Vieraskynä: Roosa nauha – naisten terveyden hyväksi 0

  • Roosa nauha on suurin ja tunnetuin syöpäkeräys Suomessa.
  • S-ryhmä on tänä vuonna yksi Roosa nauha -keräyksen päämyyntikumppaneista.
  • Kampanjan avulla kerätään varoja suomalaiseen rintasyöpätutkimukseen ja maksuttomaan neuvontaan.
  • Nauhaa myydään kampanja-aikana 22.9.-1.11. Prismoissa, S-marketeissa, Saleissa, Alepoissa, ABC-liikennemyymälöiden marketeissa, Sokoksissa ja Emotioneissa.

Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanja alkaa tänään. Vaaleanpunaisen nauhan ostamalla voi antaa tukensa naisten terveyden edistämiseen.

Miten suojautua rintasyövältä?

Rintasyöpä on aina monen tekijän summa. Suurimmalta osalta rintasyöpään liitetyistä riskitekijöistä emme juuri voi suojautua.  Sukuaan ja geeniperimäänsä ei voi valita. Yksi tärkeimmistä riskitekijöistä on ikä: mitä vanhemmaksi eletään, sen enemmän on aikaa saada monenlaisia sairauksia. Kukapa ei silti toivoisi pitkää ikää?

Koska rintasyöpään liitettyjä tekijöitä on tutkittu vuosikymmeniä, ja epävarmojakin tuloksia on julkistettu, elää aiheesta sitkeitä virheellisiä käsityksiä.

Ruokavalion laadulla ei yllättäen ole todettu yhteyttä rintasyöpään. Vitamiinien ja hivenaineiden nauttiminen yli normaalien saantisuositusten ei vähennä rintasyöpäriskiä. Deodorantit tai antiperspirantit eivät aiheuta rintasyöpää. Stressi ja masennus eivät altista rintasyövälle.

Kohtuus kunniaan

Jotakin voimme silti ehkä tehdä. Vähemmän rintasyöpää on naisilla, jotka ovat normaalipainoisia, käyttävät alkoholia hyvin vähän tai ei ollenkaan ja harrastavat kuntoliikuntaa.  Ei tarvitse olla laiha, mutta jos on onnistunut pysyttelemään normaalipainoisena, kannatta tarkkailla painoaan.

Alkoholinkäyttö kannattaa rajata juhliin.  Liikunnaksi kelpaa mikä tahansa kuntoliikunta, jossa hikoilee ja hengästyy. Tärkeintä on se, että omaa lajiaan harrastaa mielellään 3-4 tuntia viikossa.

Tämän kaiken me tiedämme sen ansiosta, että aiheesta on tehty perusteellista tutkimustyötä vuosikymmeniä. Tiede myös kontrolloi ja korjaa itseään.

Tutkimus takaa toimivan hoidon

Miksi tarvitsemme Suomessa tehtävää rintasyöpätutkimusta? Suomen yliopistoissa, tutkimuslaitoksissa ja sairaaloissa tehtävä tutkimustyö kuuluu kansainväliseen tutkimusperinteeseen. Suomessa on tehty merkittäviä havaintoja, jotka ovat johtaneet uusiin hoitoihin.

Rintasyöpätutkimusta tekevät lääkärit, biologit ja biokemistit tutkimusryhmineen. Tutkimusryhmissä tarvitaan lisäksi tilastotieteilijöitä, bioinformaatikkoja ja muita asiantuntijoita ja ammattikoulutettua laboratoriohenkilökuntaa.

Oma geeniperimä, oma hoito

Sairaaloissa sovelletaan tutkimustyön tuloksia rintasyövänkin diagnostiikassa ja hoidossa. Ilman omia tiedemiehiä ja tiedenaisia emme voi tuoda muualla tuotettua tietoa suomalaisten hyväksi ja soveltaa tuloksia potilaiden hoitoon.

Emme voi kopioida kaikkea muualla tehtyä tutkimustietoa suoraan senkään takia, että meillä on oma suomalainen geeniperimämme ja muutenkin omat olosuhteemme.

Roosa nauha tuo toivoa

Roosa nauha -keräyksellä edistetään suomalaista rintasyöpätutkimusta. Tutkimustyön jatkuminen on edellytys rintasyövän hoidon tason säilymiselle ja hoitojen kehittymiselle. Perustutkijamme etenevät syöpätautien mekanismien ymmärtämisessä, ja potilaita hoitavat lääkärit tutkimushankkeisiin osallistuessaan perehtyvät syvällisesti rintasyövän taudinkulkuun.

Tieteellinen tutkimus on usein projektiluonteista ja perustuu erikseen haettavaan tutkimusrahoitukseen.  Syöpäsäätiö on yksi suurimmista tutkimusrahoittajista Suomessa.

Roosa nauha -keräyksen tuotto käytetään rintasyöpätutkimuksen tukemiseen Suomessa. Ostamalla Roosa nauhan voi olla mukana edistämässä Suomessa tehtävää tiedettä ja tuoda toivoa rintasyöpään sairastuneille.

 

Artikkelikuva: Roosa nauha

infokuva

Teksti: Riikka Huovinen, vs ylilääkäri, LT, dosentti, Suomen Syöpäsäätiö ry

Mitä mieltä sinä olet?