Luomuniittylihaa suoraan kotiovelle pääkaupunkiseudulla 0

Tutustu Bosgårdin ja lihalaatikoihin ja tilausohjeisiin Foodiessa

Jos mietit, miten isoja lihamääriä käsitellään ja pakastetaan kotona fiksuiten, kurkkaa vinkit Maun ehdoilla -blogista

S-ryhmä pilotoi pääkaupunkiseudulla lihan suoramyyntitoimituksia verkkokaupan kautta. Bosgårdin tilan luomulihalaatikoita voi tilata Alepa Kauppakassin kautta tai Prisma Kaaren noutopisteelle 7. kesäkuuta alkaen.

Hyvää luonnollisesti

Bosgårdin luomutila sijaitsee 15 minuutin ajomatkan päässä Porvoosta, upean perinnemaiseman keskellä.

Tilalla keskitytään Charolais-rotuisten nautojen kasvattamiseen. Charolais on vanha ranskalainen lehmärotu. Bosgårdissa eläimiä kasvatetaan ja lihaa tuotetaan perinteisen viininvalmistuksen periaatteilla: lopputuloksen laatua maksimoiden, luonnollisesti ja rauhallisesti.

bosgård2”Tällä hetkellä meillä on 120 emolehmää vasikoineen. Lehmät vasikoivat aina keväisin, maalis-huhtikuulla. Emot hoitavat ja imettävät vasikoitaan 6 kuukauden ajan. Sitten nuoret lehmät vieroitetaan ja niitä kasvatetaan noin 1,5-vuotiaiksi”, tilan isäntä Aarne Schildt toteaa.

bosgård4

 

Luonnonmukaisuus näkyy paitsi emolehmien ja vasikoiden suhteessa, myös ravinnossa. Bosgårdin lehmät syövät oman tilan luomupelloilla kasvanutta härkäpapua, kauraa ja apilaa. Vain kivennäiset ja vitamiinit tulevat omien tilusten ulkopuolelta.

Perinnemaiseman hoitajat

Emolehmät ovat kaiken perusta. Bosgårdin emolehmiä ei lypsetä, vaan niiden tehtävä on luonnollinen: synnyttää ja hoitaa vasikoita. Lehmien hyvinvoinnista pidetään hyvää huolta. Ne saavat ulkoilla läpi vuoden  ja keväästä alkusyksyyn ne laiduntavat meren rannan hakaniityillä. Tästä tulee nimitys ”niittyliha”.  Samalla eläimet tekevät tärkeää työtä perinnemaiseman hoitajina.

”Elämme suoramyynnillä. Meillä on vakiintunut asiakaskunta, joka muodostuu pääosin perheistä, jotka arvostavat luomulihan ympäristöystävällistä, luonnollista tuotantotapaa ja hyvää makua”.

”Tuoreus on myös yksi tärkeä arvo. Jos eläin teurastetaan perjantaina, on se jo seuraavan viikon keskiviikkona asiakkaan noudettavissa”, Aarne Schildt jatkaa.

Kerralla kunnon satsi

Kauppakassin valikoimiin tulee kolme erilaista Bosgårdin lihalaatikkoa. Luomu Naudan jauhelihaa voi tilata Kauppakassin kautta noin kolmen kilon laatikossa. Luomu Naudan lihalajitelmasta löytyy noin 8 kiloa naudanlihaa, pääosin erilaisina paisteina. Kauppakassille räätälöity, noin viiden kilon Luomu Grillilaatikko sisältää puolestaan muun muassa naudan etuselkää, sisäpaistipihvejä sekä chorizo-makkaraa ja pitkiä nakkeja.

”Odotamme innolla yhteistyötä ja sitä, että yhä useampi pääsee nauttimaan ylpeydellä tuottamastamme niittylihasta”, Aarne Schild summaa.

 

Artikkelikuvat: Lauri Mannermaa

Mitä mieltä sinä olet?