Hyvän ruoan ja herkuttelun ykkössesonki on nyt 0

Sesonkiherkut käyvät kaupaksi

Tänäkin joulusesonkina S-ruokakaupoista ostetaan:

 • 2,6 miljoonaa kiloa tuoreita ja pakastekinkkuja
  • joista kotimaisia kinkkuja yli 95%
 • 475 000 kiloa kypsiä kinkkuja
 • Valmiita joululaatikoita noin 1,7 miljoonaa kiloa
 • Erilaisia tuoreita ja kypsiä kalatuotteita noin 400 000 kg
 • Reilut 800 000 joululimppua
 • 1,2 miljoonaa pakettia joulupipareita
 • 2,3 miljoonaa pakettia joulun pakastetaikinoita
 • 1,4 miljoonaa rasiaa luumumarmeladia
 •  400.000 pussia puuroriisiä
 • Yli 6 miljoonaa rasiaa joulumakeisia
 • 2,2 miljoonaa litraa glögiä
 •  400 000 litraa jouluolutta
  (Lähde: S-ryhmän ruokakauppojen myyntidata, ennuste)

Joulun aika merkitsee monelle paitsi tervetullutta taukoa arjen kiireisiin, myös tilaisuutta hyvästä ruoasta nautiskelemiseen. Tänä vuonna joulun ruokapöydissä kohtaavat perinteiset ja tutut raaka-aineet – uudella tavalla tuunattuna.

Kinkku on edelleen kunkku

Kinkku on edelleen monen juhlapöydän kunkku ja etenkin luomukinkkujen kysyntä on kasvussa. Joulupöytiin haetaan kuitenkin myös uusia vivahteita. Osa korvaa kinkun kalkkunalla, karitsalla tai kalalla, kun taas osalla on tarjolla näitä kaikkia. Viime vuosina myös mädit ja muut merenelävät ovat vallanneet tilaa joulupöydästä.

Kinkuissa on näkynyt jo pidemmän aikaa, että joulupöydissä siirrytään pienempiin ja luuttomiin kinkkuihin. Kinkut  kypsennetään yhä useammassa kodissa tänä vuonna ylikypsiksi pulled porkin  hengessä.

”Myös kinkkurullien suosio kasvaa, ja niitä voidaan täyttää itse esimerkiksi luumuilla. Tähän käy mainiosti myös porsaan ulkofilee.  Ylijääneestä kinkusta tehdään karamellipossua tai perinteisemmin hernekeittoa. Myös porsaankylki näyttäisi palaavan suomalaisten joulupöytään rullien muodossa”, valikoimapäällikkö Sari Miettunen S-ryhmän marketkaupasta vinkkaa.

Uutta twistiä

Muissa joulupöydän ruoissa on nähtävissä, että perinteiset herkut pitävät pintansa, mutta niitä valmistetaan uudella twistillä.

Joulun valmislaatikoiden myynti on aivan hienoisessa laskussa, sen sijaan juurekset elävät uutta nousuaan.

”Juureksista tehdään perinteisten joululaatikoiden lisäksi myös vaihtelevia lisukkeita kinkun tai muun jouluisen liharuoan kylkeen. Suosikkijuureksia tälle joululle ovat perinteisen punajuuren ja lantun lisäksi keltajuuri, maa-artisokka ja bataatti”, tuoretuotteiden  ryhmäpäällikkö Antti Oksa listaa.

Tuoreista joulujuureksista ei välttämättä tehdä perinteisiä jouluruokia, vaan esimerkiksi punajuuresta ja rosolleista tuunataan moderneja versioita lisäämällä niihin rohkeasti esimerkiksi avokadoa, vuohenjuustoa ja yrttejä.

Eksotiikkaa satokauden hedelmistä

Satokauden parhaat kasvikset nousevat näyttävästi yhä useampiin joulupöytiin paitsi perinteisissä, jo mainituissa juureksissa, myös hedelmien puolella.

”Uskomme, että esimerkiksi persimonia ja granaattiomenaa käytetään esimerkiksi erilaisissa joulun salaateissa aikaisempaa rohkeammin. Toivottavasti moni testaa myös kastanjoita”, Antti Oksa vinkkaa.

Jo pidempään jatkunut hyvinvointitrendi näkyy myös joulun ruoissa. Toisaalta silloin, kun on juhlan aika, herkutteluun halutaan panostaa.

Jouluna ei kannata laskea liikaa kaloreita, vaan tärkeintä on maku.

Artikkelikuva: Yhteishyvä Ruoka/Sami Repo

Mitä mieltä sinä olet?