Kalapuikoista karjalanpiirakkaan – gluteenittomien tuotteiden myynti kovassa kasvussa 2

Valtakunnallista Keliakiaviikkoa vietetään 4.-10.9.

Tämän vuoden teemana on: Kaikki syömään! – gluteenitonta turvallisesti

Vuosittaisen keliakiaviikon tavoitteena on lisätä tietoisuutta keliakiasta ja sen vaatimasta ruokavaliosta.

Tutustu Yhteishyvän gluteenittomiin resepteihin 

Gluteenittomien tuotteiden myynti jatkaa kovaa kasvuaan tarjonnan runsastuessa. Viljoja välttelevän ei enää tarvitse tyytyä riisikakkuihin ja pahvinmakuisiin kekseihin.

– Gluteenittomien tuotteiden myynti on kasvanut jo pari vuotta kaksinumeroisin luvuin. Vuoteen 2015 verrattuna myynti kasvoi viime vuonna yli 40 prosenttia. Vuoden takaisiin myyntilukuihin verrattuna gluteenittomien tuotteiden  kauppa on tänäkin vuonna käynyt liki viidenneksen viime vuotta reippaammin, valikoimajohtaja Katja Tapio S-ryhmän vähittäiskaupasta kertoo.

Trendidieetit osasyy kasvuun

Mikä reipasta kasvua sitten selittää? Keliaakikkojen määrä on Keliakialiiton tilastoinnin mukaan pysynyt suhteellisen tasaisena: keliaakikkoja on 2 prosenttia väestöstä. Tästä osuudesta vain noin kolmannes on virallisesti diagnosoitu.

– Hyvinvointitrendin vanavedessä moni testaa erilaisia ruokavalioita ja välttelee tietoisesti joitain ruoka-aineita. Tämä näkyy varmasti osin gluteenittomien myynnin reilussa kasvussa.

Tärkein tekijä on silti tarjonnan huomattava runsastuminen. Siinä missä keliaakikko ennen kärvisteli olemattomien herkuttelumahdollisuuksien kanssa, on tarjolla nyt monenlaista hyvää riisipiirakoista munkkeihin ja kalapuikkoihin.

– Etenkin jauhoihin ja hiutaleisiin on tullut runsaasti gluteenitonta tarjontaa, ja noin puolet viime jaksojen uutuuksista näissä tuoteryhmissä on ollut gluteenittomia. Markkina siis vetää. Uutuuksia on saatu myös leivonnaisten ja herkuttelutuotteiden puolelle. Toukokuinen Tesco-lanseeraus toi tarjolle paljon herkullisia keksejä ja esimerkiksi tuulihattujapakastepatonkeja ja kalapuikkoja. Nämä uutuudet on otettu suurella innolla vastaan.

G-merkinnästä tunnistat tuotteet

Gluteenittomat tuotteet on sijoitettu S-ryhmän ruokakaupoissa oman tuoteryhmänsä sisälle. Hiutaleet löytyvät hiutaleosastolta ja tuoreet kahvileivät leipäosastolta. Tuotteet on helppo löytää, sillä gluteenittomien tuotteiden hyllynreunaetiketeissä on G-merkintä.

– Tämän hetkisen tarjonnan laajuus voi yllättää monet. Suosittelenkin kaikkia selaamaan oman kaupan gluteenittomia vaihtoehtoja. Myymäläkohtaisia valikoimia voit selata helposti Foodie.fi -palvelussa, Katja Tapio vinkkaa.

Artikkelikuva: Thinkstock

2 vastausta artikkeliin Kalapuikoista karjalanpiirakkaan – gluteenittomien tuotteiden myynti kovassa kasvussa

 1. NN sanoo:

  Lieköhän gluteeniton piirakka voi olla karjalanpiirakka, mikä on nimisuojattu ja siten tarkoin määritelty miten ja mistä raaka-aineista karjalanpiirakat tulee valmistaa? Uskaltaisin väittää, että gluteenittomia karjalanpiirakoita ei voi olla olemassakaan, ei ees teoriassa saati käytännössä. Vai voiko olla gluteenittomia ruisjauhoja?

  • Tiina Leppiniemi, SOK sanoo:

   Hei,

   ja kiitos tarkkaavaisesta kommentista. Olet oikeassa: karjalanpiirakka on nimisuojattu. Sitä käytetään nykyään kansankielessä kuitenkin aika usein, kuten tämänkin tekstin otsikossa on tehty. Tuotteissa termistö on kuitenkin tarkempi: valikoimista löytyy gluteenittomia riisipiirakoita muun muassa paistopisteistä sekä pakastealtaasta.

Mitä mieltä sinä olet?