Helppous on kierrätyksen ase 0

Kierrätyspisteet ja ohjeet

Kattavan kierrätysoppaan löydät Yhteishyvästä

Suomen innokkaimmat pakkausjätteen lajittelijat asuvat Itä- ja Pohjois-Suomessa, selviää S-ryhmän kierrätyspisteiden tilastoista.

Rinki-ekopisteet sijaitsevat yleensä ruokakauppojen läheisyydessä, jotta lajittelu olisi mahdollisimman helppoa. S-ryhmän myymälöiden pihoilla on noin 400 Rinki-ekopistettä. Joissakin kunnissa kuten Kittilässä ja Laihialla S-ruokakaupan pihalla oleva ekopiste on kylän ainoa.

Pisteissä kierrätetään muun muassa kartonkia, lasipakkauksia, metallia ja muovia.

– Samalla, kun käy ruokakaupassa, voi kätevästi palauttaa kotona lajitellut pakkausjätteet, vastuullisuuspäällikkö Senja Forsman S-ryhmän vähittäiskaupasta toteaa.

Kierrätysintoisimpia asiakkaita käy näiden S-ruokakauppojen Rinki-ekopisteissä:

TOP 3 Prismat TOP 3 S-market Top 3 Sale/Alepa
Prisma Joensuu S-market Parainen Sale Valkeakoski
Prisma Holma, Lahti S-market Idänpää, Hämeenlinna Alepa Pellonkulma, Järvenpää
Prisma Kotka S-market Klaukkala Sale Eskolanmäki, Kouvola

Muualla Suomessa ei kuitenkaan kannata kunniamaininnoista lannistua, sillä maakuntien tilastot eivät ole keskenään täysin verrannollisia.

Monien markettien pihoille on tullut ekopisteitä vasta vuoden sisällä ja isoilla alueilla on enemmän kierrätyspisteitä kuin pienemmillä. Usein myös isojen myymälöiden vieressä sijaitsevat ekopisteet täyttyvät isojen asiakasmäärien vuoksi pieniä paikkoja nopeammin.

Lajittelusta tehdään helppoa

Rinki-ekopisteitä on ympäri Suomea yli 1 850. Muovia voi tällä hetkellä kierrättää noin 500 pisteessä ja lisäksi monen pisteen yhteydessä on vaatekeräyspiste.

Eniten suomalaiset kierrättävät kartonkia ja metallia suhteessa niiden kokonaismäärään. Muovipakkausten keräys aloitettiin vuonna 2016 ja niitä kierrätetään toistaiseksi vähiten.

Lajiteltu pakkausjäte menee kiertoon ja niistä valmistetaan uusia tuotteita.

– Esimerkiksi pakkausmuovijätettä hyödynnetään muovikassien raaka-aineena ja lasista valmistetaan uusia lasipakkauksia. Metallia kierrätetään metalliteollisuuden raaka-aineeksi ja kartongista voidaan valmistaa esimerkiksi uutta aaltopahvia, Forsman kertoo.

Tavoitteena ehkäistä ympäristöhaittoja

Rinki-ekopisteiden avulla pakkauksien tuottajat eli pakattujen tuotteiden valmistajat ja maahantuojat, kuten S-ryhmä, huolehtivat lakisääteisestä pakkausten tuottajavastuusta.

– Kun lajittelet pakkaukset viemällä ne ekopisteeseen, edesautat materiaalien tehokasta uusiokäyttöä ja säästät luonnonvaroja, Forsman kertoo.

Mitä mieltä sinä olet?