Usein kysyttyä: Onko tuote pastöroitusta maidosta, jos sitä ei erikseen mainita? 0

S-kuluttajaneuvontaan tulee vuosittain tuhansia palautteita. Asiakkaat kysyvät muun muassa S-ryhmän oma merkki -tuotteiden käytöstä, tuoteselosteista ja tuotteiden alkuperästä. Julkaisemme kerran kuukaudessa useimmin kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia.

Onko Rainbow Kermajuusto tehty pastöroidusta maidosta, kun siitä ei ole erikseen mainintaa?
Kyllä on. Juustoissa ei tavallisesti käytetä merkintää maidon lämpökäsittelystä, jos valmistukseen käytetään normaalia pastöroitua maitoa. Jos taas maitoa ei ole pastöroitu, pakkauksessa pitää mainita, että juusto on valmistettu pastöroimattomasta maidosta, raakamaidosta tai termisoidusta maidosta. Lehmästä lypsettyä maitoa, jota ei ole lämpökäsitelty sanotaan raakamaidoksi. Termisoinnissa maito lämmitetään noin 65 asteeseen alle minuutiksi. Pastöroinnissa maito kuumennetaan 72 asteeseen 15 sekunniksi, jolloin tavallisimmat ruokamyrkytysbakteerit kuolevat.

Onko Kotimaista-merkin maitotuotteiden maito lehmistä, joille on syötetty geenimanipuloitua rehua?
Kaikki suomalaiset maitotilat noudattavat Suomen Meijeriyhdistyksen ohjeita. Niiden mukaan lypsykarjan rehut hankitaan yrityksiltä, jotka eivät käytä GMO-rehuraaka-aineita. Geenimuunneltujen rehujen ja rehuaineiden käyttö lypsykarjan ruokinnassa ei ole sallittua myöskään suomalaisten maidontuottajien ja meijereiden välisissä sopimuksissa. Suomalaisia lypsylehmiä, joiden maidosta Kotimaista-maidot valmistetaan, ei ole ruokittu GMO-rehulla.

Rainbow-kinuskikastikkeen pakkauksessa on merkintä ”laktoositon”, mutta aineosissa lukee ”vähälaktoosinen rasvaton maitojauhe”. Onko tuote siis laktoositon vai vähälaktoosinen?
Valmistuksessa käytetään vähälaktoosista maitojauhetta. Tuotteeseen lisätään kuitenkin myös laktaasientsyymiä, joka pilkkoo vähälaktoosisen maitojauheen laktoosin. Lopputuloksena on laktoositon tuote.

Kuva: Thinkstock

Mitä mieltä sinä olet?