Vieraskynä: Sata syytä olla ylpeä suomalaisesta ruokakulttuurista 0

Vielä ehdit äänestää kansallisruokaa!

Karjalanpaisti, mustikkapiirakka vai sittenkin pitsa?

Suomalainen ruokakulttuuri on täynnä aarteita. Nämä aarteet on nyt nostettu esiin kansallisruokaäänestykseen.

Äänestys on käynnissä itsenäisyyspäivän aattoon 5.12. asti. Anna ääni omalle suosikillesi täällä

Kurkkaa myös Yhteishyvän reseptit ja vinkit kansallisruokien kokkaamiseen

Ruoka, ruokakulttuuri, ruoan alkuperä, Ruokakalevala, kansallisruoka … Ruoka-asia tulvii iloisesti eteemme joka tuutista: lehdistä, netistä, televisiosta. Ja kyllä, ruoka on meille tärkeä: syömmehän useamman kerran päivässä. Välillä elääksemme, toisinaan vain puhtaasti nauttiaksemme. On mahtavaa, että ruokakeskustelu on moniäänistä ja polveilevaa.

Ruokakulttuuri on meidän kaikkien omaa kulttuuria, se on kotien kulttuuria. Jokainen meistä luo ruokakulttuuria omilla päivittäisillä ruokavalinnoillaan.

Se, mitä ja miten Suomessa syödään, kertoo suomalaisesta luonnosta, yhteiskunnasta, historiasta, identiteetistä ja kulttuurista – meistä kaikista. Meillä on ihan varmasti sata syytä olla ylpeitä omasta ruokakulttuuristamme.

Uskallammeko? Olemmeko?

Rikkaus ruoka-aineissa tulee luonnosta 

Ruokakulttuurimme pohjautuu raaka-aineisiin, jotka meillä näissä arktisissa olosuhteissa hyvin kasvavat. Suomi on maailman pohjoisin maatalousmaa, jossa ruoka kasvaa puhtaassa maaperässä. Vesivaramme ovat puhtaat ja maailman rikkaimmat. Lyhyt, valoisa kesä ja intensiivinen kasvukausi kasvattaa ruokaan oman arominsa: mansikka maistuu mansikalta.

Hyvän ruuan salaisuus onkin hyvissä laadukkaissa raaka-aineissa. Meillä on omaperäisiä valmistustapoja ja raaka-aineita, joista on syytä olla ylpeä! Ruokahistoriamme ja ruokaperinteet vaikuttavat edelleen ja näkyvät myös nykyisissä ruokailmiöissä. Nuori kokkisukupolvi tuunaa upeasti perinteiset ruokalajimme uuteen aikaan.

Neljä vuodenaikaa lautasella

Rakkaat perinteiset ja sellaisenaan upeat perusraaka-aineemme ovat sitkeästi säilyttäneet paikkansa ruokapöydässämme: peruna, juurekset, viljat ja erilaiset kaalit. Maitotalousmaassa maito ja liha ovat merkittävä osa ruokakulttuuriamme. Metsän antimet, marjat, sienet ja erilaiset yrtit kiinnostavat jo muuallakin maailmassa. Lisäksi lautasillamme näkyy, ja saisi näkyä nykyistä enemmänkin, meren ja tuhansien järviemme runsas kalatarjonta.

Neljä vuodenaikaa ovat puolestaan aina vaikuttaneet siihen, että kausivaihtelu sekä raaka-aineiden tarjonnassa että ruokalajeissamme on melkoinen. Kansainvälistyminen ja kaupan vapautuminen laajensivat valikoimaa ja kaikkea on saatavilla ympäri vuoden. On erinomaista, että kausiruoka on noussut suureen suosioon. Satokausiajattelu mahdollistaa loistavalla tavlla sesongin yhdistämisen ja ruokaperinteen hyödyntämisen keittiössä. Satokausien hyödyntäminen on sekä ekologista että taloudellista!

Alkuperä on osa makumaailmaa

Suomalaisessa makumaailmassa alkuperä on noussut uuteen kukoistukseen. Kuluttajat ovat tutkimustenkin mukaan hyvin kiinnostuneita siitä, mistä ruoka tulee. Alkuperä kertoo paljon myös ruoan vastuullisuudesta, olipa sitten kyseessä ympäristöasiat tai eläinten hyvinvointi.

Ruoalla on aina tekijä pellolta pöytään – jokainen suupala tai nautittu juoma on tarvinnut työtä ja osaamista ennen ateriaksemme päätymistä. Suomalaisessa ruokajärjestelmässä ruoan turvallisuus alkaa jo maatilalta.

Ruoan tuottaminen on aina yhteistyötä ympäristön kanssa. Meillä Suomessa viljelijät huolehtivat tiloillaan maan kasvukunnosta ja vesistöistä. Kotieläintuotannossa kiertävät ravinteet hyödynnetään kasvien kasvuun, jolloin ne aiheuttavat mahdollisimman vähän päästöjä vesistöihin ja ilmaan.

Kiinnostus ruoan alkuperää kohtaan on myös kiinnostusta ruoan tekijöitä kohtaan. On hienoa, että ruoan reitti kiinnostaa. Ruoan arvostusta lisää varmasti se, että ruokapöydän äärestä näemme maatiloille pellon reunaan ja navettoihin asti. Ihan samalla tavalla maatilalta on nähtävä kotien ruokapöytään ja kuunneltava kuluttajien toiveita ruokansa suhteen.

Ollaan ylpeitä omasta ruoasta – 100 syytä

Suomalainen ruokaperinne elää ja uudistuu. Kansainvälistyminen, matkustaminen, maahanmuuttajat, ulottuvillamme olevat valtavat tuontiruokavalikoimat ja media: kaikki vievät muutosta eteenpäin kehittäen kulttuuriamme koko ajan monipuolisempaan suuntaan. Onkin hyvä välillä pysähtyä pohtimaan pohtia suomalaista ruokakulttuuria perinteineen.

Voimme syystä sanoa, että suomalainen ruokakulttuuri on aidosti laaja-alainen, omaleimainen ja elävä kokonaisuus, josta riittää monenlaista kerrottavaa. Olen kovin iloinen siitä, että olemme ruokakeskustelussamme päässeet tasolle, jossa meidän ei tarvitse enää mollata ja väheksyä omaa ruokakulttuuriamme.

Suomen 100-vuotisjuhlavuosi on ihan ovella. Nyt on hyvä aika pohtia, mitkä kaikki sata asiaa juuri Sinua ilahduttavat suomalaisessa ruoassa ja ruokakulttuurissa. Mitkä ovat sinun sata syytäsi ruokailoon satavuotiaassa Suomessa? Nyt on mahdollisuus onnistella Suomea olemalla ylpeä omasta ruoasta ja ruokakulttuurista!

Mikä on sinun tarinasi Ruokakalevalaan? Mitä kansallisruokaa sinä äänestät? Osallistumalla vaikutat.

infokuva

Teksti: Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies, MTK

Mitä mieltä sinä olet?