Lisätty vettä ja paloista yhdistetty liha – mitäs vilunkia se tämä on? 1

Lisätietoa uudesta asetuksesta:

Eviran sivuilla (suomeksi)

EU:n sivustolla (englanniksi)

Kuluneen vuoden aikana on kauppojen hyllyillä nähty paljon uudistuneita elintarvikepakkauksia ja osa merkinnöistä on herättänyt kummastusta. Ovatko tuotteet muuttuneet vai mistä oikein on kyse?

Asetus elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä on muuttunut. Uudessa asetuksessa tarkennetaan sekä muotoseikkoja että elintarvikkeista pakollisena annettavia tietoja. Pakkauksen tekstillä on nyt minimikoko, ja sen pitää erottua taustasta hyvin. Lisäksi pakkauksessa pitää näkyä muutamia aiemmin näkymättömiä tietoja. Suurin osa tuotteista on siis vanhoja tuttuja – nyt vain uusissa vaatteissa.

Savustettu, jauhettu, pakastettu

Tätä nykyä elintarvikkeen nimen yhteydessä tulee olla tiedot elintarvikkeen ominaisuuksista kuten sen olomuodosta  tai sille tehdystä erityiskäsittelystä. Näin siis silloin, jos tiedon poisjättäminen voisi johtaa ostajaa harhaan.

Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi kuorelliset/kuorettomat lohkoperunat, jauhettu/rouhittu mustapippuri, savustettu pikkukinkku, paahdetut ja suolatut pähkinät sekä kuivatut pehmeät aprikoosit.

Paloista yhdistetty liha

Mikäli myytävä liha näyttää kokonaisesta lihasta leikatulta ja valmistetulta kappaleelta, mutta onkin valmistettu pienemmistä lihapalasista, pitää se kertoa tuotteen nimen yhteydessä. Sama pätee kalatuotteisiin.

Esimerkiksi kalkkunarulla voidaan valmistaa suolatuista rintafileepaloista, jotka pakataan verkkoon. Tällöin tuotteen nimi pakkauksessa voi olla Kalkkunafileerulla, paloista yhdistetty liha.

Toisaalta säännöllisen pyöreät tai neliskanttiset kokolihaleikkeleet eivät mainintaa tarvitse, koska jo niiden muoto itsessään kertoo, ettei kyse ole kokonaisesta lihapalasta.

Lisätty vettä

Aivan uutena merkintävaatimuksena on lisätyn veden ilmoittaminen ainesosaluettelon lisäksi myös tuotteen nimen yhteydessä. Useisiin raakaliha- tai lihavalmisteisiin sekä joihinkin kalastustuotteisiin lisätään vettä raaka-aineiden tasaisen sekoittumisen varmistamiseksi. Lihan suolauksessa suola sekoitetaan veteen, joka lisätään lihapaloihin tai suikaleisiin.

Kun tuote on leikkeen, paistin, viipaleen, annoksen, ruhon tai fileen muodossa, ja jos lisätyn veden määrä valmiissa tuotteessa on yli 5 %, pitää tuotteen nimen yhteyteen laittaa merkintä ´lisätty vettä´.

Ei-syötävä makkarankuori

Mikäli ruokamakkaroiden päällä oleva kuori ei ole syötävä, pitää siitä olla maininta pakkausmerkinnöissä. Käytännössä kuoren kerrotaan olevan ei-syötävää tai kehotetaan poistamaan se ennen kuumentamista.

Suurin osa nakeista ja grillimakkaroista valmistetaan luonnonsuoleen, jota ei tarvitse poistaa.

 

Artikkelikuva: Thinkstock

infokuva

Teksti: Riikka Nummi, tuotelaatupäällikkö, S-ryhmän marketkauppa

Yksi vastaus artikkeliin Lisätty vettä ja paloista yhdistetty liha – mitäs vilunkia se tämä on?

  1. rane sanoo:

    Tuo ”rullaliha” on kyllä muuta kuin lihaa kun ostin ensimmäisen (ja viimeisen) kerran sitä ja paistoin sen niin jänteitä, kalvoja, nahkaa…. Suomalainen laatu elintarvike…?
    -Ei siinä lihaa juuri ollut!

Mitä mieltä sinä olet?