Vieraskynä: Syövän selättäminen on kallista puuhaa 0

Olemme mukana ajamassa Roosa nauhan asiaa!

S-ryhmässä tavoitellaan tänä vuonna ennätystä Roosa nauhojen myynnissä. Nauhoja myyvät S-ryhmän kaupoista Prismat, S-marketit, Salet, Alepat, ABC-liikennemyymälät sekä Sokos ja Emotion.

Ollessani nuori lääkäri aikuisen leukemiadiagnoosi oli sama kuin kuolema. Noista ajoista on jo tovi vierähtänyt, eikä leukemiaan sairastuneen tarvitse enää lähteä tuota pikaa hyvästelemään läheisiään. Viime vuosikymmenten aikana myös useiden muiden syöpien ennuste on muuttunut dramaattisesti, ja varsinkin viime vuodet ovat tuoneet markkinoille yhä tehokkaampia lääkkeitä.

Tästä huolimatta olemme vielä melko voimattomia esimerkiksi haimasyövän ja tiettyjen aivosyöpien iskiessä. Myös rintasyöpien tietyt alalajit ovat hyvin aggressiivisia. Aluksi loistavasti tehoavien lääkkeiden vaikutus ei ole välttämättä parantava eikä pysyvä.

Syöpäsolujen erinomainen muuntumiskyky pystyy lääkkeeseen totuttuaan tuottamaan uusia syöpäsoluja, jotka vähät välittävät uudesta kalliista lääkkeestä. Ne ovat pystyneet ottamaan käyttöönsä uusia mekanismeja – ei pelkästään pysyäkseen hengissä, vaan lisääntyäkseen kontrolloimattomasti.

Uusilla täsmälääkkeillä puolustus iskuun

Globaalisti syöpätutkimuksessa on positiivista pöhinää, ja uusia lääkkeitä saadaan markkinoille vuosittain. Tälläkin hetkellä on juuri loppunut, menossa tai alkamassa jossain päin maailmaa yhteensä yli 50 000 kliinistä koetta, joiden takana on valtava määrä perustutkimusta.

Erityisen kiinnostuksen kohteena ovat puolustussysteemiämme aktivoivat lääkkeet. Näiden toiminta perustuu siihen, että normaalisti toimiessaan puolustussysteemimme pystyy tunnistamaan ja tuhoamaan meissä arviolta nelisenkymmentä päivittäin syntyvää syöpäsolua.

Jos puolustusmekanismi ei toimi normaalisti, syöpä saa vallan. Ajatus sinänsä ei ole uusi, sillä jo yli sata vuotta sitten hoidettiin syöpää istuttamalla potilaaseen bakteeritulehdus herättämään puolustusmekanismi ikään kuin Ruususen unestaan. Nyt meillä on kuitenkin halussamme täsmälääkkeitä sen seurauksena, että puolustussysteemimme toimintaa tunnetaan koko ajan paremmin ja paremmin ja siihen pystytään vaikuttamaan.

Syövän muuttuva luonne

Syöpä on kuitenkin sen verran viekas kasvain, että elimistömme ja syöpäsolujen toiminnan monimuotoisuuden ymmärtäminen vaatii vielä paljon tutkimusta. Tästä syystä syövän selättäminen kestänee ainakin seuraavan sukupolven.

On kuitenkin varmaa, että eri osatekijöiden ymmärtäminen ja hyödyntäminen muuttavat syöpätautien luonteen. Kuoleman aiheuttajasta tulee krooninen tauti, minkä hoitoa räätälöidään vuosia tai vuosikymmeniä taudin käyttäytymisen mukaisesti. Veikkaukseni onkin, että vielä vuonna 2040 Suomi ei ole syövätön. Meillä on kuitenkin käytössämme tehokas taisteluarsenaali erilaisia syöpiä vastaan, ja viikatemiehen vierailut syöpäosastoilla harventuvat entisestään.

Laitetaan syövälle piste

Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksellä kerätään varoja pisteen laittamiseksi rintasyövälle. Pisteen laittaminen on valtavan kallista. Syöpätutkimus tarvitsee kalliita laitteita sen selvittämiseksi, miten syöpäsolut toimivat ja miten testattavat lääkkeet vaikuttavat niihin. Rahaa siis tarvitaan.

Kuka maksaa? Yliopistot? Tutkimuslaitokset?

Ei. Yliopiston budjeteissa ei käytännössä ole rahaa varsinaiseen tutkimukseen. Yliopisto tarjoaa vain ympäristön ja lähes kaikki tutkimus on tehtävä ulkopuolisen rahoituksen turvin. Onkin todella tärkeää, että te lukijat voitte lahjoittamalla tukea Syöpäsäätiön toimintaa. Lahjoituksilla kerätyt varat antavat meille tutkijoille mahdollisuuden uusien taistelukeinojen löytämiseen ja keksimiseen syöpää vastaan – niitä kipeästi tarvitsemme.

 

infokuva

Teksti: Sirpa Jalkanen, akateemikko, immunologian professori, Turun yliopisto, Syöpäsäätiön hallituksen puheenjohtaja

Mitä mieltä sinä olet?