Vastuullisuus on pitkäjänteistä työtä: myös kenkäkaupassa 4

Eetti ry julkaisi tänään selvityksen kenkien valmistuksen vastuullisuudesta

Haluatko tietää, missä Prismasta tai Sokoksesta ostamasi oman merkin vaate tai kenkäpari on valmistettu? Tutustu tehdaslistaamme täällä

Syksyllä 2015 joukko päivittäistavarakaupan yrityksiä, viranomaisia ja kansalaisjärjestöjä sopivat yhteisestä näkemyksestä ihmisoikeuksien turvaamisesta hankintaketjuissa. Näkemyksen tavoitteena on, että yritykset tunnistavat oman roolinsa ja vastuunsa toimialansa arvoketjussa ja pystyvät kantamaan vastuunsa ihmisoikeuksista.

S-ryhmällä on yli 2500 tavarantoimittajaa, noin 200 000 tuotetta, jotka tulevat lähes 50 eri maasta.Tämä lukumäärä jo kertoo, että hankintaketjujen riskien tunnistaminen vaatii sitoutumista sekä pitkäjänteistä ja systemaattista työtä yhdessä tavarantoimittajien kanssa.

Riskimaalistat apuna hankintaketjua arvioitaessa

Riskimaiksi luokitellaan useita Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan maita, joissa esimerkiksi työolosuhteet voivat olla vaarallisia tai korruptio on yleistä. Nämä maat sijoittuvat heikosti YK:n inhimillisen kehityksen indeksissä tai TransparencyInternationalin korruptioindeksissä. Onkin oleellista, että kauppaa käyvänä yrityksenä tiedämme tarkasti, mistä tuotteet meille tulevat ja mikä on niiden raaka-aineiden alkuperämaa.

On kuitenkin muistettava, että riskejä voi olla myös niissä tuotteissa, joiden valmistus tapahtuu esimerkiksi Euroopassa. Tällä hetkellä erityishuomioita ovat saaneet mm. Kreikka ja Italia, joissa pakolaistilanne on aiheuttanut hallitsemattomia seurauksia.

Työkaluja vastuullisuuden varmistamiseksi

Hankintaketjujen vastuullisuuden varmistamisessa kaiken perustana ovat hankintasopimukset, joissa on määritetty sosiaalisen vastuun vaatimukset. Osana hankintasopimuksia tavarantoimittajat myös sitoutuvat ihmisoikeuksia koskevaan ohjeistukseen, Code of Conductiin. S-ryhmä on sitoutunut BSCI:n Code of Conductiin, joka kattaa esimerkiksi työelämän oikeuksiin, rakennusturvallisuuteen, työturvallisuuteen ja ihmisoikeuksiin liittyviä periaatteita.

Ihmisoikeuksien toteutumista varmistetaan kolmannen osapuolen tekemillä tehdastarkastuksilla. Muita keinoja ovat esimerkiksi jäljitettävyys- ja vastuullisuusselvitykset sekä vierailut tavarantoimittajien luona. Vierailut antavat ensikäden tietoa tuotanto-olosuhteista.

Tarkastuksissa ilmenevät puutteet liittyvät yleensä työaikakäytäntöihin, työturvallisuuskysymyksiin, dokumentaatioon tai johtamiskäytäntöihin. Huomioista keskustellaan yhdessä tehtaan kanssa, sovitaan korjaavista toimenpiteistä, joiden kehitystä seurataan uudelleen tarkastusten avulla.

Työtä työolojen parantamiseksi on vielä paljon, eikä maailma tule valmiiksi yhdessä yössä. Uskomme kuitenkin, että jatkuva kehitystyömme vastuullisuuden lisäämiseksi vie oikeaan suuntaan. Jotta asiat voisivat mennä eteenpäin, tarvitsemme yhä tiiviimpää yhteistyötä ja avoimuutta niin tavarantoimittajiemme kuin kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kanssa.

Kuva: Thinkstock

4 vastausta artikkeliin Vastuullisuus on pitkäjänteistä työtä: myös kenkäkaupassa

 1. eila Kynnysmaa sanoo:

  Kaipaan kunnon suomalaisia kenkiä ( sievin ) ja Suomessa tehtyjä vaatteita saa hakemalla hakea .käyn Porin länsi Prismassa

  • Outi, SOK sanoo:

   Kiitos Eila viestistä! Ikävän vähiin on käynyt suomalainen valmistus tekstiili- ja jalkinealalla, mutta pidämme palautteesi mielessä. Jo lähiaikoina tulee kiinnostavaa aiheeseen liittyvää tiedotettavaa Prisman osalta, joten seuraahan Patarumpua 🙂

 2. Eila Kynnysmaa sanoo:

  hyvin vähän löytyy ,joitain malleja on .olen tilannut sieviltä kenkäni .se on hyvä että neulomon tuotteita löytyy alkaa olla Prismoissa

Mitä mieltä sinä olet?