Ananasmehukohu ei unohdu: työtä riittää edelleen 0

Katso, mitä mieltä Andy Hall on Thaimaan tilanteesta tällä hetkellä ja miten työntekijöiden oikeudet ovat kehittyneet. Löydät videon täältä.

 

Lähes kolme vuotta sitten maaliskuussa Finnwatch julkaisi selvityksen, joka paljasti karuja totuuksia ananasmehukonsentraattien tuotanto-oloista Thaimaassa. Selvityksen tulokset johtivat välittömiin toimiin myös Suomessa, sillä kyseisiä mehutiivisteitä käytettiin myös esimerkiksi S-ryhmän Rainbow-ananasmehussa.

S-ryhmän osalta Finnwatchin esiin nostamat epäkohdat johtivat mm. siihen, että thaimaalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa ryhdyttiin tarkemmin selvittämään, miten vastuullisuusasioiden valvontaa ja työntekijöiden oikeuksien toteutumista voidaan yhdessä kehittää aiempaa pidemmälle.

Syksyllä 2013 pieni joukko s-ryhmäläisiä matkusti paikan päälle Thaimaaseen.  Vierailulla tutustuttiin paitsi tuotantolaitoksiin, myös oloihin, joissa siirtotyöläiset elävät.  Lue blogi tonnikalatehtaan tytöstä ja tutustu kuvareportaasiin.

Tutkija keskellä kohua

Yksi Finnwatchin raportin keskeisimmistä tekijöistä, brittiläinen lakimies Andy Hall, elää vieläkin keskellä ananasmehukohua. Thaimaalainen ananasmehuyhtiö Natural Fruit syyttää  Hallia muun muassa kunnianloukkauksesta, jota Thaimaassa pidetään erittäin vakavana rikkomuksena. Oikeusprosessi on kesken.

Joukko S-ryhmän vähittäiskaupan johtoa tapasi Andy Hallin Thaimaassa 7. helmikuuta. Miltä siirtotyöläisten tilanne näyttää tällä hetkellä? Ovatko asiat kehittyneet parempaan suuntaan? Katso keskustelu täältä.

Läpinäkyvyyden lisäämisestä ei saa rangaista

Eurooppalaisten yritysten vastuullisuusverkosto BSCI on antanut Andy Hallin tapauksesta oman kannanottonsa, jonka mukaan oikeusprosessi tulisi keskeyttää. Myös S-ryhmän vähittäiskaupan kanta oikeusjuttuun on yksiselitteinen

”Finnwatchin tekemä työ on äärettömän arvokasta. Avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisääminen hankintaketjuihin vaatii tutkimusta ja asioiden selvittämistä perinpohjin. Ei ole hyväksyttävää, että tällaisesta työstä rangaistaan”, kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu linjaa.

Hankintajohtaja Jari Simolin lisää, että kansalaisjärjestöjen esiin nostamat asiat ovat oleellista lisätietoa käytännön hankintatyötä tekeville.

”Kun tuotteita hankitaan kaukaa, kuten Aasiasta, on oleellista tuntea koko hankintaketju alihankkijoineen. Jos halutaan hyviä lopputuloksia, on pidempiaikainen yhteistyö ja vuoropuhelu lähes aina välttämätöntä. Hinnan ja laadun rinnalle nousevat silloin luontevasti myös muut arvot, ja edellytykset vastuullisuusnäkökulmien kehittämiselle ovat paremmat”, Simolin linjaa.

 

Kuva: Mika Lyytikäinen

Mitä mieltä sinä olet?