Uusi tupakkalaki tiputtaa Bonuksen pois 15

Tupakkatuotteista, tupakan vastikkeista, tupakointivälineistä, tupakkajäljitelmistä, sähkötupakasta ja nikotiininesteistä ei enää vuoden 2017 alusta lähtien makseta Bonusta.

Syynä muutokseen on 15.8.2016 voimaan astunut tupakkalaki, joka kieltää hintahyvityksen tarjoamisen ja maksamisen.

Tupakkajäljitelmiin lasketaan muun muassa Kipparin piippu -makeinen. Bonusta maksetaan edelleen grillisytyttimistä ja tulitikuista.

Uusi laki toi myös muita muutoksia tupakkatuotteiden vähittäismyyntiin. Osa muutoksista astui voimaan viime elokuussa ja osa muutoksista tulee voimaan eripituisten siirtymäaikojen jälkeen.

 • Tupakkatuotteiden maut, kuten mentoli ja vanilja, kielletään. Makurajoite koskee savukkeita, kääretupakkaa ja sähkösavukkeiden nesteitä. Myös kapselisavukkeet, joiden makua voi muuttaa rikkomalla tupakan sisäinen kapseli, kielletään.
 • Mentolisavukkeiden myynti päättyy 20.5.2020.
 • Tupakkatuotteiden, sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden etämyynti on kielletty. Etämyynnillä tarkoitetaan ennen kaikkea verkkokauppaa.
 • Uusi tupakkalaki säätelee myös sähkösavukkeita ja nikotiininesteitä. Niiden myynti alle 18-vuotiaille on uuden lain mukaan kielletty.
 • Nikotiinitonta nuuskaa ei myöskään saa lain mukaan myydä alaikäisille. Tuotetta on myynnissä vain yksittäisissä S-ryhmän kaupoissa.
 • Myös tupakkatuotteiden esilläpitokielto laajenee 1.1.2017 lähtien. Esilläpitokielto koskee jo tupakkatuotteita ja niiden tavaramerkkejä. Vuoden alussa myöskään tupakan vastikkeita, sähkösavukkeita, nikotiininesteitä sekä näiden tavaramerkkejä ei saa pitää asiakkaiden nähtävillä.

Pakkauksiin lisää varoituksia kevään aikana

Uuden lain myötä tupakkatuotteiden pakkauksissa pitää olla enemmän varoituksia. Aikaisemmin pakkauksissa on ollut varoitustekstejä, mutta jatkossa pakkauksiin tulee myös varoittavia kuvia. Lain mukaan varoitusten osuus pakkauksessa pitää olla suurempi ja tupakkabrändin näkyvyys pienempi.

Pakkaukset ovat uusien määräysten mukaisia viimeistään 20.5.2017.

Tupakan valvontamaksut nousevat

Myös kuntien perimät tupakan myyntipisteiden valvontamaksut nousevat. Aikaisemmin vuosittainen valvontamaksu on ollut esimerkiksi Helsingissä 125 euroa myymälän ensimmäisestä tupakan myyntipisteestä ja 20 euroa myymälän jokaisesta muusta tupakan myyntipisteestä.

Uuden lain mukaan vuosittainen valvontamaksu on enintään 500 euroa per tupakan myyntipiste. Jos myyntipisteestä myydään myös nikotiininesteitä, on valvontamaksu enintään kaksinkertainen.

Muutoksen myötä tupakkaa myydään S-kaupoissa entistä harvemmilla kassoilla. Tilanne arvioidaan osuuskaupoissa myymäläkohtaisesti.

Kuva: Thinkstock

15 vastausta artikkeliin Uusi tupakkalaki tiputtaa Bonuksen pois

 1. Matti sanoo:

  ”Tupakkajäljitelmiin lasketaan muun muassa Kipparin piippu -makeinen”? Ette ole tosissaan???

