Usein kysyttyä: Miksi kananmunat ovat erivärisiä? 0

S-kuluttajaneuvontaan tulee vuosittain tuhansia palautteita. Asiakkaat kysyvät muun muassa S-ryhmän oma merkki -tuotteiden käytöstä, tuoteselosteista ja tuotteiden alkuperästä. Julkaisemme kerran kuukaudessa useimmin kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia.

Ostin Kotimaista-kananmunia. Yleensä ne ovat valkeita. Miksi ne nyt olivatkin ruskeita?
Pakkauksessa ei ole mainintaa munien väristä. Pääasiassa kananmunat ovat valkoisia, mutta kanarodusta riippuen ne voivat olla myös ruskeita. Munat luokitellaan pakkauksiin koon ja tuotantotavan, muttei värin mukaan. Siksi samassa kennossa saattaa olla kahdenvärisiä munia. Laadultaan ne ovat samanlaisia.

Huomasin keitetyssä kananmunassa kaksi keltuaista. Onko tämä tavallista? En uskaltanut syödä loppuun.
Munintakauden alussa nuorten kanojen hormonitoiminta voi heitellä, jolloin niiden munasarjasta saattaa irrota useampia keltuaisrakkuloita yhtä aikaa. Keltuaisrakkuloiden ympärille kehittyvät valkuainen ja kuorikalvot normaalisti. Munasta, jossa on kaksoiskeltuainen, kehittyy kooltaan yhden keltuaisen munaa suurempi ja painavampi. Munapakkaamossa kanalasta tuodut munat luokitellaan painon ja kanalaerän mukaan. Kananmunat kaksoiskeltuaisella ovat täysin syömäkelpoisia.

Kuva: Thinkstock

Mitä mieltä sinä olet?