Ruisleivät jyräävät TOP 5 -listalla 0

Leipää sen olla pitää

Leipä sopii moneen päivän ruokailuhetkeen. Nappaa helpot reseptit Yhteishyvästä:

Kiinnostaako lukea lisää leivästä? Klikkaa Leipätiedotus.fi.

Vaalea leipä on vuosikymmenet ollut suomalaisten ykkösvalinta, mutta viime vuonna perinteikäs ruisleipä otti johtopaikan koko Suomessa. Tumma leipä ohitti vaalean myös S-ryhmän myydyimpien leipien listalla ensimmäisen kerran viime vuonna.

Myös kuluva vuosi näyttää olevan ruisleivän vuosi. S-ryhmän myydyimpien ruokaleipien lista tammi-elokuulta todistaa tumman leivän voittokulkua:

  1. Reissumies (Fazer)
  2. Ruispalat 12 kpl (Vaasan)
  3. Ruispuikulat (Fazer)
  4. Kauratyynyt (Vaasan)
  5. Ruispalat 6 kpl (Vaasan)

Ruisleivän suosion suurin syy on terveystrendi, jonka myötä monet ovat vaihtaneet vaalean leivän täysjyvään ja täysjyvän rukiiseen. Myös ravitsemissuosituksissa painotetaan täysjyväisiä ja rukiisia leipiä.

Vaalea nokittaa tummaa

Vallanvaihto ei välttämättä ole pysyvä, sillä vaaleat leivät nokittavat tummaa kiinnostavilla uutuuksilla.

– S-ryhmän tämän vuoden myyntitilastoissa on nähtävissä vaalean leivän suosion nousua trendikkäiden uutuustuotteiden kuten juuresleipien ja kauraleipien ansiosta. Kauraleipien kilomääräinen myynti onkin kasvanut tammi-elokuussa keskimäärin 15 prosentin vauhdilla, S-ryhmän leivistä vastaava valikoimapäällikkö Katarina Vikman kertoo.

Vaaleiden leipien nokittelu näkyy uutuustuotteiden TOP 5 -listalla (S-ryhmän myynti 1–13.9.2016):

  1. Ruispuikula täysjyväruis (Fazer)
  2. Juuresleipä palsternakka ja porkkana (Fazer)
  3. Juuresleipä punajuuri ja porkkana (Fazer)
  4. Ruispalat Ohut Herkku (Vaasan)
  5. Vatsaystävällinen kaura (Fazer)

– Uutuustuotteiden listalla näkyvät hyvän olon ja terveellisyyden tavoittelu. Tarjolla on leipiä, joihin on lisätty kasviksia ja juureksia. Parempaa oloa haetaan myös valitsemalla vatsan hyvinvoinnille sopivia tuotteita kuten kauraleipää, jossa on vähemmän FODMAP-yhdisteitä eli huonosti imeytyviä hiilihydraatteja, Vikman kertoo.

Vaaleaa leipää siivittää myös Street Food -trendi, jossa arkea helpotetaan muun muassa pitaleivillä ja rieskoilla, joiden väliin on helppo lisätä vaikka kasviksia.

Alueilla on eroa: tunnistatko itsesi?

Suomessa on rikas leipäkulttuuri, ja eri alueilla ja paikkakunnilla on omat suosikkimaut ja -leivät. S-ryhmän kauppoihin leipomotuotteita toimittaa yli 500 suomalaista leipomoa.

Kun suosituimpia leipien lista rajataan etelään, pohjoiseen, itään ja lähteen, tulevat paikalliset maut esiin. Listat isojen Prismojen myydyimmistä leivistä paljastavat erot ja samankaltaisuudet.

Etelä: Prisma Kotka

  1. Ruispalat 12 kpl (Vaasan)
  2. Reissumies (Fazer)
  3. Sekaleipä pitkä siivutettu (Reittisen Kotileipä)
  4. Maalaisviipaleet (Vaasan)
  5. Sämpylät 8 kpl (Konditoria Galette)

Pohjoinen: Prisma Rovaniemi

  1. Ruispalat 12 kpl (Vaasan)
  2. Kauratyynyt (Vaasan)
  3. Son Palaruisleipä 8 kpl (Lapin Leipomo)
  4. Reissumies (Fazer)
  5. Ruispuikulat (Fazer)

Länsi: Prisma Pori Mikkola

  1. Ruispuikulat (Fazer)
  2. Porin Poika 6 kpl (Porin Leipä)
  3. Reissumies (Fazer)
  4. Kaurajuntta (Ullan Pakari)
  5. Porin Ruispalat (Porin Leipä)

Itä: Prisma Joensuu

  1. Ruispalat 12 kpl (Vaasan)
  2. Reissumies (Fazer)
  3. Reissumies 12 kpl (Fazer)
  4. Ruispuikulat (Fazer)
  5. Kauraleipä (Joen Leipurit)

– Leipä valitaan ensisijaisesti tuoreuden ja maun perusteella. Muun muassa siksi paikalliset lähellä tuotetut leivät myyvät: lähellä leivottu ja samana päivänä kauppaan toimitettu leipä on yksi kaupan tuoreimmista elintarvikkeista, Vikman kuvaa.

 

Kuva: Laura Riihelä

Mitä mieltä sinä olet?