Vieraskynä: Onko valmisruoka automaattisesti epäterveellistä? 0

Lue valikoimapäällikkö Heidi Salmen bloggaus: Valmisruoka kolahtaa helppouden ja nopeuden trendeihin

Ruuan prosessointiin ja valmisruokiin liittyy paljon harhaluuloja. Väitetään, että prosessointi tekee ruuasta epäterveellistä tai annetaan ymmärtää, että aitoon ruokaan eivät kuulu lisäaineet. Kauhistellaan pitkiä ainesosaluetteloita.

Ruuan prosessointi on ruuan valmistusta

Kasvisten pilkkominen, mehun puristaminen, leivän leipominen, lihan paistaminen ja kalakeiton valmistaminen ovat kaikki ruuan prosessointia. Elintarviketeollisuus valmistaa ruokaa samoilla menetelmillä kuin me kotona – mittakaava vain on suurempi, samoin valinnanvara raaka-aineissa. Valmisruuilla tarkoitetaan ruokaa, joka on sellaisenaan tai kuumennusta vaille valmista syötäväksi.

Raaka-aineet ovat monipuolistuneet

Mummon perunamuusi, lihapullat, karjalanpaisti … jokaisella meistä on nostalginen ruokamuisto. Mummon ajoista ovat ruuan raaka-aineet kuitenkin monipuolistuneet. Kotona pinaattiletut valmistetaan vehnäjauhoista, maidosta, pinaatista, rasvasta ja kananmunasta. Ja lisätään leivinjauhetta (E 500, E 450) taikinan kohotukseen.

Kaupan pinaattilettujen valmistusaineina voi olla myös vehnätärkkelystä, maitoproteiinia ja glukoosia – siis ainesosia, jotka on eristetty kasveista tai eläinkunnan tuotteista tai jotka voivat olla bioteknologisesti tuotettuja vaikkapa hiivasolussa. Elintarviketeknologian osaamista on myös se, että valmisruokaa on saatavilla ilman laktoosia, gluteenia tai eläinkunnan ainesosia. Toisaalta, kestävän kehityksen mukaista on kaikenlaisten kasvin- ja ruhonosien – tai hyönteisten – hyödyntäminen.

Valmisruoka ei ole lisäainepommi

Moni valmisruoka ei sisällä lainkaan lisäaineita, esimerkiksi makaronilaatikko tai kasvissosekeitto. Lisäaineita käytetään, kun halutaan lisätä ruuan säilyvyyttä tai parantaa ruuan rakennetta, makua tai väriä. Tavallisia säilyvyyteen vaikuttavia aineita ovat luonnon orgaaniset hapot, kuten sorbiinihappo ja sen suolat (E 200- 203) tai askorbiinihappo (E 300), joka tunnetaan C-vitamiinina. Pinaattilettujen emulgointiaineena on rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E 471). Samoja aineita syntyy elimistössä ruuan rasvan pilkkoutuessa.

Makua suolan sijaan voi valmisruokaan tuoda arominvahventeella, kuten natriumglutamaatilla (E 621). Glutamaatti maistuu luontaisesti muun muassa merilevässä ja parmesan-juustossa. Väriä valmisruokaan saadaan esimerkiksi porkkanasta (E 160) tai punajuuresta (E 162).

Ruuan terveellisyyden mittarit ovat rasva, suola ja sokeri

Kova rasva nostaa kolesterolia ja suola verenpainetta, mikä ei ole hyväksi sydän- ja verisuoniterveydelle. Liiallinen sokerinsaanti on taas liitetty lihomiseen ja sen mukanaan tuomiin terveydellisiin haittoihin. Rasva, suola ja sokeri ovat valmisruuan terveellisyyden mittari. Vähemmän näitä ja enemmän kuitua. Sen sijaan lisäaineet ovat harvoin syynä terveydellisiin ongelmiin.

infokuva

Teksti: Marina Heinonen, ravinnon turvallisuuden professori, Helsingin yliopisto
Twitter: @MarinaHeinonen

Marinan kuva: Veikko Somerpuro

Mitä mieltä sinä olet?