Kasvisruoka on trendi numero yksi 0

Innostuitko kasvisbuumista? Klikkaa: näillä vinkeillä pääset alkuun!

Kasvipohjaiset tuotteet on yksi voimakkaimmin kasvavista trendeistä juuri nyt.

Aiemmin tuotteet ovat kiinnostaneet vain pientä asiakasryhmää, mutta viime aikoina tilanne on muuttunut. Kiinnostusta kasvisvaihtoehtoihin vauhdittavat erityisesti hyvinvointitrendi sekä vaihtoehtojen lisääntyminen.

– Yhä useampi kuluttaja suosii terveellisiä ruokavaihtoehtoja, ja on lisännyt kasvisruoan osuutta ruokavaliossaan. Sekasyöjätkin pitävät kasvisruokapäiviä, valikoimajohtaja Antti Oksa kertoo.

Myös ympäristöasiat ja eettiset näkökulmat vaikuttavat yhä enemmän päätökseen valita kasvipohjaisia tuotteita.

Kotimaisia kasvistuotteita kaivataan

Kasvisruokavalioon tai vegaaniseen ruokavalioon soveltuvien tuotteiden kysynnän ja tarjonnan kasvu näkyy S-ryhmän ruokakaupoissa. Lihaa korvaavien tuotteiden, kasvisten ja kasviproteiinituotteiden myynti on kasvanut merkittävästi.

Esimerkiksi maitovalmisteita korvaavien kasviperäisten tuotteiden kuten manteli-, kaura- ja soijajuomien myynti on S-ryhmän ruokakaupoissa kasvanut 20 prosenttia viimeisen vuoden aikana. Hedelmissä ja vihanneksissa vastaava kasvu on 5 prosenttia.

Voimakkaasti kasvavan kysynnän ja yksittäisten menestystarinoiden kuten Hoviruoan kasvispiirakan eli Vihiksen myötä elintarviketeollisuus on alkanut panostaa kasvipohjaisiin tuotteisiin enemmän ja laajemmin.

– Kotimaisten valmistajien osuus kasvis- ja vegaanituotteissa on kasvamassa, mutta se on vielä suhteellisen pieni. Tässä haaste kotimaisille valmistajille: uusia kiinnostavia tuotteita kaivataan, Oksa kannustaa.

Kasvisruoka sopii kesään

Kasvisruoan suosiota kesällä lisää erityisesti suomalaisten kasvava into grillata tuoreita kasviksia. Kotimaisia satokausituotteita  odotetaankin kauppojen hyllyille hartaasti.

S-ryhmän ruokakauppojen valikoimissa on kasviruokatuotteista kiinnostuneille grillaajille paljon vaihtoehtoja. Valikoimissa on esimerkiksi seitan- ja soijapohjaisia grillimakkaroita sekä kasvispihvejä pakasteena että valmisruokahyllystä.

Valikoimissa on myös erilaisia tofuja, joita voi käyttää kuten grillijuustoa. Grillissä kannattaa suosia kiinteitä ja maustettuja tofuja.

Kesän kiinnostavat kasvisuutuudet

Kesällä valikoimiin on tullut paljon kuluttajia kiinnostavia uutuuksia, kuten Sevanin vegaaneillekin sopivat falafel-pyörykät. Saarioisten Maissikebakko on hyvä lisuke grillaukseen tai kasvissyöjän vaihtoehto.

Erilaisten tahnojen ja kastikkeiden suosio on kasvussa: ne sopivat kasvisruokien ja salaattien lisukkeiksi tai kasvisten dippaamiseen. Valikoimista löytyy muun muassa Sevanin Minttujogurttikastike ja tuore Baba ganoush eli munakoisotahna. Jokilaakson Juuston ILO-hummukset sopivat dippailuun ja kasvisruokien kaveriksi.

Grilliherkkujen rinnalle sopii perinteisten peruna- ja punajuurisalaattien ohella kesän uutuussalaatit Atrian Rapea Vinaigrette Kaalisalaatti, Atrian Raikas Valkosipuli-yrtti Perunasalaatti tai HK:n Hampurin salaatti.

Kuva: 123 RF

Mitä mieltä sinä olet?