Suomalaisten kahvimaku tummuu 2

S-ryhmän ruokakaupoissa myytiin viime vuonna lähes 37 miljoonaa kahvipakettia. Eroa edellisiin vuosiin on hyvin vähän, sillä kahvin kulutus on Suomessa varsin vakaata.

– Suomalaisten kahvinjuonti on hyvin perinteistä. Kahvia keitetään kotona omalla suodatinkeittimellä vaaleapaahtoisista kahvinpuruista, kahveista vastaava valikoimapäällikkö Jussi Mannila S-ryhmän vähittäiskaupasta kertoo.

Pohjoisen kansan kahvimaussa on kuitenkin ollut nähtävissä muutosta viimeisen viiden vuoden ajan.

– Kahvikulutus siirtyy tummapaahtoiseen suuntaan, tummien kahvien myynnin kasvu on ollut tasaista jo monta vuotta, Mannila kertoo.

Tummapaahtoisen kahvin osuus S-ruokakauppojen kahvimyynnistä on noin 20 prosenttia. Suurin osa, lähes 80 prosenttia myydystä kahvista, on vaaleapaahtoista. Pannujauhetun kahvin osuus on kuusi prosenttia.

Tummemman kahvin lisäksi suosiotaan kasvattavat kahvipavut, jotka jauhetaan itse. Niiden osuus kahvimyynnistä on vain reilun prosentin, mutta myynti on koko ajan kasvussa.

Tummapaahtoisesta mustaan sumppiin

Kahvimaun hitaaseen muutokseen on Jussi Mannilan mukaan vaikuttanut muun muassa eurooppalainen tapa juoda tummapaahtoista kahvia.

Kahvin paahtoaste määritellään Suomessa asteikolla 1–5. Suomalaisten suosima vaaleapaahto on paahtoasteeltaan noin 1–2 ja tummapaahtoisten aste on 2,5–5.

Tummapaahtoisesta kahvista pitäville on koko ajan tarjolla enemmän vaihtoehtoja ja valikoimiin on tullut yhä tummempia vaihtoehtoja.

– Nyt suosiossa oleva tummapaahtoinen on paahtoasteeltaan vielä aika mieto. Kahvitrendi kehittyy pikku hiljaa tummapaahtoisesta todella tummaan. Silloin paahtoaste on jo neljä tai viisi eli juodaan oikein mustaa sumppia, Mannila kuvaa.

Suosituimmissa vaaleaa, tummaa ja luomua

Isoissa Prismoissa kahvihylly on pitkä. Kahvikapseleita, kahvipapuja, pannujauhatuskahvia, pikakahvia, suodatinjauhatuskahvia ja valmiita kahvijuomia on tarjolla yhteensä noin 170 vaihtoehtoa.

S-ryhmän myyntien perusteella suosituimmat kahvit ovat:

 1. Juhla Mokka suodatinjauhettu
 2. Kulta Katriina suodatinjauhettu
 3. Juhla Mokka tummapaahto
 4. Rainbow kahvi suodatinjauhettu
 5. Juhla Mokka pannujauhatus
 6. Presidentti vaaleapaahto suodatinjauhettu
 7. Kulta Katriina suodatinjauhettu tummapaahto
 8. Presidentti tummapaahto suodatinjauhettu
 9. Kulta Katriina pannujauhettu
 10. Kulta Katriina luomu suodatinjauhettu

– Luomukahvin osuus myynnistä on noin kaksi prosenttia, mutta sen suosio kasvaa. Kasvua oli viime vuonna 40 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna, Mannila kertoo.

Rainbow-kahveihin vastuullisuusmerkintä

Osalle kuluttajista kahvin valintaa ohjaa tuotannon vastuullisuus. Marketin kahvihyllystä löytyy tuotteita, joissa on kahvin viljelyn ympäristövaikutuksen ja työntekijöiden oikeuksien huomioinnista kertova sertifikaattimerkki.

Tunnettuja sertifiointimalleja ovat Reilu kauppa, UTZ ja Rainforest Alliance.

Myös S-ryhmän omien merkkien kahveissa on panostettu vastuullisuuteen. Vuoden alusta lähtien Rainbow-kahvit eli suodatinjauhettu ja pannujauhettu sekä tummapaahtoinen, ovat UTZ-sertifioituja.

S-ryhmässä on tavoitteena, että kaikki kaupan oma merkki -kahvit (Rainbow ja X-tra) ovat 100-prosenttisesti sertifioituja tai vastuulliseksi varmennettuja vuoden 2019 loppuun mennessä.

2 vastausta artikkeliin Suomalaisten kahvimaku tummuu

 1. Hannu Salin sanoo:

  Niinpä. Oma ja ystävien maku näköjään poikkeaa täydellisesti keskiarvosta. Paahdon asteikko mielestämme loppuu täysin kesken. Viitonen on siis tummin. Ja tummempia ei saa käytännössä mistään. Oma makuni on lähempänä seiskaa. Olen vuosia ostanut vain 5 tummuusastetta. Valitettavasti viitosissa valinnanvaraa ei juurikaan ole. Hyvin vähän laatuja hyllyissä. Koska viitonenkin on liian vaaleata, niin yritän korvata sitä laittamalla joukkoon Espressojauheita, sekä käyttää mahdollisimman vähän vettä kahvinvalmistuksessa. Noista kymppikärjessä olevista kahveista ei yksikään kyllä kiinnosta yhtään. Voisi sanoa, että hyvin laihaa litkua ovat. Kahvin tulee olla yönmustaa.

 2. kp sanoo:

  Tumma paahto on 4 ja 5. 3 on keskipaahto. 2 on vaalea paahto ja 1 olematon paahto.

Mitä mieltä sinä olet?