Uutta kanta- ja päijäthämäläistä ruokakulttuuria rakentamassa 0

Maaliskuussa Patarumpu kurkistaa maakuntien ruokakulttuuriin. Julkaisemme uuden bloggauksen eri puolelta Suomea maanantaisin, nyt ääneen pääsevät kanta- ja päijäthämäläiset.

***

Alkuperän jäljitettävyys, aitous, puhtaus ja paikallisuus korostuvat tämän päivän ruokapuheessa ja ne kiinnostavat myös meidän asiakkaitamme. Upea juttu! Kanta- ja Päijät-Hämeessä tuotetaan monenlaista hyvää, ja pidän tuotteita luonnollisena ja arvokkaana osana osuuskauppamme myymälöiden valikoimia.

Viljan ja perunan viljelyssä täällä on pitkät perinteet. Viljelijöiden lisäksi kumppaneihimme kuuluu esimerkiksi leipomoita ja kalastajia. Lisäksi alueella valmistetaan mehuja, hilloja ja liha- sekä maitotaloustuotteita, joitain mainitakseni.

Osuuskaupan yhteistyö paikallisten tuottajien ja muiden yrittäjien kanssa on tiivistä. Erinomainen esimerkki tästä on Lähiherkkuja Hämeestä -projekti. Ajatus laadukkaita lähiruokatuotteita esittelevästä joulukorista syntyi toissa vuonna.

Kuvassa Arja Vekuna-Korpi Kultasuklaalta, joka oli yksi Lähiherkkuja Hämeestä -projektin avainhenkilöistä. Keskellä Mohamed Echahid ja oikealla Maikki Suontama Prisma Launeesta.

Suunnittelimme yhdessä korille sisällön, ja lähiruokatuottajien verkosto hoiti pakkaamisen. Kori, oikeammin puulaatikko, sisälsi perinteisiä jouluherkkuja sinappia, pipareita, hilloja ja suklaata sekä leipälastuja ja hunajaa, kaikki Kanta- ja Päijät-Hämeen alueelta. Korit ovat tehneet marketeissamme hienosti kauppansa.

Sekä Kanta- että Päijät-Hämeellä on omat paikalliset erikoisuutensa ja ruokaperinteensä. Leivän kohdalla erot makumieltymyksissä ja tavoissa näkyvät myyntidatastamme hyvin.

Sysmässä ja Hartolassa syödään perinteistä ruisleipää, Forssan seudulla makeat limput ovat suosittuja. Sahtimaltaita ja talkkunaakin löytyy myymälöistämme ilman muuta. Perinneruokia pitää arvostaa.

Toisaalta uskon, että ruokakulttuuri elää jatkuvasti, ja nykyaikaistuminen kuuluu asiaan. Vegetuotteet ovat valtakunnallinen, kasvava trendi kaupungeissa, mutta yllätys, yllätys, myös hämäläisellä maaseudulla.

Samoin päätään nostavat välipalatuotteet ja nopeasti käyttöön tuleva valmisruoka. Talkkuna on siis vaihtunut vanukkaaseen, ja se on tätä päivää.

Meidänkään perheemme joulupöydästä ei löytynyt viime vuonna perihämäläisiä joululaatikoita. Perinteisten jouluruokien sijaan päätimme nauttia hyvästä ruoasta ylipäätään. Suomalaisten kulutuskäyttäytyminen muuttuu koko ajan, ja uusiin mieltymyksiin ja tässä ajassa syntyviin perinteisiin pitää kaupankin vastata.


Pääkuvassa Ari ja Maarit Ojamäki Lammilta, jotka toimittavat perunoita moneen Hämeenmaan myymälään. Oikealla Aleksi Kinnunen Sale Poltinahosta.

***

Paikalliset tuotteet ja lähiruoka Osuuskauppa Hämeenmaalla

  • Osuuskaupalla on yli 200 yhteistyökumppania Kanta- ja Päijät-Hämeessä, ja heidän tuotteitaan valikoimissa yli 2000. Tuotteiden myynti on lähes 30 miljoonaa euroa vuosittain.
  • Kumppaneita on kaiken kokoisia: tuottajat ja yrittäjät voivat toimittaa tavaraa useisiin marketteihin tai vaikka vain yhteen myymälään.
  • Paikallisesta ruoasta on joillakin paikkakunnilla jopa pulaa, ja uusiin yhteistyömahdollisuuksiin tutustutaan mielellään.
infokuva

Teksti: Niina Toivonen, valikoimapäällikkö, Osuuskauppa Hämeenmaa
Osuuskauppa Hämeenmaa Twitterissä: @Hameenmaa

 

Mitä mieltä sinä olet?