Näin vaatteiden laatu ja turvallisuus varmistetaan 0

Tekstiilien laadusta ja turvallisuudesta säädetään EU:ssa ja Suomessa lailla. Kansainväliset ja kansalliset standardit sekä asetukset määrittävät testausmenetelmät ja raja-arvoja muun muassa tekstiilien värinkestoille, mittamuutoksille, ulkonäölle pesun jälkeen sekä kemikaaleille. Lastenvaatteissa on lisäksi turvallisuuteen liittyviä rajoituksia.

Meillä SOK:lla on lainsäädännön vaatimusten lisäksi omia laatuvaatimuksiamme, joita omien merkkiemme (House, Ciraf, Actuelle, X-tra) ja oman maahantuontimme tavarantoimittajien tulee noudattaa.

Tekstiilituotteilta vaaditaan ennen SOK:n valikoimiin ottamista hyväksytyt teknisen laadun testitulokset. Tavarantoimittajat teettävät sovitut testit ulkopuolisilla, puolueettomilla tarkastuslaitoksilla alkuperämaassa. Kaikille tekstiilituotteille tehdään myös lopputarkastus valmistusmaassa. Lisäksi SOK:n laadunohjaus testauttaa tuotteita riskiperusteisesti Suomessa.

Testejä värin pesukestolle ja mittamuutoksille

Tekstiilin värin pesukesto testataan pesemällä se eri kangasmateriaaleja sisältävän testikankaan kanssa pesuohjeiden mukaan. Pesun jälkeen tarkastetaan, onko tuotteen väri tahrinut muita materiaaleja tai onko tuotteen väri muuttunut pesussa. Värin kesto testataan myös muun muassa kuivahankauksessa.

Jos värinkestotulos on raja-arvojen äärirajoilla, voidaan vaatteen ohjelappuun lisätä sanallisia ohjeita tuotteen hoitamisesta. Hoito-ohje-etikettiin voidaan esimerkiksi lisätä ohje ”Pese samansävyisten kanssa”, joka opastaa kuluttajaa lajittelemaan pyykin oikein ja välttymään pyykin tahriintumiselta.

Mittamuutokset testataan vertaamalla vaatteen mittoja ennen ja jälkeen, kun vaate on pesty kotikoneessa. Vaatteen kutistumiselle ja venymille on rajat, jotka perustuvat yleisiin tekstiilituotteiden mittamuutoksille asetettuihin vaatimuksiin.

Pesun jälkeen arvioidaan hoito-ohjeen mukaisen pesun vaikutuksia tuotteen ulkonäköön. Tuotteesta tarkastetaan muun muassa onko tuotteen pinta nöyhtääntynyt, onko värisävy muuttunut ja ovatko saumat vinoutuneet.

Vaatteista testaan myös miten hiki vaikuttaa väreihin ph-liuoksia apuna käyttäen.

Kemikaalien käytöstä EU:ssa säädetään REACH-kemikaaliasetuksella. Tekstiilien kemikaaleista voi lukea lisää täältä.

Lastenvaatteissa rajoitetaan nyörejä ja nauhoja

Lasten vaatetuksen turvallisuutta säätelee kuluttajaturvallisuuslaki. Vuodesta 2007 alkaen lastenvaatteiden turvallisuusstandardi on antanut ohjeet lasten vaatteissa käytettäville nauhoille ja kiristysnyöreille.

Esimerkiksi 7-vuotiaiden ja sitä nuorempien sekä 134-senttisten tai sitä lyhyempien lasten vaatteissa ei saa olla minkäänlaisia nauhoja tai nyörejä pääntien alueella. Muun muassa tyttöjen bikineissä niskan taakse solmittavat nyörit on kielletty eikä hupparin pääntiessä saa olla kiristysnauhaa.

Lasten vaatetukseen sovelletaan myös lelulainsäädännön vaatimuksia muun muassa pienten irtoavien osien osalta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes tekee markkinavalvontaa lastenvaatteiden turvallisuuteen liittyen ja testaa myynnissä olevia tuotteita. Lisäksi Tulli valvoo pistokoeluonteisesti maahan tulevia eriä.

infokuva

Teksti: Satu Fält-Itkonen, tuotelaatupäällikkö, S-ryhmän vähittäiskauppa
Kuva: Lari Lappalainen

Mitä mieltä sinä olet?