Halloweenkalloja, sosekeittoa ja muita kurpitsajuttuja 0

Kurpitsat ovat lokakuun Kuukauden satokausituotteita Prismoissa ja S-marketeissa

  • Vuonna 2014 S-ryhmän ruokakaupoissa myytiin lähes 74 000 kg kurpitsaa. Tästä kotimaista kurpitsaa oli reilut 25 000 kg.
  • Kurpitsojen suosio on kasvanut pikku hiljaa: vuodesta 2012 menekki S-kaupoissa on tuplaantunut.
  • Myytyjen kotimaisten kurpitsojen kilomäärä on pysynyt tasaisena, tuontikurpitsojen määrä on kasvanut.

Kurkkaa täältä Maun ehdoilla -blogin Annin kurpitsavinkit ja -reseptit

 

Syksyisin eletään kurpitsa-aikaa. Kesän aikana meheviksi paisuneet kurpitsat kerätään talteen ja niiden hedelmälihasta valmistetaan sosekeittoja, pikkelssejä sekä monia muita maistuvia herkkuja.

Omalta maalta kurpitsat voi ensihätään nostella ulkona vaikkapa ovenpieleen kauniiksi koristeiksi. Hedelmäliha ja siemenet kannattaa kuitenkin piakkoin ottaa talteen, minkä jälkeen koverrettu kurpitsankuori toimii tunnelmallisena kynttilälyhtynä. Monille kurpitsasta tulevatkin ensimmäisenä mieleen oranssit, irvistelevät lyhdyt hämärtyvässä syysillassa.

Inkaenergiaa härmäläisille

Kurpitsa on loistava A-vitamiinin lähde ja se sisältää hyvin myös E- ja C-vitamiinia sekä kaliumia. Kaikki kurpitsat polveutuvat Cucurbita– suvusta eli ne ovat kaukaista sukua kurkulle ja meloneille.

Alkujaan kurpitsat ovat kotoisin Etelä- ja Keski-Amerikasta, jossa ne olivat oleellinen osa mm. atsteekkien, mayojen ja inkojen ruokavaliota.

Espanjalaisten löytöretkeilijöiden mukana siemenet kulkeutuivat ympäri maailmaa ja nykyään kurpitsoja viljelläänkin hyvin laajalti, myös Suomessa.

Jättipottihedelmä

Kurpitsa on maailman suurin hedelmä. Etenkin jättikurpitsat voivat kasvaa useiden satojen kilojen painoisiksi. Näiden möllyköiden hedelmälihalla ruokkii jo suuremmankin seurueen. Lienee juuri jättikurpitsa sekin yksilö, josta kiltti haltijakummi taikoi Tuhkimolle menopelin tanssiaisiin.

Kurpitsalajikkeita on lukuisia, mutta Suomessa viljellään pääasiassa tavallista kurpitsaa sekä jättikurpitsaa. Myymälöistä voi löytää tuontitavarana myski- sekä hokkaido-kurpitsaa.

Mystinen myskikurpitsa

Myskikurpitsalajikkeita on useita ja ne eroavat ulkonäöllisesti hieman toisistaan. Tyypillisesti kuitenkin meillä myytävä myskikurpitsa on muodoltaan hieman päärynää tai kirkonkelloa muistuttava, kuorestaan vaaleankeltainen ja sisältä kirkkaan oranssi kurpitsalajike (ns. butternut kurpitsa). Kapeampi yläosa voi olla kaartuva.

Raakana myskikurpitsa maistuu hieman melonille, kypsänä sen maku on miedon pähkinäinen ja muistuttaa hieman bataattia.

Kastanjaista kurpitsaa, arigatoo!

Hokkaido-kurpitsa eli japanilainen talvikurpitsa muistuttaa ulkonäöltään tavallista kurpitsaa, mutta siinä ei ole pinnassa poimuja. Hokkaido-kurpitsa on myös kooltaan paljon pienempi ja muodoltaan hieman pisaramaisempi.

Paksun kuoren alla piilevä hedelmäliha on maukasta ja siinä on pehmeä ja makeahko, kastanjamainen aromi. Nimestään huolimatta hokkaido-kurpitsaa viljellään ja tuodaan Suomeen Euroopasta; tällä hetkellä S-ryhmän valikoimiin Hollannista.

Artikkelikuva: Thinkstock

infokuva

Teksti: Tanja Talvenheimo, tuotelaatupäällikkö, S-ryhmän marketkauppa

Mitä mieltä sinä olet?