SOK:lle täydet pisteet WWF:n palmuöljypisteytyksessä 6

Mistä tiedän, onko tuotteessa palmuöljyä?

 • Yleisimmät tuoteryhmät joissa edelleen käytetään palmuöljyä ovat  margariinit, nuudelit, pussikeitot ja pakastetaikinat. Leivonnaisiin ja kekseihin palmuöljy tulee leivontaan käytetyistä margariineista.
 • Kaikki ruokaöljyt on vuonna 2014 uudistuneen lainsäädännön mukaan ilmoitettava pakkauksessa omilla nimillään eli palmuöljy merkitään ainesosaluetteloon palmuöljynä eikä yleisnimellä ruokaöljy.

SOK sai WWF:n palmuöljypisteytyksessä täydet yhdeksän pistettä ollen arvioissa oman toimialansa suunnannäyttäjä. Kestävästi tuotetun palmuöljyn käyttöä on pyritty S-ryhmässä lisäämään systemaattisesti. 

Esimerkiksi viime vuonna jo 96 % S-ryhmän Rainbow-, Kotimaista- ja X-tra-tuotteissa käytetystä palmuöljystä oli vastuullisesti sertifioitua. Tästä noin 50 % oli erilliskäsiteltyä, joka on yksi vaativimmista palmuöljyn sertifointitavoista. Elintarvikkeissa tämä on erittäin korkea taso.

Tavoitteena on, että vuonna 2021 kaikki elintarvikkeissa käytetty palmuöljy on täysin vastuullisesti tuotettua.

Sertifioinnilla kestävämpää tuotantoa

Valtaosa palmuöljystä tuotetaan Kaakkois–Aasiassa, jossa sademetsää raivataan palmuöljyplantaasien tieltä. Samalla, kun arvokasta sademetsää tuhotaan, heikennetään uhanalaisten lajien sekä paikallisen väestön elinmahdollisuuksia. Palmuöljyn sertifiointimallien avulla luonnonsuojelujärjestöt yhdessä yritysten kanssa pyrkivät edistämään vastuullisesti tuotetun palmuöljyn käyttöä.

Sertifiointimalleissa on neljä tasoa:

 • GreenPalm-sertifikaatit edustavat sertifioinnin keveintä tasoa. Näitä ostamalla yritykset tukevat vastuullisen palmuöljyn tuotantoa, mutta itse tuotteessa käytetty palmuöljy voi olla sertifioimatonta palmuöljyä. Noin 5 % S-ryhmän omissa merkeissä käytetystä palmuöljystä on GreenPalm-sertifioitua.
 • Massataseessa osa käytetystä palmuöljystä on korvattu vastuullisesti tuotetulla palmuöljyllä. Toimittaja on kuitenkin sitoutunut ostamaan tuotteisiin tarvittavan määrän sertifioitua palmuöljyä, vaikka koko tätä määrää ei pystyttäisikään käyttämään itse tuotteessa. S-ryhmän omilla merkeillä myytävien elintarvikkeiden sisältämästä palmuöljystä yli 40 % on tällä tavoin sertifioitua.
 • Erilliskäsitellyssä palmuöljyssä kaikki käytetty palmuöljy on vastuullisesti tuotettua, mutta käytetyn öljyn jäljittäminen plantaasitasolle asti voi olla vaikeaa, sillä tuotteessa käytetty vastuullisesti tuotettu palmuöljy on sekoittunut muiden samalla sertifioitujen palmuöljyvarastojen kanssa. Yli 50 % S-ryhmän omissa merkeissään käyttämästä palmuöljystä on erilliskäsiteltyä.
 • Koko ketjun jäljitettävyys on kaikkein läpinäkyvin sertifiointimalli. Siinä palmuöljy ostetaan suoraan sertifioidulta tilalta.

Palmuöljyn käyttö vähenee

Palmuöljyn käyttö elintarvikkeiden valmistukseen on vähentynyt. S-ryhmän koko omamerkkituotevalikoimasta vain 6 % tuotteista sisältää palmuöljyä ja useimmissa tuotteissa määrät ovat pieniä. Osassa tuotteita palmuöljy on korvattu esimerkiksi auringonkukkaöljyllä.

Palmuöljyä ei voida korvata kaikista tuotteista, mutta käyttämällä sertifioitua palmuöljyä,  varmistetaan kannattava ja ympäristön kannalta kestävä palmuöljytuotanto kehitysmaissa.

