiinnostavimpia grillilihauutuuksia yhdistää se, että niissä on mukana myös luu. Prismojen valikoimista löytyviä esimerkkejä ovat possun ystäville sopivat Viljaporsaan Flatbone ja Parilakyljys. Naudanlihapuolen uutuuksista erityismaininnan ansaitsevat Picanha sekä Rotukarjan Flank Stake. Broilerinystäviä ilahduttaa kokonainen, grilliin sopiva maalaiskananpoika.

Tarkista tuotteiden saatavuus omasta Prismastasi esimerkiksi Foodien avulla.

Grillattava inkkarikirves

Yksi tämän grillikesän uutuuksista on kuitenkin erityisen mehukas. Parahiksi juhannuksen grillihetkiin Prismojen hyllyyn saapuu kotimaisen rotukarjan tomahawk-pihvi.

Tomahawk on jenkkityyliin leikattu paksu, noin kilon painoinen naudan kyljys pitkällä luulla. Tästä näyttävästä grillimestareiden unelmasta riittää syötävää useammalle lihan ystävälle kerralla. Nälästä riippuen yhdellä kyljyksellä ruokkii 2-5 syöjää. Huippulaadukkaan mureutetun tomahawk-pihvin kilohinta on Prismoissa alle 20 euroa.

Tomahawkien liha on peräisin pihvikarjan kasvatukseen erikoistuneilta suomalaisilta tiloilta. Näiden syötäväksi kasvatettujen rotujen (mm. Hereford, Limousin ja Aberdeen Angus) pihviliha eroaa tavallisesta naudanlihasta maullaan, mureudellaan ja mehevyydellään. Rotukarjan lihoja vielä raakakypsytetään muutaman viikon ajan, jotta lihan mureus olisi huipussaan.

 Tomahawkin valmistusohje

  1. Poista tomahawk-kyljys pakkauksesta ja kuivaa talouspyyhkeellä. Anna pihvin levätä huoneenlämmössä noin tunti ennen grillausta. Sivele lihan pintaan kevyesti öljyä, suolaa ja mustapippuria. Anna pihvin levätä vielä noin tunti.
  2. Ruskista pihviä kuumassa grillissä noin viisi minuuttia per puoli. Siirrä pihvit miedolle lämmölle, esim. grillin yläritilälle.*
  3. Halutessasi voit käyttää sisälämpömittaria. Paina silloin mittari pihvin paksuimpaan kohtaan, kuitenkin niin ettei mittari osu luuhun.
  4. Kääntele pihviä noin 5 minuutin välein, kunnes sisälämpötila on noin 62–65 astetta. Poista pihvi grillistä, folioi ja anna levätä vielä noin viisi minuuttia. Leikkaa pihvistä haluamasi paksuisia siivuja.

*Vaihtoehtoisesti voit viimeistellä medium-kypsentämisen uunissa (180 astetta, noin 15 minuuttia).

Artikkelikuva: Tamminen

infokuva

Teksti: Antti Oksa, ryhmäpäällikkö, S-ryhmän marketkauppa

Mitä mieltä sinä olet?