Vieraskynä: Eiks teil oo parmesania? 0

Hyvä Joulumieli-keräyksen järjestävät Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti yhdessä Ylen Aamu-tv:n Yle Radio Suomen ja Radio Vegan kanssa. S-ryhmän ruokakaupat ovat keräyksen kumppaneita.

Tänä vuonna on Hyvän Joulumielen 20. juhlavuosi. Keräys alkaa perjantaina 25.11.2016 ja jatkuu aina jouluaattoon asti.

Keräystavoite on 2.1 miljoonaa euroa, jonka avulla jaetaan 70 euron arvoisia lahjakortteja 30 000 perheelle.

Haluatko lahjoittaa ja antaa Hyvän Joulumielen? Tee se täällä

 

Lapsen kaveri on tullut leikkimään.  Laitetaan ruokaa ja käydään yhdessä syömään. Pöydässä on spagettia ja jauhelihakastiketta, yhteistä herkkua.  Kaveri näyttää ensin ilahtuneelta, mutta jää sitten katsomaan ihmeissään: ”mä kyl ottasin mieluummin tuoremehua ja eiks teil oo parmesania”?  Ei, nyt ei taida olla kumpaakaan, äiti vastaa.

Kukaan ei sano, että ei meillä ole koskaan.

Arki on täynnä tilanteita, joissa raha ja sen puute tulee näkyväksi: mitä ruokaa laitetaan, kuinka usein käydään ostoksilla, millä liikutaan, mitä harrastetaan, miten asutaan ja missä vietetään vapaa-aikaa.

Köyhyys hävettää

Kuluttaminen on osa perheiden arkea ja lapsetkin tunnistavat jo pienenä tavaroiden määrän, merkit ja iän.  Niillä on vaikutusta myös lapsen asemaan kaveriporukassa. Samat kiinnostuksen kohteet, samanlaiset vaatteet, laitteet ja harrastukset tukevat kaverisuhteita. Erilaisuus on riski joutua ikävän huomion kohteeksi, pahimmillaan kiusatuksi.

Köyhän perheen lapsi jää helposti kaveriporukan ulkopuolelle, koska ei pysty tekemään samoja asioita kuin muut. 70 % vähävaraisten perheiden lapsista on joutunut luopumaan harrastuksesta. Yli puolet on jäänyt pois kavereiden syntymäpäiviltä, neljä kymmenestä ei ole voinut lähteä muiden kanssa luokkaretkelle.

Köyhyys hävettää, mutta varsinkin lapsen on lähes mahdoton peittää sitä. Lapsen voi olla myös vaikea käsittää, miksi muilla on niin paljon enemmän mahdollisuuksia tehdä ja valita asioita. Eriarvoisuus, ulkopuolisuus ja jatkuva huoli ovat rankkoja kokemuksia, jotka satuttavat syvälle. Paitsi että ne aiheuttavat pahaa oloa lapsuudessa, ne vaikuttavat myös pitkälle aikuisuuteen.

Joka 10. lapsi elää vähävaraisessa perheessä

Suomessa on tällä hetkellä yli sata tuhatta lasta, joille köyhyys on jokapäiväistä arkea. Se tarkoittaa joka kymmenettä lasta.

Yhteiskunnallisena ongelmana köyhyys on vaikea, sillä siihen ei ole yhtä syytä eikä yhtä ratkaisua. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei sitä voisi vähentää ja sen vaikutuksia helpottaa.  Päättäjät voisivat korjata tilannetta esimerkiksi turvaamalla perhe-etuuksilla kohtuullisen toimeentulon ja huolehtimalla, että kaikki lapset saavat laadukkaat peruspalvelut, joilla perhetaustasta johtuvia eroja voidaan tasoittaa.

Muutokset etenevät kuitenkin sietämättömän hitaasti: kahdenkymmenen viime vuoden aikana lapsiperheiden köyhyys ei ole helpottunut lainkaan, päinvastoin.  Leikkaukset sosiaaliturvaan ja perheiden palveluihin heikentävät tilannetta entisestään.

Hyvä Joulumieli auttaa

Lapsi elää tässä hetkessä. Hänen lapsuutensa on nyt. Hän näkee oman perheensä tilanteen ja peilaa sitä muihin. Jos viaton parmesan-kysymys muistuttaa elintasoerosta arkipöydässä, joulun ruoka- ja lahjavertailu repäisee sen räikeästi esiin.

Joulu on muistamisen, antamisen ja lasten juhla.  Emme voi taikoa köyhyyttä ja eriarvoisuutta pois, vaikka kuinka tahtoisimme, mutta voimme jokainen toimia ulkopuolelle jättämistä ja syrjimistä vastaan, vaatia lapsiperheköyhyyden vähentämistä ja muistaa niitä perheitä, joiden jouluiloa köyhyys varjostaa.

Hyvä Joulumieli -lahjakortti ei korjaa kenenkään perheen rahatilannetta, mutta se on merkki siitä, että ympärillä on ihmisiä, jotka ymmärtävät ja välittävät.

70 eurolla perhe voi käydä ruokakaupassa ja edes kerran vuodessa ostaa sitä mitä muillakin on.

infokuva

Teksti: Liisa Partio, viestintäjohtaja, Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Mitä mieltä sinä olet?