Kasvisten kulutus riippuu hinnasta ja ilmansuunnasta 2

Yli 92 prosenttia asiakkaista ostaa kauppareissuillaan kasviksia, selviää S-marketin joulukuussa 2016 toteutetusta asiakaspaneelista. Paneeliin vastasi yhteensä 3 277 S-marketin asiakasta.

Riittävästi ja monipuolisesti eri kasviksia söi mielestään 65 prosenttia vastaajista. Heistä kaksi kolmannesta haluaisi syödä vielä enemmän kasviksia. 29 prosenttia vastaajista taas oli sitä mieltä, etteivät he syö kasviksia riittävästi.

Kummallakin joukolla yleisin kasvisten käytön lisäämistä rajoittava tekijä oli hinta. Jos hinta kaupassa olisi halvempi, 55 prosenttia vastaajista lisäisi kasvisten käyttöä.

Myös laadun parantuminen sekä kotimaisten tai lähellä tuotettujen kasvisten tarjonnan, tuoreuden ja satokausituotteiden tarjonnan kehittäminen saisivat lisäämään kasvisten käyttöä.

Suurin osa vastaajista (88 %) kertoi noudattavansa perusruokavaliota. Kasvisruokavaliota kertoi noudattavansa neljä prosenttia ja seitsemän prosenttia kertoi fleksaavansa eli noudattavansa pääosin kasvisruokavaliota, mutta syövänsä välillä myös lihaa.

Suosituimmat kasvikset – katso listat

S-ryhmän ruokakaupoissa myytiin viime vuonna hedelmiä ja vihanneksia lähes 277 miljoonaa kiloa. Kasvua edelliseen vuoteen oli  lähes 8 miljoonaa kiloa. Vuonna 2015 vastaava kasvu oli 12 miljoonaa kiloa.

Kasvisten ja kasvisruokabuumin taustalla ovat megatrendit: eettisyys, ekologisuus ja terveellisyys.

S-kaupoissa kasvisten kuluttamiseen on kannustettu Kuukauden satokausituotteet -konseptilla reilun vuoden verran.

S-marketin asiakaspaneelin vastaajista kolme neljästä olikin huomannut, että satokauden vihannekset, juurekset, hedelmät ja marjat ovat S-kauppojen hevi-osastolla korostetusti esillä. Vastaajista 38 prosenttia kertoi, että oli tästä syystä lisännyt kasvisten kulutusta. Kasvisten käyttö oli monipuolistunut samasta syystä 37 prosentilla vastaajista.

Katso viime vuoden satokausisuosikkien lista täältä.

Kasvisten kuluttamisessa on alueellisia eroja

Perinteisten hedelmien ja vihannesten rooli suomalaisten ruokapöydissä on edelleen vahva. S-ryhmän myyntidatan mukaan ostetuimpien kasvisten lista on seuraava:

 • Peruna
 • Banaani
 • Sitrushedelmät
 • Kurkku
 • Tomaatti
 • Salaatit
 • Omenat
 • Porkkanat

Ruokalautanen on kuitenkin hieman erinäköinen riippuen siitä, missä ilmansuunnassa ollaan.

Etelä-Suomessa syödään myyntidatan perusteella reippaasti muuta maata enemmän yrttejä, avokadoa, erikoishedelmiä kuten persimonia, keltajuurta ja luonnonsieniä.

Pohjoisessa Suomessa puolestaan syödään paljon tavallisia perusvihanneksia kuten perunaa ja salaattia. Pohjoisessa korostuvat myös paprika ja lakka sekä puutarhamarjat.

Idässä tykätään säilötyistä kurkuista ja myös tuoreista kurkuista sekä sipulista, omenasta ja keräkaalista. Lännessä maistuvat palkokasvit, selleri ja porkkana sekä päärynä ja mustikka.

 

Lähteet: S-ryhmän myyntidata, S-marketin asiakaspaneeli (kyselyaika 1.–11.12.2016, vastaajamäärä 3 277)

Kuva: Lari lappalainen

2 vastausta artikkeliin Kasvisten kulutus riippuu hinnasta ja ilmansuunnasta

 1. Riitta Rautio sanoo:

  S- ryhmän kaupat (S-marketit), joissa käyn hoitavat erittäin huonosti vihannesosastolla.
  Viimeksi ostamani salaatti oli valmiiksi vanhaa, vaikka oli Järvikylän tuote.
  Olenkin kyllästynyt S-markettien vihannesosastoihin, enkä enää osta niitä sieltä.
  Esim. Perjantaidi useat asiakkaat kyselevät tiettyjä yrttejä, mutta hyllyt ovat tyhjinä
  Vain kysyttäessä jostain varastosta tavaraa tuodaan. Ja kaikki tarjous,vihannekset ovat
  valmiiksi vanhentuneita. Ei itään iloa mistään hintojen alentamisesta.
  Kyllä K- kaupat tietää, mitä tuoretuotteiden, mm. vihannesten myynti todella tarkoittaa: eli asiakkaan rahoille todellista vastinetta: Tuoreita, raikkaita vihanneksia!

  • Tiina Leppiniemi, SOK sanoo:

   Terve Riitta,

   ikävä kuulla, että olet pettynyt S-marketien hedelmä- ja vihannesosastoihin. Parannusta on kuitenkin tulossa, sillä hevi-osastojen laadun parantaminen on yksi tärkeimmistä kehityshankkeistamme.

   Mukavaa kevättä!

Mitä mieltä sinä olet?