Ruoka-avun tarve ei ainakaan vähene 0

Tärkeää työtä eri puolilla Suomea

Lue linkkien takaa ruoka-apukokemuksia mm. Oulusta, Satakunnasta, Hämeenmaalta ja pääkaupunkiseudulta.

Ruoka-avun tarve on kasvussa ja leipäjonojen asiakaskunta monipuolistuu. Jonoissa seisoo kaikenikäisiä ihmisiä: äitejä ja isiä lapsineen, eläkeläisiä sekä opiskelijoita.

”Perinteinen kuva elämän kolhimasta alkoholin suurkuluttajasta ruoka-avun suurimpana tarvitsijana joutaa jo romukoppaan”, pääkaupunkiseudulla toimivan Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry:n toimintaa pyörittävä Heikki Hursti toteaa.

Avuntarve voi yllättää

Kynnys avun hakemiseen on madaltunut. Se näkyy ruoka-avun hakijamäärissä. Heikki Hursti kertoo, että ruoan jakopäivinä jonossa on  usein lähes 3000 tarvitsijaa. Toiminnan alkuaikoina 50 vuotta sitten puhuttiin muutamasta sadasta jonottajasta.

”Köyhyys ja avuntarve voi tulla yllättäen ja melkein kenelle tahansa. Työpaikan menettäminen, puolison kuolema, avioero tai terveysongelmat voivat saada talouden epätasapainoon hyvin nopeasti.”

Tärkeä tukijoukko

Kauppojen, ruokateollisuuden ja kaupan keskusvarastojen toimittama ylijäämäruoka on Hurstin toiminnan kivijalka. Hurstin omin sanoin lahjoittajat ovat ”tärkeä tukijoukko”.

Vaikka ruokalahjoituksella ei vaikeita elämäntilanteita korjata, tuo se monelle tunteen siitä, että joku välittää.

”Kenelläkään ei pitäisi tänä päivänä olla vara heittää ruokaa roskikseen. Meille on juhlaa saada jaettavaksi vaikkapa iso satsi lihaa, jonka pakkausmerkinnöissä on joku puute eikä sitä voida kaupassa myydä. Silloin moni ruokakassin saajista toteaa: nyt tuli joulu”.

Kaikki osuuskaupat lahjoittavat

Kaikki S-ryhmän alueosuuskaupoista tekevät ruokalahjoituksia. Lahjoitettavaksi päätyvät useimmiten tuotteet, joiden myyntiaika lähenee loppuaan.

Ruokaa luovutetaan eteenpäin lähes 300 yhteistyökumppanille ympäri Suomen. Joukossa on erilaisia toimijoita seurakunnista ja työttömien yhdistyksistä nimenomaan ruoka-apua tarjoaviin yhdistyksiin.

Valtaosa lahjoitettavista elintarvikkeista on leipää. Jaettavaksi päätyy paljon myös hedelmiä, vihanneksia, maitotuotteita ja lihajalosteita.

 

 

Kuva: SOK Media

Mitä mieltä sinä olet?