Sen seitsemää satakuntalaista sorttia 0

Maaliskuussa Patarumpu kurkistaa maakuntien ruokakulttuuriin. Julkaisemme uuden bloggauksen eri puolelta Suomea maanantaisin, ensimmäisenä ääneen pääsevät satakuntalaiset. 

***

Olen Satakunnan Osuuskaupan ylpeä ja nälkäinen Ruokalähettiläs. Jaan ruokaan liittyvää omaa intoa ja tietoutta sosiaalisessa mediassa sekä kirjoitan ruoka-aiheisia tekstejä osuuskaupan Satakuntasanaa-blogiin. Ruokalähettilyys on vienyt minut astetta syvemmälle ruokamaailmaan ja antanut mahdollisuuden uudenlaisiin työtehtäviin. Päivätyössäni toimin myyntipalveluvastaavana S-market Harjavallassa.

Satakuntalaisena allekirjoitan sen, että suhtaudumme tällä alueella ruokaan runsaudella. Kuuleman mukaan ”sen seitsemää sorttia” on peräisin Satakunnasta, mikä tarkoittaa juhlissa sorteista notkuvaa pitopöytää. Jos saa kutsun satakuntalaisiin häihin, pääsee nauttimaan tällaisesta pitopöydästä takuuvarmasti!

Pöydästä todennäköisesti löytyy paljon kalaa, niin graavattuna, savustettuna kuin uunissa kypsytettynä. Kala on omiaan kalastaville satakuntalaisille ja vedestä pyydetään myös satakuntalaista perinneherkkua, nahkiaista. Nahkiainen jakaa homejuuston tavoin mielipiteet, sitä joko rakastaa tai inhoaa. Herkusta houkuttelevampaa tekee se, ettei sitä ole tarjolla vuoden ympäri. Syksyllä Satakunnassa vierailevaa neuvon herkuttelemaan nahkiaispaistamoilla tai toreilla.

Luonnossa viihtyville satakuntalaisille maistuvat myös sienet ja marjat. Puolukat ja mustikat uppoavat puuron joukkoon ja sienistä leivotaan piirakkaa tai tehdään kastike hirvipaistille.

Paikallisia marjoja on tarjolla pakasteessa vuoden ympäri ja samalla ostoskori täyttyy pääasiassa perustarvikkeista. Rikkautta ja uusia makuja ostoskoriin on tuonut satokausiajattelun korostaminen, jolloin sesonkiherkkuja on runsaiden esillepanojen vuoksi vaikea ohittaa ostamatta.

Suomen tavoin myös Satakunnan Osuuskauppa juhlii 100-vuotistaivalta koko tämän vuoden. Lähiruoan tärkeys korostuu juhlatuotteissamme, joista useimmat ovat Satakunnasta kotoisin. Juhlavuoden tuotteet löydät 100kunta.fi-sivustolta. Tuotteet ovat myynnissä kaikissa ruokakaupoissamme. Oma suosikkituotteeni on Ullan Pakarin Juhlava Kauraporkkanakakko, jonka makua suosittelen nautiskelemaan esimerkiksi nuotiolla Porin Paahtimon kahvin kera!

***

Lähiruokatietoa Satakunnasta

  • Lähiruoka määritellään Satakunnan Osuuskaupassa maakunnan alueella tuotetuksi tai jalostetuksi ruoaksi. Jalostetussa ruoassa raaka-aineen alkuperä on suomalainen.
  • Lähiruokatuottajia on noin 100, joilta valikoimissa on yli 1 000 lähiruokatuotetta.
  • Satakunnassa on lähiruokatuottajia erityisesti maitotalous-, leipä-, liha- ja lihajaloste-, vihannestuotanto-, kanamuna- ja kalavalmistetuotteissa.
  • Osuuskaupan ruokakauppojen myynnistä lähiruokatuotteiden osuus on noin 16 %.
  • Vuonna 2016 lähiruokatuotteiden myynti kasvoi saman verran kuin päivittäistavarakauppa Satakunnassa (noin 1 %).
  • Suomalaisen ruuan osuus koko ruokakauppamme volyymista on noin 80 %.
infokuva

Teksti: Taina Lahti
Twitter: @ruokalahettilas

Mitä mieltä sinä olet?