infokuva

Teksti: Senja Forsman, vastuullisuusasiantuntija, S-ryhmän vähittäiskauppa

6 vastausta artikkeliin SOK:lle täydet pisteet WWF:n palmuöljypisteytyksessä

 1. Markku Tuoriniemi sanoo:

  Palmuöljyn käytön vähentäminen on tuhoisaa luonnolle ja haitallista terveydelle. Auringonkukkaöljyyn verrattuna palmuöljyn viljelyn hehtaarisadot ovat yli 6 kertaiset ja siinä tarvitaan lannoitteita ja myrkkyjä paljon vähemmän. Kun elintarviketeollisuudessa käytetään siemenistä valmistettua öljyä, se pitää ennen käyttöä kovettaa. Ennen se tehtiin osittain kovettamalla, josta syntyi transrasvoja. Nykyään sama tehdään vaihtoesteröinnillä, jonka haittavaikutuksia on tutkittu hyvin vahan.
  Palmuöljyn hedelmä on ravinnerikkaimpia hedelmiä. Palmuöljy sisältää runsaasti ravinteita ja se on vakaata, se ei hapetu herkästi ja kestää paremmin lämpöä.
  Punainen palmuöljy on vielä luku erikseen. Sen terveysvaikutuksia on nykyään tutkittu paljon. Me tuomme Suomeen punaista palmuöljyä ja markkinoimme sitä tuotemerkillä Bonred. http://www.bonred.fi ja syvällisempää tietoa löytyy osoitteesta http://www.bonred.info. Bonred öljyä löytyy S-ryhmän kaupoista.

 2. Alpo Mäkinen sanoo:

  Onko tosiaan pakko käyttää palmuöljyä ? Kuinka ennen tultiin toimeen, kun sitä ei ollut saatavissa. Ei ole selvää, että palmuöljy on terveellistä ihmiselle. mm Norjassa iso margariinin valmistaja lopetti palmuöljyn käytön.

  • Senja Forsman sanoo:

   Terve Alpo,

   palmuöljyä käytetään melko yleisesti leipomo- ja elintarviketeollisuudessa. Palmuöljyn rasvakoostumus soveltuu elintarviketeollisuuden käyttötarkoituksiin hyvin, koska siinä on runsaasti tyydyttynyttä rasvaa mikä tekee siitä muita kasviöljyjä paremman rasvan säilytystä ja kuumennusta vaativiin tuotteisiin. Palmuöljy on rasvahappokoostumuksensa takia huoneenlämmössä kiinteää, joten sen avulla elintarvikkeisiin saadaan haluttua rakennetta ja suutuntumaa. Palmuöljy sisältää myös tyydyttymätöntä rasvaa ja vain vähän haitallista transrasvaa.

   Muun muassa margariinin tuotantoprosessi vaihtelee vielä hieman maailmalla, mutta esimeriksi Suomessa margariinia on jo pitkään valmistettu pelkästään jäähdyttämällä eli lämpötilan avulla kovettamalla kemiallisen prosessin sijaan. Kun palmuöljyä käytetään yhdessä kasviöljyjen kanssa, margariinista ei tule liian nestemäistä ja se pysyy kiinteänä myös huoneenlämmössä. Monissa margariineissa palmuöljyä käytetään kutenkin vain sen verran kuin teknisten ominaisuuksien kannalta on tarpeen. Kun palmuöljyn kanssa käytetään myös muita öljyjä, on tuloksena monipuolinen rasvahappokoostumus,

   Vaihtoehtoja palmuöljylle etsitään koko ajan. Osassa leipomotuotteita onkin pyritty siirtymään esimerkiksi auringonkukkaöljyn käyttöön palmuöljyn sijaan. Tätä kehitystyötä tehdään koko ajan.

 3. Markku Tuoriniemi sanoo:

  Asia on todellisuudessa juuri päinvastoin. Ainoastaan palmuöljystä saatavalla luonnollisella tyydyttyneellä rasvalla olisi mahdollista valmistaa esimerkiksi margariinia ilman keinotekoisesti kovetettua rasvaa. Kun käytetään siemenistä valmistettua öljyä, on se niin juoksevaa, että se on ensin keinotekoisesti kovetettava. Siinä prosessissa aiemmin syntyi transrasvoja, kun se tehtiin osittain kovettamalla. Tästä on sittemmin luovuttu ja siirrytty vaihtoesteröintiin. Myös tämä menetelmä on keinotekoista ja siinä prosessissa syntyneiden keinotekoisten rasvojen terveysvaikutuksia on tutkittu hyvin vähän. Jotkut tutkimukset viittaavat ihmisen rasva-aineenvaihdunnan häiriintyvän siinä yhtä vakavasti kuin transrasvoilla.
  Sitä paitsi palmuöljyn tuottaminen on ylivoimaisesti luontoa säästävämpi tapa tuottaa elintarvikerasvaa kuin peltoviljeltyjen rasvojen tuottaminen.

  • Senja Forsman sanoo:

   Hei Lennu,

   Kotimaista tuotteet täyttävät aina Hyvää Suomesta -merkin tai kasviksissa Sirkkalehti-merkin vaatimukset. Kaikki yhden ainesosan tuotteet, kuten esimerkiksi maito ja lihat valmistetaan 100 % suomalaisesta raaka-aineesta. Jos tuote sisältää useamman aineosan, on tuotteessa käytettyjen ainesosien kotimaisuusaste oltava vähintään 75 %. Kuitenkin siten, että esimerkiksi liha, kala, muna ja maito on aina suomalaista alkuperää. Tuotteissa voidaan siis käyttää sellaisia ainesosia, joita ei esimerkiksi viljellä Suomessa, mutta joita tarvitaan muun muassa tuotteen maun tai ominaisuuksien takia. Kotimaista tuotteet valmistetaan ja pakataan aina Suomessa.

Mitä mieltä sinä olet?