Kasvipohjaisten tuotteiden buumi yltyy 6

Kasviproteiinibuumi näyttää S-ryhmän ruokakauppojen myyntidatan perusteella vain yltyvän. Valikoimaan tulee jatkuvasti uusia mielenkiintoisia tuotteita, jotka yhdessä terveellisyyteen ja hyvinvointiin kannustavien trendien kanssa vauhdittavat myyntiä.

Lihaa korvaavien kasviproteiinituotteiden myynti kaksinkertaistui viime vuonna (2016). Leikkele- ja makkarahyllyssä olevien vegetuotteiden kasvu oli jopa moninkertaista.

– Tällaisia kasvulukuja tuoteryhmässä harvoin näkee. Koska buumi ei näytä hiipumisen merkkejä, näyttää vahvasti siltä, että suomalaiset ovat ottamassa kasviproteiinituotteet osaksi arkeaan, valikoimajohtaja Antti Oksa pohtii.

Helppokäyttöisyydelle on kysyntää

Kasvipohjaisten tuotteiden kirjo kasvaa vauhdilla. Tuoretuotteiden puolella soijapohjaisia makkaroita ja nakkeja on ollut S-ruokakauppojen valikoimissa jo pitkään, mutta viimeisen kahden vuoden aikana tarjonta on monipuolistunut reippaasti.

Nyt valikoimissa on muun muassa useita leikkeleitä, grillimakkaroita ja nakkeja. Viime vuoden tunnetuimpia uutuuksia olivat Nyhtökaura ja Härkis.

Pakasteissa vegetuotteiden tarjonta on ollut perinteisesti laaja ja etenkin kasviproteiinituotteiden valikoima monipuolistuu koko ajan. Kasvussa ovat sekä perinteisemmät kasviproteiinituotteet kuten pihvit ja pyörykät sekä uudemmat lihankorvikkeet. Myös kasvipohjaiset jäätelöt kiinnostavat kuluttajia.

– Uutuudet ja laajempi tarjonta lisäävät kysyntää. Härkis ja Nyhtökaura todistivat, että helppokäyttöisille, perusruoanlaittoon sopiville kasvipohjaisille tuotteille on kysyntää. Tilaa uusille innovaatioille on edelleen, Oksa sanoo.

Kiinnostavimmat uutuudet

Tuotevalikoimaan on tullut alkuvuodesta kiinnostavia uutuuksia. Härkis on saanut rinnalleen kaksi uutta makuvaihtoehtoa: BBQ:n ja TexMexin. Valikoimaan on tullut myös seitansuikaleet, Poutun vegaaniset pizzakuutiot sekä Astrid och Apornan chorizo-grillimakkarat ja vegaaninen pekoni.

Valmisruokahyllystä löytyy uutuutena Huhtahyviltä kasvisnuketteja. Mielenkiintoinen uutuus on myös kasviproteiinijauhis, jauhelihan kasvipohjainen vaihtoehto.

Pakastepuolella mielenkiintoisimmat uutuudet ovat kaikista Prismoista ja S-marketeista löytyvät herneproteiinista valmistetut Apetit Kasvisjauhispihvit ja -pyörykät. Tuotteet sopivat myös täysin vegaaniseen ruokavalioon.

Pakastevalikoimiin on tulossa maalikuussa lisää kiinnostavia tuotteita. Uutuuksien joukosta löytyy myös mahdollinen uusi koko kansan hitti: kasviproteiineista tehdyt pakastepizzat.

 

***

Kasvipohjaiset tuotteet kaupassa kaltaistensa parissa

Kasvipohjaisten tuoretuotteiden sijainti kaupassa puhuttaa aika ajoin. S-ruokakaupoissa ei ole erillisiä vegehyllyjä, vaan kasvipohjaiset vaihtoehdot on sijoitettu vastaavien tuotteiden kanssa samaan hyllyyn niiden käyttötarkoituksen perusteella. Näin myös sekasyöjät löytävät vaihtoehdot paremmin.

