Yötöntä yötä juhlitaan makkaralla, oluella, uusilla perunoilla ja vaniljajäätelöllä 0

Juhannuksena suomalaiset kattavat kotien ja kesämökkien pöydille uusia perunoita ja silliä sekä grillissä tiristettyjä kasviksia ja lihaa. S-ryhmän viime vuoden juhannusviikon myyntidatan perusteella kaksi on kuitenkin ylitse muiden: makkara ja olut.

Makkara on juhannuksen lihaostosten ykkönen. Suomalaiset panostavat laatuun, sillä yli 60 prosenttia ostetusta makkarasta on lihaisaa, niin sanottua A-luokkaa. Etelä-Suomessa A-luokan osuus oli viime vuonna jopa 75 prosenttia, kun taas pohjoisessa 50.

Makkaroiden kärkeä pitävät siis perinteiset makkarat, mutta yhä enemmän juhannuksena grillataan raakamakkaroita, bratwursteja ja voimakkaasti maustettuja grillimakkaroita. Klikkaa ja tutustu erilaisiin makkaroihin.

Arjesta poiketen juhannusviikolla lihaosastolla valitaan enemmän porsaanlihaa kuin broilerinlihaa. Naudanlihaakin ostetaan enemmän kuin arkena, mutta selvästi possua ja kanaa vähemmän.

Grillaajalle rasvaista lihaa

Grillaukseen kannattaa valita sopivan rasvainen liha, koska se kypsyy mehevänä. Nopeutta arvostavalle sopivia tuotteita ovat esimerkiksi broilerin paistileikkeet, possun kasslerpihvit ja naudan rib eye steak.

– Jos grillaukseen on enemmän aikaa ja intoa, suosittelen halsteriin sujahtavaa kokonaista halsteribroileria. Possusta taas voi kokeilla kestosuosikkeja ribsejä ja naudasta luullista tomahawkia. Rasvan lisäksi myös luu tuo erinomaista makua lihaan, valikoimapäällikkö Sari Miettunen S-ryhmän vähittäiskaupasta vinkkaa.

Nappaa täältä parhaat tuotevinkit juhannuksen grillaukseen. Lihan ystävän kesän uutuusvinkit löytyvät täältä.

Hulluna silliin ja uusiin perunoihin

Juhannuksena pöytä notkuu muistakin herkuista. Monen yöttömän yön juhlan kruunaavat kotimaiset uudet perunat sekä silli. Sillihimo näkyykin selvänä piikkinä S-ryhmän myyntidatassa.

Suomalaisia yhdistää perunoiden ja sillin lisäksi myös olutmaku. Valtaosa juhannuksena myydystä oluesta on yhä vaalea lageria. Toisaalta viime vuosina trendiksi nousseiden pienpanimo- ja erikoisoluiden myynti on yli 10 prosentin kasvussa.

Valikoimapäällikkö Kari Häsä suosittelee juhannuksen janojuomaksi virkistävien kivennäisvesin lisäksi kevyttä peruslageria.

– Jos grillissä valmistuu punaista lihaa, kannattaa sen kanssa kokeilla tummempia oluita, jopa stout-oluita. Jos taas valmistumassa on vaaleampi liha tai kala, ovat suodatetut tai suodattamattomat vehnäoluet silloin oiva juomavaihtoehto, Häsä vinkkaa.  

Siidereissä suosituin maku on kuiva omena, mihin osittain vaikuttaa light-versioiden suosion hiipuminen.

Kasvikset värittävät juhannustarjoilua

Lihan kaveriksi juhannuspöytään päätyy monipuolisesti myös kasviksia. Kotimaisia satokauden herkkuja suositaan ja myyntidatasta erottuvat myös monen grillaajan suosikit herkkusienet ja maissi.

Juhannuksena nautitaan myös hedelmistä. Melonien ja ananaksen myynti kasvaa erityisesti, samoin kivellisten hedelmien kuten kirsikoiden, aprikoosien ja nektariinien.

Melonit ja ananakset ovat monikäyttöisiä ja sopivat niin grillaukseen, salaatteihin ja jälkiruokiin. Melonista saa myös hyvän mehun.

Suklaiset tuutit ja puikot ovat jätskisuosikkeja

Juhannuksen aikaan kaksi suurinta jälkkäriherkkuja ovat jäätelö ja makeiset. Keksiä ja erilaisia kahvileipiä sekä sipsejäkin ostetaan paljon.

Kiistaton suosikkimaku on vaniljajäätelö. Pakkaseen ostetaan myös tiikerijäätelöä, suklaa-nougatia, herkkutrioa ja lakritsia.

Kesän ikisuosikkeja ovat perinteiset suklaiset tuutit ja puikot. Juhannuksen ja kesän 2017 todennäköiset uutuussuosikit ovat valikoimapäällikkö Juhani Haaran veikkauksen mukaan Pätkis-puikko, Jättis Volcano -tuutti sekä Super-puikot.

Nappaa talteen kesäniksi: jätskeistä maailman helpoin kakku.

Mitä mieltä sinä olet?