Perustomaatista pikkuerikoisuuksiin – makoisimmillaan juuri nyt! 0

Tomaatti on kotoisin Perusta, josta sitä tuotiin Kolumbuksen mukana Eurooppaan aluksi koristekasvina.

Kasvitieteellisesti luokitellen tomaatit ovat marjoja.

S-ryhmässä erilaisia tomaatteja myytiin vuonna 2014 yhteensä noin 22,5 miljoonaa kiloa.

Tästä määrästä tuontitomaatteja oli vajaa 6 miljoonaa kiloa ja kotimaisia tomaatteja noin 16,5 miljoonaa kiloa.

Erilaisia pikkutomaatteja myytiin noin 6 miljoonaa kiloa. Luomutomaatin osuus myynnistä oli noin 0,01 %.

Tomaatti on suomalaisten perusvihannes. Sitä ostetaan S-ryhmän ruokakaupoista vuosittain yhteensä keskimäärin 22 miljoonaa kiloa.

Helppona vihanneksena, jonka makuun suurin osa tutustuu jo lapsena, se on yksi salaatin peruskomponenteista. Toki se on melkoisen monipuolinen kumppani myös muuhun ruoanlaittoon.

Tavallinen tomaatti on valikoimissamme ympäri vuoden. Eniten odotetaan toki kesää, jolloin tomaatit ovat pääasiassa kotimaisia ja saaneet kasvuunsa sen viimeisen lisäboostin aidosta auringonvalosta. Siksi ne ovatkin juuri nyt erityisen maukkaita!

Meiltä ja vähän muualtakin

Tomaatti viljellään kasvihuoneissa, joten sitä on tarjolla ympäri vuoden. Talvella tomaattia tuodaan meille kotimaisen tomaatiin määrää täydentämään myös muualta Euroopasta, pääasiassa Espanjasta ja pieniä määriä myös Puolasta.

Luomutomaattia on vuoden mittaan tarjolla niin kattavasti kuin sitä vain saadaan. S-ryhmän valtakunnallisessa valikoimassa oleva luomutomaatti on aina, ympäri vuoden kotimaista.

Sydänterveyttä lykopeenistä

Tomaatin heleän punaisen värin taustalla on lykopeeni, karotenoidi, jota tomaatti sisältää paljon ja jonka kerrotaan mm. vähentävän riskiä sairastua sydäninfarktiin, eturauhassyöpään ja masennukseen.

Lykopeeni imeytyy elimistöön parhaiten kuumennetuista ruoista, joten oiva tapa hyödyntää tomaatin terveysvaikutukset on käyttää näitä punaisia terveyspommeja esim.:

Karotenoidien lisäksi tomaatissa on mukavasti myös muun muassa C-vitamiinia ja kaliumia.

Tomaatin säilytys

Ihanteellisin säilytyslämpötila tomaatille on +13 astetta. Mikäli juuri tällaiseen säilytyslämpötilaan ei kotona ole mahdollisuutta, tomaatit kannattaa säilyttää ennemmin tätä lämpimämmässä  kuin viileässä. Jääkaappilämpötilassa tomaattien maku muuttuu vaatimattomammaksi ja rakenne heikkenee.

Mikäli tomaatti ei ostettaessa ole vielä täyteläisen kypsä, kypsyy se huoneenlämmössä muutamassa päivässä. Tomaatti erittää runsaasti etyleeniä, joten sitä ei kannata säilyttää etyleenille herkkien leikkokukkien, kasvisten tai hedelmien läheisyydessä.

Sen seitsemää sorttia

Tomaattivalikoima on laajentunut vuosien mittaan. Perustomaatin rinnalle ovat kirineet muun muassa luumu- ja terttutomaatit, sekä tomaatin miniatyyriversioista kirsikka-, miniluumu- ja miniterttutomaatit. Punaisten tomaattien lisäksi HeVi-osastolla on bongattu myös keltaisia ja oransseja sekä tummanpuhuvia Kumato-tomaatteja.

Tomaatteja myydään irtona, mutta myös erikokoisissa rasioissa ja pikareissa. Pikkutomaateista on erilaisia värikkäitä sekoituksia rasiaan pakattuna: rasia- ja pikaritomaatit ovatkin erinomaista snack- ja piknikevästä.

Tomaattitietoa

Tomaatti eli ns. perustomaatti on keskikokoinen ja muodoltaan pyöreä. Erilaisia tomaattilajikkeita on kymmeniä, ellei jopa satoja ja ne vaihtelevat hieman sekä kasvu- että aistittavilta ominaisuuksiltaan.

Luumutomaatti on muodoltaan soikea ja maultaan pyöreää tomaattia hivenen aromikkaampi.

Pihvitomaatti on suurikokoinen, pyöreä ja makeahko tomaattilajike, jonka hedelmälihassa on useita lokeroita. Väriltään se on yleensä punainen, mutta myös oransseja lajikkeita löytyy.

Terttutomaatissa pyöreät tomaatit ovat kiinni tertuissa. Kiinni oleva kanta pitää tomaatin aromit paremmin tallessa eli terttutomaattien maku on vahvempi kuin tavallisten tomaattien.

Päärynätomaatti on päärynänmuotoinen, pienehkö ja tyypillisesti keltainen tomaattilajike.

Kirsikkatomaatti on pienikokoinen, pyöreä tomaatti. Väri vaihtelee keltaisesta oranssin kautta punaiseen. Joskus näissä voi olla kanta kiinni.

Cocktailtomaatti on hieman kirsikkatomaattia suurempi, mutta kuitenkin pienikokoinen, pyöreä tomaatti.

Miniterttutomaatit ovat punaisia, tertussa kiinni olevia, aromikkaita tomaatteja.

Miniluumutomaatti on muodoltaan pitkulainen pikkutomaatti, jossa on hitusen voimakkaampi maku kuin kirsikkatomaatissa.

Helmitomaatti on muodoltaan hieman pisaraa muistuttava pieni, makea tomaattilajike.

Kumato-tomaatti on keskikokoinen, tumman luumunpunainen tomaatti, joka on tavallista tomaattia mehukkaampi, makeampi ja hapokkaampi. Kumatossa on tumma hedelmäliha ja vihreät siemenet.

Marjatomaatit ovat pienen pieniä, tyypillisesti vain noin 4 grammaa painavia punaisia ja oransseja minitomaatteja. Niitä kutsutaan myös viinimarjatomaatiksi, koska tomaatit kasvavat tertuissa jotka muistuttavat viinimarjojen marjarykelmiä.

infokuva

Teksti: Tanja Talvenheimo, tuotelaatupäällikkö, S-ryhmän marketkauppa

Mitä mieltä sinä olet?