Kestokassien suosio kovassa kasvussa 0

Kiinnostavatko kassiasiat ja eri kassien ympäristövaikutukset?

Tutustu Kassi-info-sivustoon täällä

 

Kestokassien suosio jatkaa voimakasta kasvuaan. Ei ole silti muovikassin voittanutta, kun katsotaan, mihin suomalaiset ostoksiaan eniten pakkaavat. Käytämme silti muovipusseja säästeliäästi, kun suomalaisen vuodessa keskimäärin kuluttamaa 55 muovikassia verrataan EU:n keskimääräisiin 198 kassin kulutuslukuihin.

Vuonna 2015 S-ryhmässä myytiin 144 miljoonaa kauppakassia, joista noin 97 prosenttia oli muovikasseja. Kestokassien käyttö jatkaa voimakasta kasvuaan. Viime vuonna niitä myytiin 1,1 miljoonaa kappaletta, joka on yli viisi prosenttia enemmän, kuin edellisvuonna. Toisaalta biomuovikassien ja paperikassien osuudet jatkavat laskuaan.

Maksullisuus hillitsee hamstraamista

Muovikassien käytössä on huomattavia eroja eri EU-maiden välillä. On arvioitu, että jokainen suomalainen käyttää noin 55 muovikassia vuodessa, kun keskimääräinen EU-kansalainen kuluttaa vuodessa 198 muovikassia.
Komission selvityksen mukaan bulgarialaiset ovat pahimpia muovikassien hamstraajia: he kuluttavat yli 400 pussia vuodessa.

S-ryhmän myyntilaistoista selviää, että keskimäärin joka kolmas asiakas ostaa muovikassin. Yleensä muovikassia hyödynnetään kaksi kertaa tai useammin ja tavallisesti muovikassin viimeisin käyttökohde on sekajätteen pakkaamisessa.

Muovikassien maksullisuudella on nähty olevan vaikutusta kuluttajien käyttäytymiseen. Esimerkiksi Portugalissa kassien uudelleenkäyttöaste nousi lähes 40 % maksullisuuden jälkeen. Irlannissa puolestaan muovikassien kulutus laski yli 70 % kassikohtaisen veron jälkeen. Suomessa päivittäistavarakaupan kauppakassit ovat olleet maksullisia useamman vuosikymmenen ajan.

Luotu kestämään

Suomalaiset muovikassit ovat hieman paksumpia kuin naapurimaassa Ruotsissa. Ne on luotu kestämään. Esimerkiksi jokainen Prisman kassituotantoerä testataan 15 kilon painolla, jota nostetaan kassilla 100 kertaa. Kassia voi siis vallan hyvin hyödyntää kauppaostosten lisäksi muutenkin kuin roskapussina. Jokainen uusi käyttökerta vähentää myös kassin ympäristövaikutuksia.

Vinkkejä muovikassien hyötykäyttöön voi käydä kurkistamassa vaikka Muovikassit kiertoon -sivustolta.

Entäs se ympäristö?

Suomen Ympäristökeskuksen Optikassi -hankkeessa tutkittiin eri kauppakassien ympäristövaikutuksia. Tutkimuksen perusteella suurimmat ympäristövaikutukset ovat kangaskassilla, jonka raaka-aineena käytetyn puuvillan valmistus vaatii runsaasti energiaa.

Kaikkein pienimmät päästövaikutukset ovat kierrätysmuovikassilla, jossa osa neitseellisestä muovista on korvattu kierrätysmuovilla. Esimerkiksi Prisman harmaassa kierrätysmuovikassissa on käytetty 90 prosenttisesti kierrätysmuovia, joka on peräisin esimerkiksi teollisuuden sivuvirroista.

Jokainen meistä voi omilla valinnoillaan vaikuttaa ympäristöön. Itse olen siirtynyt käyttämään kestokasseja, joissa ostosten lisäksi kuljetan pyykit, palautuspullot, uintikamppeet ja muut pientavarat.

 

Kuva: SOK Media

infokuva

Teksti: Senja Forsman, vastuullisuusasiantuntija, S-ryhmän marketkauppa

Blogi on julkaistu alunperin huhtikuussa 2014, mutta sitä on päivitetty 14.4.2016

Mitä mieltä sinä olet?