Voiko joulu tulla ilman lelukuvastoa? 1

Kaipaako pukinkontti vielä täytettä?

Napsi viime hetken vinkit Prisman lelukuvastosta

Viisi päivää jouluun on. Se tekee 120 tuntia ja 7200 sekuntia aikaa lasten vielä kirjoittaa lahjatoiveitaan joulupukille. Sama aika on myös vanhemmilla saada lisää harmaita hiuksia ja hermoromahduksia etsiessään niitä joulupukin listalla toivottuja leluja.

Täyttyykö teillä lista lapsen itsensä kirjoittamana – vai toisen vanhemman? Vai saksitaanko myös teillä kaikki saapuvat lelukuvastot ja -lehdet ja liimataan irtileikatut kuvat joulupukille?

Kuvaston kaipaus

Perheemme oli pitkään, meidän vanhempien mielestä, siinä onnellisessa asemassa, ettei meille jaettu lelukuvastoja. Näinä aikoina lapsi pääsi ihastelemaan vain kyläpaikoissa, noita ihania, yltäkylläisiä kuvastoja. Häntä kovin kummastutti, miksi muille tulee niitä, mutta meille ei.

Kuinka vastaisit lapselle, joka huuli väpättäen ja kyynel silmäkulmassa kimmeltäen rukoilee, voisiko äiti meillekin tulla näitä kuvastoja? Miten yrität siinä muodostaa lasta tyydyttävää vastausta, kun natiainen samalla pitää kynsin ja hampain kiinni kyläpaikan kuvastoista ja vaatii niitä mukaansa. Mikä tietenkin saa toisen lapsen puhkeamaan raikuvaan huutoon: ne ovat minun kuvastoni!

Olen äitinä täysin vakuuttunut, että nuo niin kovasti rakastetut lelukuvastot on keksitty vain ja ainoastaan aiheuttamaan meille vanhemmille liian aikaisen vanhenemisen.

Helppoja vertailuja

Ala on tällä hetkellä siinä taloudellisessa tilanteessa, että noita takavuosien kuvastoja on jouduttu lakkauttamaan tai jakeluja vähintään supistamaan. Lelualan toimijoita on joutunut lopettamaan toimintansa kannattamattomana tai he ovat tehneet ratkaisuja toimintojensa keskittämisestä tiettyyn alueeseen. Näistä syistä kuvastojen määrä lasten maailmassa on vähentynyt.

Kuvastoja odotetaan innolla myös lelualan toimijoiden joukossa. Mikä onkaan helpompi tapa vertailla kilpailijan hintoja oman ketjun hintoihin, kuin istua omassa toimistossa kahvikupin äärellä ja kuvasto kädessä. Vinkkinä kaikille: relatkaa vähän, eivät ne kilpailijan halvemmat hinnat ole maailmanloppu. Ei niiden takia kannata läikytellä kuumaa kahvia itsensä tai tietokoneensa päälle.

Loppuunmyytyä vekotinta etsimässä

Ymmärrän nyt kahden lapsen äitinä paremmin niitä viime minuutin lahjan etsijöitä, joita opiskeluaikoina kummastelimme jouluaattona lelukaupan tiskin takana.

Miten toimitte, jos sitä kullanmurun toivomaa sadan euron vekotinta ei enää aatonaattona mistään kylän kaupasta löydy? Tunnustan: olen saattanut sitä myyjäparkaa asiasta sättiä, vaikka olisin voinut vain katsoa peiliin.

Täten julkisesti pyydänkin kaikkia näitä edellä kuvaamiani kohtaamisia mitä nöyrimmin anteeksi kaikilta myyjiltä – kiitos kun jaksatte meitä vanhempia!

Kristallipalloja ja joulurauhaa

Työn puolesta alan olla jo tässä vaiheessa joulukuuta melko täynnä leluja. Ounastelen kääriväni tänä vuonna pelkkiä pehmeitä paketteja lahjaksi lapsille.

Onneksi on olemassa myös kummit ja isovanhemmat, jotka voivat lelulahjat hoitaa. Vaikka rehellisesti sanottuna: minulla on Suomen mahtavin työpaikka ja työ. Saan leikkiä kaiket päivät, kun rakennan seuraavan kauden leluvalikoimia.

Mitä teillä on tänä vuonna joulupukin listalla? Itse toivon saavani uuden kristallipallon, jolla voin ennustaa ensi joulun hittituotteet ja niiden volyymit paremmin.

Rauhallista joulun odotusta ja iloista uutta vuotta 2016. Älkää sortuko viime hetken paniikkiin.

 

Artikkelikuva: Thinkstock

infokuva

Teksti: Rauna Junnila, valikoimapäällikkö, S-ryhmän marketkauppa

Yksi vastaus artikkeliin Voiko joulu tulla ilman lelukuvastoa?

  1. Mika sanoo:

    Kuulostaa tutulta! Meilläkin lapset ovat kuljettaneet päiväkodin lelupäivänä lelujen sijaan lelukuvastoa mukaan sinne. Myös tv-lelumainoksia on seurattu tarkkaan. Robottikoira on siksi ykköstoive…

Mitä mieltä sinä olet?