 2. Jore Ratio sanoo:

  seuraavana liipasimella lienee tuttipullot? Niistähän voi ratketa pitkäkin putki jos makuun pääsee…puhumattakaan likööri karkit. Kaverilla läks kuukauden putki kun sattu konjamiini karkki käteen isoäidin syntymäpäivillä

 3. Paavo Arvola sanoo:

  Saas nähdä kompensoiko S-ryhmä Kipparin piipun hinnassa puuttuvan bonuksen.
  Laskin puloestanne asiakkaalle koituvan tappion. Se on 2 penniä.

 4. sirpukka sanoo:

  Elikkä lakupiiput luetaan tupakkatuotteisiin nykyään. Okei, sitten bilar-karkeista pitää alkaa maksaa autoveroa, vanhat autot menee museorekisterin vuoksi ilman veroo, kaatissäkistä jäteveroa, vaahtosienet ja suklaa päällysteiset on verovapaata ainakin jos niitä myydään torilla, viidakon eläimet poistuu markkinoilta koska ne on uhanalaisia, kettu- ja nallekarkkeihin sulla tarvii olla metsästyslupa, hedelmä- ja salmiakkikalat kalastusluvan, paistetut kananmunat hygieniapassin, liköörikarkit siirtyy myytäväksi Alkon puolelle alkoholiveron piiriin… Saakohan meidän taloyhtiön parvekkeella syödä lakupiippua, parveketupakointi on yhteisellä sopimuksella kielletty?

 5. geekuality sanoo:

  Lakupiippu on lain mukaan ollut tupakkajäljitelmä jo ainakin 16 vuotta (vähintään 1.3.2000 lähtien), siitä närkästyminen vasta tässä vaiheessa on hieman myöhäistä.

 6. Marko sanoo:

  Oletteko ihan hölmöjä vai mikä teitä vaivaa? Koskeeko tulkintanne myöskin jäätelöiden kanssa myytäviä sikarivohveleita?

  • Tiina Leppiniemi, SOK sanoo:

   Tervehdys Marko,

   kysessä on viranomaisten antama ohjeistus, jota tietenkin noudatamme. Saimme Valviralta ohjausta lain tulkintaan ja vastaus oli yksiselitteinen: Kipparin piippu lasketaan tupakkajäljitelmäksi.

   S-ryhmän ruokakaupoissa ei ole myynnissä mainitsemiasi ”sikarivohveleita”.

   Mukavaa loppiaisviikonloppua!

 7. Virve Lindroos sanoo:

  Laki pitänee laajentaa koskemaan myös lehdellisiä viherkasveja. Tulee mieleen sikarien valmistus ja alkaa kiinnostaa savutontakin 😉 😀

 8. Vincent Carrot sanoo:

  Tulitikut eivät muuten sitten ole yksinomaan tupakointiväline. Alle 18-vuotiaalla voi olla ulkotupakoinnillisia käyttötarkoituksia, ja täysin hyväksyttäviä: retkeily ym.

  Ja lakupiipusta voi valmistaja tehdä vaikka lakuvasaroita, jotka kuvaavat tuomari(n)nuijaa.

 9. Samuel Winston sanoo:

  Lakupiippu ei voi olla ”tupakkajäljitelmä” sillä sen tupakointiin liittyvä väline on nimeltään ”piippu” joka taas on tupakointiväline eikä tupakka.Tässä säännön sorvaaja lienee sotkenut että lakupiippukin pitää olla kielletty koska nikotiinia sisältämätön nuuskakin (tupakkajäljitelmä) on kielletty.

 10. Pekka Nyström sanoo:

  Nerokas keino kaupalla rahastaa lain varjolla asiakasomistajia. Tupakkalaki ei kiellä tupakkatuotteiden laskemista kk ostoihin, ja bonusten määräytymiseen muille kuin tupakkatuotteille. Jokainen tupakkatuotteita ostava voi todeta tämän tammikuun bonus prosentista, erotus normaaliin sataa kaupan katteeseen ja on poissa asiakasomistajilta.

Mitä mieltä sinä olet?