Vieraskynä: 7 toimivaa vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen 0

  • Jokainen suomalainen heittää syömäkelpoista ruokaa pois noin 24 kg vuodessa
  • Eniten pois heitetään leipää, kasviksia, hedelmiä, marjoja ja maitotuotteita
  • Yleisimmät syyt ovat ruuan pilaantuminen tai päiväyksen vanhentuminen
  • Neljättä valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään 29.8.-4.9.
  • Jokainen voi osallistua Hävikkiviikkoon viestimällä ruokahävikistä ja vähentämällä sitä itse
  • Tutustu Hävikkiviikon monipuoliseen ohjelmaan

 

 

Ruokahävikin vähentäminen on yhteinen savotta: kaupassa ja kotona. Syitä sille, että ruokaa mene kotona biojätteeseen, on monia.

  • Viimeiset leipäpalat unohtuivat pussiin, kun uusi tuore leipä oli jo odottamassa.
  • Ateria jäi tekemättä, koska suunnitelmat muuttuivat, ja jo ostetut raaka-aineet jäivät pyörimään jääkaappiin.
  • Iltapäivän kauppareissulla ei ollut tarkkaa muistikuvaa mitä jääkaapissa oli, mutta ostettiin varmuuden vuoksi, kun kaupassa oli hyviä tarjouksia.
  • Runsas ja värikäs hedelmävati näytti tosi hienolta olohuoneen pöydällä, mutta ei niitä hedelmiä tullut syötyä ja ne pilaantuivat.

Arjessa on kymmeniä pieniä tilanteita, joissa hyvää, täysin syömäkelpoista ruokaa vain menee hukkaan.  Näillä vinkeillä voit säästää ruokaa.

1. Jämätkin ovat ruokaa

Pidä jämäpäivä joka viikko. Kerää torstaille ateria alkuviikon jämistä: yksi syö keiton loput, toinen laatikkoruokaa ja kolmannelle tehdään hetkessä nahistuvilla kasviksilla täytetty munakas.

2. Jääkaappitarkistus

Ota jääkaapista ulos kaikki ne ruoka-aineet, jotka ovat vanhentumassa.  Motivan Saa syödä -sivuston hakukoneella tai vaikka Foodie.fi -palvelussa voit katsoa mitä kaikkea voisit tehdä. Jos jääkaapistasi löytyy vaikka punajuuria ja fetaa, hae tällä yhdistelmällä ja saat reseptejä, joissa molempia on käytetty.

3. Kamera käyttöön

Ota aamulla kuva jääkaapin sisällöstä, niin iltapäivän kauppareissulla näet mitä kaapissa jo on, ja vältyt turhilta ostoksilta. Tämä toimii myös mökiltä lähtiessä.

4. Pakastin ei ole hautausmaa

Pakastin on helposti ylijääneen ruuan hautausmaa. Raivatessa tilaa uuden sadon marjoille, pakastimen uumenista löytyy vaikka mitä kuivahtaneita, syömäkelvottomia yllätyksiä. Tee siis myös säännöllinen pakastimen tarkastus vaikka kuukausittain.

5. Leivät rapeaksi

Leikkaa vähän kuivahtanut tai ylijäänyt leipä tikuiksi ja asettele vierekkäin uunipellille. Silppua kupissa yrttejä, murskaa tai silppua sekaan reilusti valkosipulia, lisää runsaasti öljyä ja ripaus mustapippuria. Lusikoi leipätikkujen päälle. Paahda kuumassa uunissa 5-8 min, niin että leipien reunat ovat rapeita. Sopii erityisesti salaattien ja keittojen kanssa.

6. Kokkaa ”mitä kaapista löytyy” -ruokia

Pizza ja pyttipannu ovat tuttuja ruokia, joissa voi käyttää lähes mitä vain. Moni muukin ruoka taipuu hyvin hävikinvähentämiseen.  Smoothien sekaan voi heittää kolhiintuneet hedelmät, tyhjentää pakastimesta marjat sekä hyödyntää parasta ennen päivänsä ylittäneet maidot, jogurtit ja jäätelöt. Munakkaaseen  ja sosekeittoon voi upottaa lähes mitä vain, eikä kukaan ei kammoksu ulkonäköä. Määrillä ei ole niin väliä.

7. Hometta ei saa syödä

Ruuan pelastamisessa ei silti kannata liioitella. Hapantunut maito aiheuttaa korkeintaan vatsanpuruja, mutta homeinen tai homeelta haiseva ruoka tulee heittää pois. Monesti homekerroksen lisäksi hometta on koko tuotteessa. Lisäksi homeet tuottavat homemyrkkyjä, joita ei näe ja jota kuumennus ei tuhoa.

 

infokuva

Teksti: Annikka Koivu, elintarvikeasiantuntija, Kuluttajaliitto

Mitä mieltä sinä olet?