Kasvisruokavalion suosio kasvaa ja tarjonta monipuolistuu 0

Kasvisruokavalion suosio on nousussa. TNS Monitor kertoo, että kasvisruokavaliota noudattavien määrä on kasvanut tasaisesti vuodesta 2010 eteenpäin. Tuoreimman tutkimuksen mukaan  6 prosenttia vastaajista ilmoitti noudattavansa kasvisruokavaliota, kun vastaava osuus vuonna 2010 oli 4 prosenttia.

Kaikki tietävät, että kasvikset ovat terveellisiä, ja niitä kannattaisi popsia ainakin se suositeltu puoli kiloa päivässä. Satokausien mukaan syöminen on yhä yleisempää ja ruokamediat tarjoilevat yhä kekseliäämpiä kasvisreseptejä. Moni vannoutunut lihansyöjäkin pitää silloin tällöin kasvisruokapäiviä.

Osa kuluttajista tekee kuitenkin valinnan välttää eläinkunnasta peräisin olevia ruoka-aineita täysin.

Se on nyt aikaisempaa helpompaa, sillä HeVi-osaston lisäksi kasvisruokavalioon sopivia tuotteita on tullut huimasti lisää myös muihin tuoteryhmiin.

Kasvipohjaiset juomat, ruoanvalmistustuotteet ja välipalat

Kasvipohjaisissa juomissa ja ruoanvalmistustuotteissa valikoiman tuotelukumäärä on kasvanut kovalla tahdilla. Tämän ryhmän myynninkasvu on jatkunut jo useita vuosia eikä loppua näy.

Aiemmin ei-maitopohjaiset juomat ja ruoanvalmistustuotteet olivat pääsääntöisesti soijapohjaisia. Nyt valikoimiin on tullut niiden rinnalle muun muassa kaura-, riisi-, manteli- ja kookospohjaisia tuotteita.

Jogurtin kasvipohjaisten vaihtoehtojen tarjonta on lisääntynyt selvästi viime vuosina ja niiden kysyntä on hyvässä kasvussa.

Maustamattomuus ja vähäsokerisuus ovat samalla tavalla trendejä jogurtin kasvipohjaisissa vaihtoehdoissa kuin ne ovat maitopohjaisissakin välipalatuotteissa.

Poimintoja kiinnostavista välipalauutuuksista:

Kasvipohjaiset juustot

Prismoista ja suurimmista S-marketeista löytyvät Violifen ja Wilmersburgerin kasvipohjaiset juustot ovat saaneet ilahtuneen vastaanoton. Uudet juustot tuovat maukkaan vaihtoehdon aiemmin tarjolla olleiden soijapohjaisten tuotteiden rinnalle. Juustoja löytyy tuorejuustona, palana ja raasteena – valikoima vaihtelee myymälästä riippuen.

Valmisruoat

Valmisruokapuolella tämän vuoden kovin juttu on ollut ehdottomasti ”vihis”. Hoviruoan kasvispiirakka tarjoaa nopean ja helpon pikaruokavaihtoehdon myös kasvissyöjille.

Valmisruokapuolen tarjonta on kasvanut ilahduttavasti kiihtyvän kysynnän myötä. Tänä vuonna tarjolle on tullut 10 uutta kasvisvalmisruokaa, joukossa on kiusauksia, keittoja, pihvejä ja etnisiä herkkuja.

Pakasteet ja kuivatuotteet          

Erilaiset soijarouheet, -palat, -suikaleet ym. kuivatuotteet ovat säilyttäneet myyntiosuutensa, eikä niiden myynti ole kasvanut merkittävästi lähiaikoina. Poikkeuksena ovat pavut ja linssit, joiden myynti on kasvanut tasaisella, noin 10 prosentin tahdilla viime vuodet.

Myös pakasteesta myytävien lihankorvikkeiden eli sieni- ja soijaproteiinipohjaisten tuotteiden kasvuprosentit ovat kaksinumeroiset.

Kasvisleikkeleet ja -valmisteet

Kasvisleikkeleiden, -nakkien ja -makkaroiden kauppa on kiihtynyt viimeisen vuoden aikana. Tarjolla olevien tuotteiden lukumäärää on lisätty kuluvan syksyn aikana asiakastoiveiden ja kasvavan kysynnän myötä.

Myyntimäärissä on parhammillaan lähes 50 prosentin kasvuja viime vuoteen, toki lähtötasot ovat tavallisten nakkien ja makkaroiden myyntimääriin nähden pieniä. S-ryhmän ruokakaupoissa myydään vuodessa:

  • 13 000 kiloa kasvisnakkeja
  • 2000 kiloa kasvisleikkeleitä
  • 1600 kiloa kasvismakkaroita.

Näistä aivan hiljan valikoimiin on tullut uutuutena paljon odotettuja Bon Soyan tuotteita.

Hurjimmat kasvuluvut ovat kuitenkin muilla kasvisvalmisteilla, joihin kuuluu muun muassa hiljattain valikoimiin tullut vegaani burger.

Artikkelikuva: Thinkstock

Mitä mieltä sinä olet?