Esimerkiksi valmisruokatuotteissa jauheliha- ja kasvispihvit ovat olleet rinta rinnan jo pitkään. Nyt myös makkaraa ostava asiakas kohtaa hyllyssä vierekkäin liha- ja kasvismakkaran ja voi tehdä valinnan, kumpaa haluaa.

Näin ollen kasvipohjaiset makkarat, nakit, Nyhtökaura, Härkis ja muut vastaavat lihankorvikkeet sijaitsevat ensimmäisenä omana tuotekokonaisuutenaan lihavalmistehyllyssä. Kasvipohjaiset leikkeleet puolestaan sijaitsevat nyt heti leikkelekäytävän alussa, siipikarjaleikkeleiden vieressä.

Kuva: Yhteishyvä

6 vastausta artikkeliin Kasvipohjaisten tuotteiden buumi yltyy

 1. Maaret sanoo:

  Hieno juttu! Selkeämpää kaikille olisi mielestäni kasvistuotteiden sijoittaminen omaan hyllyyn. S-marketista on todella vaikea löytää mitään kasvisjuttuja, tai erottaa uutuksista mikä on lihatonta.

  • Tiina Leppiniemi, SOK sanoo:

   Heippa Maaret,

   ja kiitos palautteestasi. Kasvipohjaiset vaihtoehdot sijaitsevat pääosin vastaavien tuotteiden kanssa samassa hyllyssä, koska silloin myös muut kuin kasvisruoasta kiinnostuneet voivat helpommin tarttua näihin tuotteisiin. Pakkausseloste kannattaa kuitenkin aina lukea, että tuote varmasti sopii itselle.

 2. Annukka sanoo:

  Täysin samaa mieltä edellisen kanssa. Jos haluaa välttää kaikkea eläinperäistä, niin pelkkä ”kasvisjotain” ei takaa vielä sitä, vaan vielä on itse luettava pieni präntti valmistusaineista. Varsinkaan pakasteiden kohdalla se ei ole ollenkaan hyvä juttu. Ainakin vege-uutuudet tulisi nostaa kunnolla esille vaikka hyllypäädyissä ja/tai erillisessä pakastekaapissa /altaassa tms.Myös Lahden S-marketeissa, joiden esillepanot on muutenkin ällistyttävän ja ärsyttävän sekavat.

  • Tiina Leppiniemi, SOK sanoo:

   Terve Annukka,

   ja kiitos palautteestasi. Kasvipohjaisten vaihtoehtojen sijainti S-ruokakaupoissa tuo valikoiman suurten asiakasvirtojen ääreen, jolloin myös muut kuin vain vegaanisesta ruoasta kiinnostuneet voivat helpommin tarttua näihin tuotteisiin.

   Kasvipohjaiset pihvit ja pyörykät ovat omina kokonaisuuksinaan pakastekaapeissa, mutta osa kasvipohjaisista tuotteista sisältää myös eläinperäisiä raaka-aineita, esimerkiksi kananmunaa. Eli pakkausseloste on aina hyvä lukea, jotta voi varmistua tuotteen soveltuvuudesta itselleen.

 3. Yksvaa sanoo:

  Ne kasvistuotteet vois olla järkevämmin. Välillä on esim. vegaanisia juustoja useammassa paikkaa ilman mitään logiikkaa. Ei mitään järkeä yrittää etsiä sinne tänne ripoteltuja kasvispohjaisia tuotteita. S-ryhmäkin vois kasvistuotteille laittaa omat hyllyt

  • Tiina Leppiniemi, SOK sanoo:

   Hei Yksvaa,

   kasvipohjaiset juustot sijaitsevat tosiaan tällä hetkellä tavanomaisten juustojen seassa, kuitenkin omina tuotejoukkoinaan: kasvipohjaiset palajuustot, kasvipohjaiset viipalejuustot ja niin edelleen.

   Kasvipohjaisten juustojen siirtäminen omaksi kokonaisuudekseen juustohyllyyn on kuitenkin mietinnässä.

Mitä mieltä sinä olet?