Vieraskynä: Sirpaleiset työsuhteet koettelevat lapsiperheitä 0

  • Suomen Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton yhteinen Hyvä Joulumieli -kampanja järjestetään tänä vuonna jo 19. kerran.
  • Keräykseen lahjoitetuilla rahoilla hankitaan 22.000 lahjakorttia, joilla perhe voi ostaa ruokatarvikkeita joulupöytään.
  • Arvoltaan 70 euron suuruiset lahjakortit käyvät kampanjaan osallistuvien kumppaneiden eli K-ruokakauppojen, Lidlin ja S-ryhmän toimipisteissä.
  • Keräys alkaa perjantaina 20.11.2015 ja jatkuu 24.12. saakka.

Anna oma lahjoituksesi:

  • Keräystili: IBAN FI17 1596 3000 2020 20, BIC NDEAFIHH
  • Keräyspuhelin: 0600-16555 (10,01€+pvm/mpm/puhelu)
  • Tekstiviestilahjoitus: Tekstiviesti HJM numeroon 16499 (10 €)

Suomen Punaisen Ristin (SPR) ja Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) yhteinen Hyvä joulumieli -keräys käynnistyy 20.11.

Jouluaattoon asti jatkuvan keräyksen tuotoilla tuodaan jouluiloa vähävaraisten lapsiperheiden joulupöytään.

Köyhyyden taustalla työttömyys

Pitkittynyt talouskriisi on heikentänyt lapsiperheiden toimeentuloa. Pienituloisissa kotitalouksissa asuu noin 117 000 lasta eli lähes 11 prosenttia kaikista Suomessa asuvista lapsista. Suurin köyhyysriski on yksinhuoltajaperheillä sekä perheillä, joissa on monta lasta.

Lapsiperheiden köyhyyden taustalla on useimmiten vanhempien työttömyys. Yhä useammin köyhän lapsiperheen huoltajat käyvät kuitenkin myös töissä.

Lapsiperheiden toimeentuloa heikentävät erityisesti vanhempien epäsäännölliset työsuhteet, kuten osa-aika-, vuokra- ja pätkätyösuhteet. Sirpaleiset työsuhteet koettelevat erityisesti lapsiperheiden äitejä, joille korkea koulutuskaan ei välttämättä enää takaa pysyvää työsuhdetta.

Perheiden toimeentuloa heikentävät lisäksi kasvaneet elinkustannukset erityisesti suurissa kaupungeissa. Samaan aikaan lapsilisät ja muut Kelan maksamat etuudet ovat jääneet selvästi jälkeen ansioiden kehityksestä.

Niukat tulot tekevät perheen taloudesta haavoittuvan. Sairastuminen ja siihen liittyvät menot tai jokin muu yllättävä meno voivat horjuttaa perheen taloutta vakavasti.

Köyhyys lisää lapsen yksinäisyyttä

Hyvä lapsuus syntyy turvallisesta ja välittävästä kodista, mutta myös riittävistä aineellisista resursseista. Yksinäisyys ja vähävaraisuus kulkevat usein käsi kädessä.

Lapsi saattaa jäädä yksin, jos hän ei voi perheen taloudellisen tilanteen vuoksi osallistua maksulliseen harrastukseen, syntymäpäiville tai vaikka luokkaretkelle. Vähävaraisten perheiden lapsia voidaan myös kiusata tai heidät voidaan sulkea ryhmästä, jos heillä ei ole samanlaisia vaatteita ja tavaroita kuin kavereilla.

Perheen taloudellinen ahdinko voi pitkittyessään johtaa jopa lapsen vakavaan syrjäytymiseen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan köyhien perheiden lapsilla on havaittu olevan suurempi riski esimerkiksi matalaan koulutustasoon sekä mielenterveys- ja toimeentulo-ongelmiin myöhemmässä elämänvaiheessa.

Lapsiperheiden kohtuullisen toimeentulon sekä riittävien palveluiden turvaaminen onkin avain lapsiperheiden hyvinvointiin.

Hyvää joulumieltä jo 19. kerran

Hyvä Joulumieli -keräyksen tavoite on paitsi tuoda helpotusta joulun aikaan myös pitää lapsiperheiden asiaa esillä. Pienimuotoisesta keräyksestä on parinkymmenen vuoden aikana kasvanut merkittävä vuosittainen keräys, jonka avulla on tuettu jo 178 500 suomalaisperhettä.

Keräys on vuosi vuodelta kasvattanut suosiotaan, ja erityisesti yritykset ovat ottaneet keräyksen omakseen. Peräti 70 prosenttia lahjoituksista tulee yrityksiltä.

Hyvä Joulumieli -keräyksen tuottotavoitteeksi on tänä vuonna asetettu ennätykselliset 1 540 000 euroa. Sen avulla jaetaan 22 000 lahjakorttia, joilla vähävaraiset tai muuten vaikeassa elämäntilanteessa olevat lapsiperheet voivat ostaa ruokatarvikkeita joulun alla.

Keräys tulee tarpeeseen, se välittyy myös lahjakortin saaneiden perheiden palautteista.

Tässä perheessä jokainen euro on käytettävä harkiten. Olen kolmen pojan yh-äiti ja lisäksi vielä kelan sairaspäivärahalla oman uupumuksen takia. Työpaikkaa mihin sairasloman jälkeen palata ei ole. Tähän tilanteeseen 70 euron lahjakortti oli iso summa ja helpotus minulle – jääkaapin täyttäjälle.

 

Artikkelikuva: SPR / Niklas Meltio

infokuva

Teksti: Varpu Salmenrinne, ystävätoiminnan suunnittelija, Suomen Punainen Risti

Mitä mieltä sinä olet?