Jouluruokailu monipuolistuu – kinkun koko kutistuu 2

Joulukinkun asema suomalaisessa joulupöydässä on edelleen vahva: 70 prosenttia kotitalouksista aikoo ostaa joulukinkun. Asia selviää Lihatiedotuksen teettämästä joulukinkun ostoaikomuksia selvittäneestä tutkimuksesta.

S-ryhmän marketeista ostetaan vuosittain lähes kolme miljoonaa kiloa erilaisia joulukinkkuja. Kolme myydyintä kinkkua ovat:

 1. Pakastettu potkallinen juhlakinkku n. 7 kg
 2. Pakastettu luuton juhlakinkku n. 5 kg
 3. Pakastettu luuton juhlakinkku n. 3 kg

Pakastekinkkuja ostetaan paljon, mutta yhä useammin joulukinkku ostetaan tuoreena. Suosiotaan ovat myös kasvattaneet pienemmät luuttomat kinkut, sillä joulupöydässä on entistä useammin kinkun lisäksi muita vaihtoehtoja. Perinteistä 11-12 kilon kokonaista joulukinkkua ostetaan yhä harvempaan talouteen.

Kypsä kinkku helpottaa kiirettä

Kuluttajat haluavat olla kinkun ostamisessa fiksuja, minimoida turhaa hävikkiä ja osa haluaa myös nopeuttaa ja helpottaa jouluvalmisteluja. Pienemmissä pakkauksissa myytävät kypsät kinkut ja kalkkunat ovatkin yhä suositumpia.

Valmiiksi siivutettu kypsä kinkku on stressitön ja onnistuu varmasti. Lisäksi kypsää tuotetta voi ostaa vain vähän erilaisia herkkuruokia notkuvaan joulupöytään.

Myös valmisruoista löytyy runsaasti jouluvalmisteluita helpottavia perinteisiä ja hieman trendikkäämpiäkin vaihtoehtoja. Niihin suhtaudutaan aikaisempaa selkeästi myönteisemmin.

Aitous, kotimaisuus, paikallisuus ja alkuperä kiinnostavat kuluttajia. Valikoimistamme löytyy muun muassa tilamerkittyjä kinkkuja. Kotimaisia kinkkuja kaupoistamme löytyy takuulla jouluun saakka, sillä yli 95 prosenttia myymistämme tuore- ja pakastekinkuista on suomalaisia.

Lihatiedotuksen tutkimuksen mukaan kinkun ostavista talouksista 85 prosenttia aikookin ostaa suomalaisen joulukinkun.

Luomukinkku pitää ostaa jo

Luomukinkkujen myynti on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Niiden osuus joulukinkkujen myynnistä on kuitenkin vielä pieni, noin 1,5 prosenttia. Potentiaalia olisi huomattavasti enemmän, sillä Lihatiedotuksen mukaan lähes joka kolmas talous ostaisi luomukinkun, jos se olisi mahdollista.

Suomalaisia luomukinkkuja on kuitenkin saatavilla vain rajallinen määrä ja kysynnän kasvaessa ne todennäköisesti loppuvat kesken. Toiveenamme olisikin, että jouluna 2017 luomukinkkuja olisi saatavilla markkinoille aikaisempia vuosia merkittävästi enemmän.

Jos haluaa varmistaa luomukinkun joulupöytään, kannattaa pakasteluomukinkku ostaa pakkaseen jo seuraavalla kauppareissulla.

Toinen vaihtoehto on mennä joulukinkkuostoksille joulukuun puolessa välissä, jolloin tuorekinkut saapuvat myymälöihimme. Tällöin myös luomukinkkuja on tarjolla tuoreena. Luomukinkkuja löytyy kaikista Prismoista sekä isoimmista S-marketeista.

Oman kaupan kinkkuvalikoiman ja hinnat voi tarkistaa Foodie.fi-palvelustamme.

Kalan ja kasvisten suosio kasvaa

Kokonaisvaltainen hyvinvointi ja sitä myöten ruokavalion monipuolisuus sekä toisaalta eettisyys, ekologisuus ja vastuullisuus ovat tärkeitä arvoja myös vuoden isoimman sosiaalista kanssakäymistä sisältävän ruokajuhlan aikaan.

Kala kasvattaa suosiotaan terveellisenä vaihtoehtona ja tulevana jouluna myös uudet kasviproteiinivaihtoehdot kisaavat paikasta joulupöydässä. Lihatiedotuksen tutkimuksen mukaan reilu kolmannes niistä talouksista, jotka eivät osta kinkkua, korvaavat sen jollakin toisella ruoalla. Yleisimmin kinkku korvataan kalkkunalla (30 %), kalalla (20 %), riistalla tai muulla lihalla (20 %) sekä kasviksilla, tofulla tai seitankinkulla (11 %).

Perinteisestikin kasvikset ovat olleet vahvasti läsnä jouluruokailussa mm. laatikoissa ja rosollissa. Kuukauden satokausituotteet-konsepti on lisännyt kasvisten suosiota entisestään. Joulukuussa nautitaan klementiineistä, omenoista, persimoneista, taateleista, lantuista, punajuurista, punakaalista ja puikulaperunoista. Näistä tuotteista valmistuu ruoat joulupöytään Yhteishyvän resepteillä.

infokuva

Teksti: Sari Miettunen, valikoimapäällikkö, S-ryhmän vähittäiskauppa
Twitter: @smiettunen

Artikkelikuva: Yhteishyvä

 

2 vastausta artikkeliin Jouluruokailu monipuolistuu – kinkun koko kutistuu

 1. Heikki Jokipii sanoo:

  Jos luomukinkkujen kysyntä olisi ihan oikeasti noin valtava, kuin tuossa maalaillaan, niin S-ryhmän täytyisi kyllä keksiä selitys tälle:

  miksi (myös, muiden mukana) S-ryhmä luopui tanskalaisten luomukinkkujen tuonnista tänä vuonna? Ja kuitenkin toi Tanskasta tavanomaisia kinkkuja?

  • Sari Miettunen sanoo:

   Hei Heikki,

   Kiitos palautteesta.

   Teemme valikoimaamme kysyntälähtöisesti. Tanskalaisen luomukinkun kysyntä laski merkittävästi ja jäi varsin pieneksi pari vuotta sitten, kun myyntiin saatiin aikaisempaa enemmän suomalaisia luomukinkkuja. Tästä johtuen tuote on jäänyt pois tuotevalikoimastamme.

   Ystävällisin terveisin,
   Sari

Mitä mieltä sinä olet?