Vieraskynä: PEFC-merkki osoittaa puun vastuullisen alkuperän 1

  • PEFC on kansainvälinen voittoa tavoittelematon järjestö, jonka vaatimusten mukaisesti metsiä on sertifioitu jo yli 20 maassa. PEFC-metsiä varsinkin Länsi-Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja jonkin verran Etelä-Amerikassa, Australiassa ja Aasiassa. Valtaosa Suomen metsistä on PEFC-sertifioitu.
  • Maailmanlaajuisesti jo yli 16 000 yritystä on puun alkuperän PEFC-sertifioinnin piirissä.

Metsät tarjoavat meille kaikille mahdollisuuksia virkistäytymiseen ja luontoelämyksiin sekä marjastukseen ja sienestykseen. Samalla metsät muodostavat elinympäristöjä tuhansille eläin- ja kasvilajeille ja metsillä on keskeinen tehtävä ilmaston säätelyssä.

Kuluttajille metsänantimista tärkein on kuitenkin puu. Se on materiaalina monissa meidän tarvitsemissamme tuotteissa. Myös tuotepakkauksissa puuta on usein joko paperina, kartonkina tai nykyisin myös biomuovina.

Vastaus alkuperäkysymyksiin 

Puu on ympäristöominaisuuksiltaan ylivoimainen materiaali. Se on uusiutuva ja kierrätettävä ja lopuksi puu voidaan hävittää polttamalla ja hyödyntää energiana. Mutta kaikki puu ei ole peräisin kestävästi hoidetuista metsistä. Myöskään lainsäädännön noudattaminen ei ole kaikkialla itsestäänselvyys.

PEFC tarjoaa vastaukset puun alkuperää koskeviin kysymyksiin. PEFC-sertifiointi tarkoittaa, että tuotteen valmistuksen kaikissa vaiheissa metsästä kuluttajalle saakka puun vastuullinen alkuperä on varmistettu.

PEFC-logoAlkuperätieto on asiakaspalvelua

Käyttämällä sertifioitua materiaalia tuotteen valmistaja osoittaa, että tuote on laadukas myös puun alkuperän osalta. Merkitsemällä tuotteensa PEFC-merkillä yritys auttaa kuluttajia tunnistamaan kestävyyttä edistävät materiaalit.

Kaupoissa alkuperätieto on osa hyvää asiakaspalvelua. Se tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden tehdä vastuullisia valintoja.

PEFC-merkin voi löytää niin rakennus- ja sisustus­materiaaleista, huonekaluista, kopiopapereista, kirjekuorista, aikakauslehdistä kuin vaikkapa kerta-astioista.

Puitteet kilpailulle kestävyydestä tinkimättä

PEFC-metsäsertifiointi on työkalu metsien kestävyyden ja puumateriaalin vastuullisen alkuperän varmistamiselle. Kun kilpailu käydään yhtäläisillä ehdoilla, kukaan ei pääse polkemaan tuotantokustannuksia toiminnan kestävyydestä tinkimällä. PEFC on osoitus pitkästä ketjusta systemaattista työtä kuluttajan oikeuksien turvaamiseksi.

Sertifioinnin merkitys on kasvamassa ja monet maailmanlaajuiset merkkituotteiden valmistajat nostavat tavoitteitaan kestävästi hoidettujen metsien puun käytölle. Kuluttajan kannalta tämä kehitys tarkoittaa, että mahdollisuudet tehdä ympäristön kannalta hyviä ostopäätöksiä laajentuvat.

PEFC-tuotteiden kirjo myymälöiden hyllyillä ja noutopihoilla kasvaa vuosi vuodelta. Tuotteen hyvä laatu yhdistettynä kestävään alkuperään on kuluttajalle ylivoimainen vaihtoehto.

Artikkelikuva: PEFC Suomi

infokuva

Teksti: Auvo Kaivola, pääsihteeri, PEFC Suomi – Suomen Metsäsertifiointi ry

Yksi vastaus artikkeliin Vieraskynä: PEFC-merkki osoittaa puun vastuullisen alkuperän

  1. Aarne Mattila sanoo:

    Jepjep. PEFC on viherpesua ja isosti! Suosittelen ottamaan selvää järjestelmän taustoista ja päätöksentekoperiaatteista. Teollisuuden täysin masinoima pesunkestävä viherpesuhuijaus.

Mitä mieltä sinä olet?