Kylän ruokakaupassa on moro-meininki 0

S-ryhmä tuo ruokakaupan kaikkien lähelle

  • S-ryhmällä on lähes 1 000 ruokakauppaa, joista puolet on pienmyymälöitä
  • Pienmyymälöitä ovat Salet, Alepat (pk-seutu), ABC-marketit
  • Pienmyymälöistä 40 sijaitsee taajaman ulkopuolella
  • Manner-Suomen 295 kunnasta 283:ssa on S-ruokakauppa

Ovelta kuuluu moro, kun tuttu eläkeläispariskunta kylän liepeiltä saapuu ruokaostoksille Sale Kämmenniemeen. Myymäläpäällikkö Joonas Mäkinen huikkaa morot takaisin ja tovi vaihdetaan kuulumisia, ilman teitittelyä.

Ollaan muutaman tuhannen asukkaan maaseutukylässä Kämmenniemessä, joka sijaitsee noin 25 kilometrin päässä Tampereen keskustasta.

Seuraavaan kauppaan on 15 kilometriä, joten Sale on kylän asukkaille ruokakauppa isolla ärrällä. Eläkeläiset tekevät Salessa suuren osan ostoksistaan. Myös lapsiperheet tekevät isoja ostoksia, jos eivät jaksa lähteä kaupunkiin isoihin kauppoihin. Vilkasta on myös aina silloin, kun bussi tuo koululaisia takaisin kaupungista.

Kesällä kaupan ovesta saapuu väkeä ympäri maailmaa, sillä alueella on noin 2 500 kesämökkiä.

Ei tartte isolle kirkolle lähteä

Sale Kämmenniemi sai kesäkuussa tuplasti lisää tilaa, kun se muutti uuteen kiinteistöön. Asiakkaille se näyttäytyy muun muassa leveämpinä käytävinä ja isompana valikoimana.

 
– Me haluamme olla täydellinen ruokakauppa meidän asiakkaille. Jokainen asiakkaan esittämä tuotetoive tutkitaan, että onko sitä mahdollista ottaa valikoimaan, Joonas Mäkinen kertoo.

Kesän korvalla eräs asiakas kysyi vegaanituotetta korvaamaan kalaa. Mäkinen otti myyntiin pienen erän merileväkaviaaria, jotta ei tarvitse sen takia isolle kirkolle lähteä.

Kesällä satsataan myös käyttötavarapuoleen mökkiläisiä ajatellen. Hyllyistä löytyy muun muassa siivoustarvikkeita, pihapelejä, multaa, nestekaasua ja leluja.

Paikallisuus on maalla arvossaan

Kun avajaiskesästä on selvitty, alkaa myymäläpäällikkö Mäkinen panostaa paikallisiin tuotteisiin. Valikoimasta löytyy jo muun muassa hunajaa ja tulossa on paikallista mehua ja alkoholitonta kuohuviiniä.
– Paikallisuutta arvostetaan täällä maaseudulla. Ensi kesäksi haluan saada perunaa ja muita kasviksia paikallisilta tiloilta, Mäkinen juttelee.

Parhaita hetkiä myymäläpäällikön arjessa ovat sivukorvalla kuullut asiakkaiden kiitokset, kun heille on jäänyt myyjien avusta hyvä mieli. Palautetta tulee myös heti, jos jokin asia ei ole kohdallaan.

– Jos jollain meidän porukasta on hieman huono päivä, niin melkein heti tulee palaute, että mikähän sillä oli tänään hätänä, Mäkinen kuvaa.

 

***

Oma kauppa on kylän sykkivä sydän

Lähipalveluilla on syrjäisten seutujen asukkaille suuri merkitys. Asuminen on mielekkäämpää, kun ruokaostokset voi tehdä lähellä eikä maitoa tarvitse lähteä hakemaan kymmenien kilometrien päästä.

– Haluamme olla mukana kylien ja pienempien pitäjien elinvoiman ylläpidossa, ja tehdä hyvää yhteistyötä muiden paikallisten toimijoiden kanssa, valikoimapäällikkö Jenni Keskinen Pirkanmaan Osuuskaupasta kertoo.

Kämmenniemessä tahto näkyy konkreettisesti: kivenheiton päähän vanhasta kiinteistöstä rakennettiin kokonaan uusi Sale-myymälä parempien liikenneyhteyksien varrelle. Uuteen kiinteistöön muutti myös apteekki. Kaupassa on myös Postin palvelut.

Kämmenniemen investointi kuvaa Pirkanmaan Osuuskaupan tahtotilaa:

– Haluamme tarjota hyvät ja ajan tasalla olevat lähipalvelut siellä missä meidän asiakkaammekin ovat. Oma kauppa on kylän sykkivä sydän.

Mitä mieltä sinä olet?